!
Неделя, 08 Септември 2024
25
март
3
 

Лични лекари в Пловдив записват в листите си украинци със статут на бежанци

Само 10% от бягащите от войната обаче отговарят на това условие

Петък, 25 Март 2022 | 10:57:32
3

Личните лекари в Пловдив вече записват в пациентските си листи бежанци от Украйна и децата им. Единственото условие е те да имат признат статут и личен номер на чужденец. Това каза пред Nova News д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общо

Личните лекари в Пловдив вече записват в пациентските си листи бежанци от Украйна и децата им. Единственото условие е те да имат признат статут и личен номер на чужденец. Това каза пред Nova News д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Пловдив.

Той обясни, че още от самото начало на бежанската вълна повече от половината общопрактикуващи медици от областта са се включили доброволно в различни организации, които полагат грижи за бягащите от войната. Всички те са се отзовали на призива да приемат и преглеждат безплатно украинските граждани и техните деца и го правят с желание да бъдат полезни на тези хора в беда, увери д-р Сотиров.

По думите му обаче не е възможно един личен лекар да запише бежанец в пациентската си листа, ако този човек няма признат статут у нас.

„Статутът и личният номер са условие украинците и децата им да бъдат включени в нашите листи и да ползват всички права, каквито имат здравноосигурените български граждани - безплатни прегледи, изследвания при необходимост и насочване за болнично лечение, когато има показания“, обясни д-р Сотиров.

Той подчерта, че това изискване важи и за децата на украинските бежанци. Що се отнася до имунизациите, те ще се провеждат в съответствие с препоръките от инструкцията на здравното министерство, допълни лекарят.

„Украинският имунизационен календар е много по-различен от нашия. Там имунизациите са по-малко, в някои случаи се използват и остарели ваксини, които у нас вече не се прилагат. Нисък е и имунизационният обхват – под 50%. При тях се срещат и заболявания, които ние вече не познаваме – полиомиелит, дифтерия.

Ако едно украинско дете и включено в пациентска листа, то може да получи документ за поставени ваксини от личния лекар и той да му послужи за постъпване в детска градина“, обясни д-р Сотиров.

По думите му засега обаче само 10% от влизащите украинци изявяват желание да получат статут, останалите 90% не подават заявления.

Тези, които нямат статут, могат да бъдат прегледани безплатно в някоя от организациите на доброволци, но не могат да бъдат насочени за безплатни изследвания, каза още д-р Сотиров.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KVCB

ГОСТ 28.03.2022 19:25:28

Аз друго чувам, че масово ОПЛ отказват да приемат такива пациенти. Една трета са деца, а педиатрите в извънболничната грижа отдавна са на отказ Може би помага и това, че все още тези хора не са здравноосигурени, няма яснота кога и по какви критерии ще се случи това, заплащането на педиатрите е ниско и не на последно място указанията за ваксинация на децата е лишено от конкретика и с неясна медицинска стойност. Все пак и в Украйна има електронен регистър за направените ваксини.

Говори ❤️ Київ 28.03.2022 14:12:18

Виталiй Кличко, кмет на Киев: - Специална военна операция! Не вярвайте на руската пропаганда! Това е война срещу украинския народ! Те вече унищожиха толкова много градове, сринаха сгради, убиха цивилни - жени, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 човека, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени. Повече от 90 сгради са унищожени тук. Сравниха със земята Ирпен, той просто не съществува вече. Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка - те са изцяло разрушени. Половината Чернигов е разрушен, Харков, Мариупол. 80% от жилищните сгради са сринати. И те наричат това „специална операция“. Това е война срещу хората на Украйна, срещу цивилни граждани. Моля Ви, не вярвайте на руската пропаганда! Те казаха, че сме нацисти, че сме радикални, че сме екстремисти, че мразим руснаците. Това е лъжа! Всичко това е лъжа! Един пример - аз съм представител на Киевската общност, но моят първи език е руски, моята майка е рускиня и в половината ми тяло тече руска кръв! Как бих могъл да мразя майка си? Всичко това е лъжа. В Украйна съжителстват 17 националности, никога не сме били враждебни един към друг. Ние сме мирна страна, мирна нация. Бяхме! Сега взехме оръжията и искаме да защитим бъдещето си, семействата си, децата си. Ние вярваме в същите ценности, в които вярват в Европейския съюз и България!

Гост 25.03.2022 14:14:33

"Статутът и личният номер са условие украинците и децата им да бъдат включени в нашите листи и да ползват всички права, каквито имат здравноосигурените български граждани - безплатни прегледи, изследвания при необходимост и насочване за болнично лечение, когато има показания“, обясни д-р Сотиров.".......може, ако са здравноосигурени.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...