!
Неделя, 08 Септември 2024
05
дек
3
 

Д-р Галинка Павлова:

Липса на контрол и експертност стоят зад злоупотребите с лекарства

Проф. Гетов: ИАЛ е една пощенска кутия

Вторник, 05 Декември 2017 | 11:00:44
3

„Това, че казват че не може с последващ контрол да се установи дали има злоупотреби или не, това е просто липса на контрол, липса на експертност, на потенциал, на знание и опит да направят този контрол“ – това заяви пред БНТ

Това, че казват че не може с последващ контрол да се установи дали има злоупотреби или не, това е просто липса на контрол, липса на експертност, на потенциал, на знание и опит да направят този контрол“ – това заяви пред БНТ заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова. Тя коментира изнесените данни за незаконен износ на лекарства заедно с председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов и председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Д-р Павлова отбеляза още, че неколкократно  БЛС е повдигал въпроса, свързан с ръста на изписване на лекарства и неконтролируемия ресурс, отделян от НЗОК. „Въпросът е, че трябва да има контрол върху това какво се внася и каква част се изнася за паралелния износ, така че да се осигурят необходимите количества, които да останат за българските пациенти. Това е смисълът на контрола и промените, които трябва да влязат в законодателството“, допълни заместник-председателят на БЛС.

От своя страна проф. Гетов посочи, че контролът трябва да е по линия на Изпълнителната агенция по лекарствата, която по думите му в момента е една „пощенска кутия“. В тази връзка той припомни опита преди години правомощията на ИАЛ да бъдат засилени, което обаче така и не стана факт заради отмяната на текстовете от Конституционния съд.

Проф. Гетов разясни и механизма на действие на паралелната търговия с лекарства, като отбеляза още, че по данни на анализаторските агенции паралелният износ, засечен миналата година, е в рамките на около 400 милиона лева. „Когато едно лекарство бъде внесено в България, то е вътреобщностна доставка, не подлежи на никакъв контрол, нито митнически, нито граничен, включително няма и ДДС. Ако се изнесе обратно в Германия и тези, които правят тази паралелна търговия, всъщност обират луфта между цената в България и цената в Германия“, посочи той и даде пример с инсулин в България на цена от 39 лева, докато в Германия той е над 90 евро. Разликата между тези цени е стимул за извършването на паралелна търговия, заяви проф. Гетов.

Той информира още, че само за десетте месеца на годината има над 800 обаждания за проблеми с инсулин. „Това е по повече от две на ден, на хора от цялата страна, за малки деца, за възрастни хора, за неподвижни, инвалиди, които не могат да намерят инсулина, който им е предписан, защото видите ли, количествата доставени в страната нито са разпределени правилно за всички търговци на едро, нито ги има в аптеките“, обясни проф. Гетов.

От своя страна председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров предположи, че именно тези 400 милиона лева годишен реекспорт са „400 милиона причини да се не промени нормативната уредба“. Той обаче не се съгласи с разпространените преди дни твърдения, че е засечена схема за злоупотреби с лекарства за няколкостотин милиона лева. „Как си представяте един директор, хванат с кашон лекарства, да е нанесъл щета на здравната каса за няколкостотин милиона? Знаете ли колко е цялата сума за онколекарства за една година, която плаща здравната каса? 250 милиона. Възможно ли е, според вас и според колегите, да се нанася щета за няколкостотин милиона предписани и платени от здравната каса лекарства и никой да не е разбрал за това нещо? Това не е вярно“, категоричен бе той.

Кацаров допълни, че с подобни акции няма да бъде решен проблемът с паралелния износ и с недостига на лекарства за пациенти. Големият недостиг е резултат на легалната търговия, а не на такива криминални деяния, подчерта той.

По темата за мораториума за нови лекарства и дейности в болниците, д-р Кацаров коментира, че това са абсурдни решения, в които няма разум. „Всяка логика, която води до крайности, до забрани, е вредна и неразбираема за нас“, заяви и д-р Павлова. Според нея мораториумът върху нови дейности ще блокира системата и няма да доведе до очаквания добър резултат.

Що се отнася до забраната за нови лекарства, тя коментира: „И пациентите искат да са лекувани с най-новото лекарство, и лекарите искат да прилагат най-новата техника, най-новите молекули, най-новото лечение за своите пациенти, но тук нещата няма да се решат по този начин, докато финансирането на системата е такова“.

По думите й няма как с 4 процента от брутния вътрешен продукт, отделян за здравеопазване, да се осигури лечение от най-съвременно ниво.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4%LC

Гост 06.12.2017 01:50:35

„Това, че казват че не може с последващ контрол да се установи дали има злоупотреби или не, това е просто липса на контрол, липса на експертност, на потенциал, на знание и опит да направят този контрол“. Ами, такъв материала бе, госпожа. Общинските болници и някой областни съществуват благодарение и единствено на корумпираните алчни началници на здравните каси. Проверете как се договарят касите с болниците, как се представят документи с невярно съдържание и договори за какво ли не, как се имитира контрол. Тези чиновници се интересуват как да защитят интереса на лечебницата и на докторите, а за пацинта nobody cares. Защо се допуска компрометирани хора да печелят за N-ти път конкурсите за директори на РЗОК? Ето на д-р Кацаров не му се вярва ,че лекар може да открадне хапчета от болницата и да ги изнесе... може, може за пари, какво ли не правят, а пък за много пари и хора ще убият

Гост 06.12.2017 18:51:18

Браво!Това е самата истина!

Гост 05.12.2017 13:31:30

Естествено,че не може да са 400 милиона щетите за НЗОК. просто хвърлят някакви числа без реални доказателства. Да не говорим,че това е поредната димка с която се цели да се отклони вниманието от световно мизерният бюджет за здравеопазвsне на посткомунистическата кочина. Ако от НЗОК някой е присвоил 400 милиона и ръководството и не знае ,явно е в схемата и трябва също да е в затвора и да чука камъни някъде край Сливница.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...