Сряда, 23 Януари 2019
10
окт
5
 

Д-р Михаил Тиков:

Лимитите висят като Дамоклев меч във всички здравни дейности

Заради тях ще изпаднем в сериозна кадрова криза

Вторник, 10 Октомври 2017 | 17:01:49 Полина Тодорова
5

Огромният проблем в здравеопазването в момента, който виси като Дамоклев меч във всички здравни дейности, болници и болнична помощ, са лимитите. Това заяви собственикът на "Булфарма" и УМБАЛ "Софиямед“ д-р Михаил Тиков, който взе участие в Четвър

Огромният проблем в здравеопазването в момента, който виси като Дамоклев меч във всички здравни дейности, болници и болнична помощ, са лимитите. Това заяви собственикът на "Булфарма" и УМБАЛ "Софиямед“ д-р Михаил Тиков, който взе участие в Четвъртата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

„Как така хората, които въведоха тези лимити, ще лимитират дейности по спешност. Как може да се лимитира инфаркт, как може да се лимитира инсулт, как може да се лимитира пациент, който постъпва по спешност с черепно-мозъчна травма“, попита той.

По думите му това е проблем най-вече за големите структуроопределящи болници, включително, “Софиямед“, които обслужват спешност. Той разясни, че няма как въпреки бремето на лимитите пациентът да бъде върнат или от него да се поиска заплащане.

Той беше категоричен, че по същество лимитите представляват ограничаване на достъпа на пациента до лечебното заведение. „Пациентът трябва да има свободен избор и трябва да бъде лекуван там, където пожелае, при лекаря, на когото има доверие“, подчерта той.

Сред другите основни проблеми, които д-р Тиков набеляза, беше фактът, че от 2006 година насам няма реално увеличаване на стойността на клиничните пътеки, въпреки ръста на приходите, постъпили в здравеопазването, и на практика те са на най-ниското ценово равнище в Европа. „Защо не се помисли за елементарно преостойностяване на някои от пакетите, които са крайно недофинансирани“, попита той и даде пример с раждането, което се заплаща от касата в размер на едва 500 лв. „Навсякъде родилките доплащат между 1000 и 2000 лв. в зависимост от здравното заведение. Какво да направи болницата с тези 500 лв.? Как стимулираме раждаемостта по този начин“, попита още той.

„Проблемът с финансирането стои остро и ако в съвсем кратък срок това не се промени, ще има вълна от фалити и то не само в държавния сектор, а в общинския и частния сектор“, предупреди той. Без предприемане на спешни мерки и премахване на лимитите, особено за спешност, според него ще сме свидетели на дълбока мениджърска криза и криза за кадри. „Най-вероятно пътят на пациента ще е в чужбина“, предположи той.

Д-р Тиков не пропусна и въпроса с честите нормативни промени в сектора в последните години. Той отбеляза, че голяма част от тях, въпреки че са инициирани под предлог за реформа, на практика са предприети без ясна стратегия и без да се търси мнението на съсловната организация и опита в сектора, а впоследствие са били отменени в съда. Д-р Тиков даде за пример стандарта за Спешна помощ, на чиито изисквания по думите му са щели да отговорят едва 2-3 болници у нас. В същото време, посочи той, лечебните заведения са инвестирали средства, за да могат да отговорят на заложените в него високи изисквания. „Тези постоянни промени, това генериране на разходи на всички болници, постепенно, бавно и неотменно водят до лоши резултати и неефективност на работата в болницата“, обясни той.

Д-р Тиков отбеляза, че са предприети и редица мерки за ограничаване на бюджета на НЗОК, но само в частта за болничната помощ.

По думите му българското здравеопазване е на световно ниво, но хората, които създават политики в здравната сфера, трябва да го правят с дългосрочна визия и предвидимост. 

Лимитите трябва да отпаднат, категоричен бе и председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Той за пореден път ги определи като „отвратително понятие“ и съзря цинизъм от страна на финансовите институции, които ги налагат спрямо дейността на лекарите. Д-р Грозев отбеляза, че над 55% от неплатената надлимитна дейност в размер на 37 милиона лева в периода април 2016 - април 2017 е за спешност.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PKSx

Elf 12.10.2017 17:15:29

Nesto ne si dovolen ot GERB,li ?Mi nali s tvoita lobistika neshtata sa na tova polojenie. Da,chestit ti ,,уин ,,.Ostana da kajesh kak izkara pari za privatiziranite bolnici-otkade ?

лекар 11.10.2017 15:24:57

Д-Р Тиков , след като ситуацията е толкова трагична защо имате толкова много болници ?

Гост 10.10.2017 23:55:38

Нали в Софиямед пациентите си цакат яко, кво ги притесняват лимитите на касата.

TH8k 10.10.2017 21:06:48

Не казватe как гастроентерологът П бичи ненужни ендоскопии и няколко специализанти пишат пътеки като луди. След което пациентите се пускат по пързалката. Една ендоскопия и гуш паричките. Ами не си харчете лимита за ненужни ендоскопии и ще има пари за спешните пациенти.

Гост 10.10.2017 19:52:07

Чакайте си на бюджета и на Владко счетоводителя на Тиквата . Вместо да настоявате за доплащане от пациента след като Касата не може да плаща, пак се надЕвате на бюджета на болшевишката дупка. И за това нищо няма да се промени с такива илюзии, просто тук ще си мрат без доктори след 5-6 години. Младите лекари ще ви накажат оставайки тъпото население и управляващите тук на естествения отбор


Още новини
Системата на ТЕЛК трябва да се премахне
22.01.2019 17:16:29

Системата на ТЕЛК трябва да се премахне

Системата на ТЕЛК трябва да бъде премахната. Това заяви пред БНР Капка Панайотова от Центъра за н ...

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа
22.01.2019 16:13:01

И МБАЛ Добрич с нова апаратура за хемодиализа

Седем нови хемодиализни апарата очаква Многопрофилната болница в Добрич до месец. Лечебното завед ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...