!
Неделя, 08 Септември 2024
16
март
 

Форум в УМБАЛ "Александровска" събра наши и чужди специалисти

Липсват дневни центрове за хората с нервно-дегенеративни заболявания

Близо 200 000 българи с подобни проблеми

Четвъртък, 16 Март 2017 | 15:08:25 Полина Тодорова


Между 150 000 и 200 000 българи са обхванати от нервно-дегенеративни заболявания, сред които де

Между 150 000 и 200 000 българи са обхванати от нервно-дегенеративни заболявания, сред които деменция, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, фронтотемпорална деменция, по-известна като болестта на Пик. Данните изнесе пред Zdrave.net чл. кор. проф. Лъчезар Трайков, завеждащ Отделението по диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции към УМБАЛ „Александровска“. Въпреки големия брой на засегнатите от подобен тип проблеми българи, грижите за тях имат нужда от усъвършенстване.

Какви мерки са нужни за хората с подобни проблеми както у нас, така и в останалите европейски страни, обсъдиха на форум в лечебното заведение наши и чужди специалисти. Днес в клиниката по нервни болести на лечебното заведение се състоя работна среща на Групата на eвропейските експерти по деменции с основна тема „Подобряване на грижите за хора с деменции, пребиваващи в институции“. В нея участват експерти от Норвегия, България, Холандия, Румъния и Гърция. Срещата е по инициатива на Българското дружество по деменции, чийто председател е проф. Трайков.

„Дегеративните заболявания имат изключително лоша черта, а именно, че етиологията им в световен мащаб е неясна“, изтъкна проф. Трайков. Ето защо европейската инициатива си поставя за цел хармонизирането на ранната диагностика на този тип проблеми във всички европейски страни. „В това отношение с гордост можем да кажем, че България съвсем не е на последно място“, посочи специалистът. 

По думите му съществен момент от терапията на засегнатите от подобен тип проблеми са грижите след поставянето на диагнозата. Именно тук се включва и помощта за семействата и близките на пациентите. „Тук нашата система е длъжник“, посочи той. В тази връзка проф. Трайков изтъкна, че у нас липсват дневни центрове в подкрепа на диагностицираните с нервно-дегенаративни заболявания и обясни, че тенденцията в Европа е постепенно да се закриват институциите, в които пациенти с такива проблеми се настаняват дългосрочно.

Въпреки сравнително ниските цени на медикаментите, нужни за терапията на болните, българската здравна каса реимбурсира едва 50% от тях, докато в повечето европейски държави покриването им от фондовете е пълно, съобщи още проф. Трайков. Този факт обаче се оказва проблем за хората с подобни диагнози, повече от които са пенсионери с ниски доходи. България е и една от малкото държави, които нямат приета национална стратегия за работа с деменция, заяви още той и припомни, че още преди години е създаден проект за нея, но тя все очаква да бъде окончателно приета. Проф. Трайков допълни и че тези проблеми, особено деменциите, вече са едно от водещите социално значими заболявания в европейки мащаб. 

„Следдиагностичните грижи за пациентите с деменции са особено важни“, заяви от своя страна и доц. д-р Маргарита Райчева от клиниката по неврология към „Александровска“ болница. „Пациентите живеят с деменция години наред, със заболяването на практика живеят и техните близки и заедно преминават през много етапи, както и проблеми от различно естество – медицински, социални, психологически и правни.

Затова са нужни и съвместни действия в различни насоки“, коментира тя. Доц. Райчева допълни, че след две години групата от експерти от различни страни се очаква да излезе с общ план за препоръки относно грижите за пациенти с подобни проблеми, който обаче ще е съобразен с местните условия в отделните държави. „Това е обща болест, която се вижда в един застаряващ континент, какъвто е Европа, а за съжаление България е на едно от водещите места по този показател“, посочи тя. „Тук остават предимно по-възрастните хора и грижите за тях стават все по-тежки. Ние се сблъскваме с това като водещ център за диагностика на тези проблеми. Все повече хора търсят помощ от нас, защото след като в последните години се даде гласност на подобни състояния, хората започнаха да им обръщат повече внимание и да не ги приемат за нормален процес на стареене“, обясни специалистът.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T4U%


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...