!
Неделя, 08 Септември 2024
14
февр
 

МБАЛ-Пазарджик се включи в обучение чрез стимулация за лечение на инсулти

През 2022 г. в болницата са приети 515 пациенти с исхемичен инсулт, а тромболиза е приложена едва на 1.4% от тях

Вторник, 14 Февруари 2023 | 16:18:54


Екипи на Неврологично отделение, Спешно отделение, Отделението по образна диагностика, Клинична лаборатория на МБАЛ-Пазарджик и на ЦСМП-Пазарджик се включиха в обучение за лечение на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт чрез симулация. То се реализира в

Екипи на Неврологично отделение, Спешно отделение, Отделението по образна диагностика, Клинична лаборатория на МБАЛ-Пазарджик и на ЦСМП-Пазарджик се включиха в обучение за лечение на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт чрез симулация. То се реализира в рамките на международната Инициатива Angels, съобщиха от лечебното заведение.  

Пациент на Неврологично отделение  участва като доброволец, за да може различните звена на практика да покажат в реално време своите действия. 67-годишният мъж е приет с инсулт на 6 февруари, но при него е загубено ценно време и  не е могло да се приложи тромболиза, коментира д-р Айша Дурльова от Неврологично отделение. Изпуснат е т.нар. „златен час“ от началото на инсултните симптоми. Болният  е закаран първо при личния лекар, оттам е насочен към кардиолог и чак след това е откаран към болницата. Изгубени са повече от четири часа до приемането му в Неврологично отделение. Самият пациент видя какъв е пътят за приемане след получаване на първите симптоми на инсулта.

„При първите симптоми, които са: внезапно нарушение на говора и едностранно затруднено движение на крайниците, не трябва да се чака да премине, а веднага се звъни на тел. 112 и се постъпва в болница, за да може да реагираме бързо и приложим необходимото лечение за възстановяване на проходимостта на засегнатите мозъчни съдове“, обясни д-р Дурльова. Неврологът, който консултира болния в Спешно отделение преценява дали може да се приложи тромболиза. Тя заяви, че участва в този проект, защото иска да е от полза на повече пациенти.

„ Хората, получили мозъчен инсулт могат да водят нормален начин на живот, без да останат инвалидизирани за много дълъг период от време чрез по-бързо лечение. Това е и основната ни кауза да реагираме адекватно и бързо. Симулацията показа как трябва да действат всички екипи и колко е важна добрата организация и координация между нас. Направихме си нашите изводи и равносметка“, заяви след обучението д-р Дурльова. Тя отбеляза, че хората не са достатъчно информирани как трябва да реагират при първи симптоми на инсулт.

„Мозъкът на човек с инсулт може да се спаси, ако се действа навременно. А този проект иска да ни помогне да се съкрати времето за започване на лечението. Само в рамките на три и половина до четири часа след получаването на инсулта може да се направи тромболиза, когато болните дойдат по-късно е безсмислено да се поставя такава инжекция“, отбеляза началникът на Отделението по нервни болести д-р Николай Сотиров.

В МБАЛ-Пазарджик през 2022 г. са приети 515 пациенти с исхемичен инсулт, а тромболиза е приложена едва на 1.4% от тях, или на около 7 от болните. От началото на годината тромболитично лечение е направено на двама пациенти на Неврологично отделение.

След проведеното обучение в МБАЛ-Пазарджик стана ясно, че всички екипи имат голямо желание да подобрят работата си, което може да се постигне с малки реорганизации на болничния алгоритъм.

Мозъчният инсулт е внезапно запушване на кръвоносен съд в мозъка от съсирек, който спира притока на кръв и води до прогресивна и бърза смърт на околната мозъчна тъкан. По последни данни от Световната здравна организация, 1 от 4 човека ще получат инсулт до края на живота си. Тромболизата е единственото лечение и се прилага в световен мащаб от около 20 години. Тя е инжекция на лекарство, което достига до съсирека и го разгражда, възстановявайки кръвния поток и предотвратявайки по-нататъшната смърт на мозъчна тъкан. В България повечето болници имат необходимите умения и капацитет, но то все още се прилага в малък брой случаи, защото пациентите често не познават симптомите на инсулта и не стигат до болница в „златния час“. В отделни случаи при твърде голям съсирек след тромболизата може да се направи тромбектомия, т.е. оперативно изваждане на съсирека, за което се изисква специализирана техника и обучен персонал. В България, болниците с този капацитет по последни данни на НЗОК са 4.

Инициативата Angels съществува от 2016 г. и до момента в България на нейния сайт са регистрирани 54 болници. Повечето от тях, както и МБАЛ-Пазарджик, предоставят т.нар. реканализационна терапия (тромболиза или тромбектомия) под минималния стандарт от 5% от приетите пациенти с инсулт, зададен от Европейската организация за инсулти. Целта на Инициативата е цялостно да подобри лечението на пациенти с инсулт, от една страна като увеличи броя на болниците, за да постигне най-добра географска покриваемост, и от друга като подпомогне лечебните заведения , които вече лекуват. Това се постига и чрез съвместната работа и обучения не само с болниците, но и с екипи на Бърза помощ.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$GM6


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...