Сряда, 23 Януари 2019
24
ноем
6
 

Д-р Галинка Павлова:

Лечебните заведения трябва да търсят здравните застрахователи в чужбина, а да не разчитат на националните здравни каси

Петък, 24 Ноември 2017 | 10:17:06 Надежда Ненова
6

Очакванията на хората, свързани с развитието на медицинския и здравен туризъм за работа със здравните каси на другите държави в Европейския съюз, не отговарят на реалностите. Това каза зам.-председателят на БЛС в презентацията си на Първата конференция

Очакванията на хората, свързани с развитието на медицинския и здравен туризъм за работа със здравните каси на другите държави в Европейския съюз, не отговарят на реалностите. Това каза зам.-председателят на БЛС в презентацията си на Първата конференция за медицински и здравен туризъм, която се проведе вчера.

Тя поясни, че трансграничното здравеопазване в ЕС по линия на здравните каси осигурява свободно движение както на пациенти, така и на медицинските специалисти, но същевременно очакванията на потребителите от медицински услуги са все по-нарастващи, а има и създадена единна правна рамка, която се прилага с приоритет пред националното законодателство.

„Правната рамка посочва четири важни принципа: гражданите имат право да се лекуват където искат по света, в което искат лечебно заведение – частно или с обществен ресурс, като им се възстановяват на разходите за лечение; при пътуване в друга държава на екскурзия, гражданите ползват националните здравноосигурителни системи в случай на заболяване; за планирано лечение пациентите задължително подават заявление и не е задължително да бъдат одобрени. Получават разрешение само тогава, когато са изчерпани възможностите за лечение в съответната страна или не може в разумен, от медицинска гледна точка, срок да се случи това лечение; гражданите имат право да бъдат информирани както на национално ниво, така и от самите доставчици на медицинска услуга. Това не е реклама, която в здравеопазването е забранена, а става въпрос за поднасяне на информация от доставчиците и ние трябва да  съумеем да я представим на пациентите в другите държави“, каза д-р Павлова. Тя уточни, че прави това пояснение, за да стане ясно защо пътят към развиването на медицински туризъм у нас не минава през здравните каси в ЕС.  

„Какво се случва с лечението на чужденци в България по линия на НЗОК? За 2016 г. те са били около 6 000. Платените от НЗОК суми са били 4 млн. лева, от които възстановени на Здравната каса са едва 2 млн. лева. Това е свързано с факта, че сумите, които България дължи на другите здравни каси за лечение на българи в чужбина са в пъти повече. За последните пет години България дължи 250 млн. лева на чужди каси. За 2016 г. 717 българи в тежки състояния са били лекувани в чужбина, като не е ясно за каква сума. Най-честата причина е изчерпване на терапевтичните възможности в страната“, каза д-р Павлова.

Тя допълни, че парите в България са били разделени между болничната помощ, СИМП и ПИМП. „В специализираните болници за рехабилитация обаче почти няма постъпили суми за лечение на чужденци. Причината тези услуги да не се ползват от чужденци, е че това лечение не е одобрено от националните им здравни каси. Затова трябва да се търсят застрахователите и да се сключват договори с тях. Така можем да привлечем техните клиенти да станат наши пациенти“, каза още д-р Павлова.

По думите й предимствата на България са в напредъка в редица медицински специалност в сравнение с останалите страни от региона като микросъдовата хирургия, чернодробната хирургия, рехабилитацията и физикалното лечение. У нас има много бърз достъп до специалисти, който е огромно предимство предвид дългите листи на чакащи в другите държави, и не на последно ниво - конкурентната цена медицински услуги и консумативи.

„Липсва обаче единна информация по линия на НЗОК и по линия на застрахователите за брой ползватели, възрастова структура, национална принадлежност, предпочитани лечебни заведения, няма добра координация между институции и заинтересовани страни; липсва конкретика в предлагания продукт. Пречка е и неактуализираната правна уредба“, каза д-р Павлова, като подчерта още, че Министерството на здравеопазването трябва пряко да се ангажира с отстраняването на пречките пред развитието на медицинския и здравен туризъм у нас.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jwBp

Гост 24.11.2017 12:34:23

А бе кой ненормалник ще ви дойде да се лекува тук? Само една сбъркана англичанка, само защото там системата им е лоша и се чака. Кой ще дойде да се лекува в болници като кочини с течащи покриви и мръсни? Кой ще дойде, когато с постъпването му искат пари на касата, пари в пликче, скъпо платени подлоги и намусени сестри искащи кинти за всичко.

Гост 26.11.2017 20:37:03

И какво е лошото, че трябва да се чака.Просто има ред.Който не иска да чака-плаща,който не иска да плаща-чака!

Гост 24.11.2017 12:28:35

„В специализираните болници за рехабилитация обаче почти няма постъпили суми за лечение на чужденци. " Просто защото там те не се водят болници и се покриват от социалните им стуктури.

д-р Г. Тодоров 24.11.2017 11:18:07

Д-р Павлова, има директива на ЕС, която казва че лечението в държава членка се заплаща по цени , които са в страната на идващия гражданин за лечение. Например: ако дойде англичанин тук на нашата болница следва да се плати толкова колкото за него на болницата в Англия.

Doc 24.11.2017 20:25:59

Д-р Тодоров, доста се се объркал - цената на всичко в лечението е такова, каквото се плаща от НЗОК. Изобщо това с чужденците и лечението им е хубаво да се коментира от хора, които се занимават с него, юридическата уредба не е толкова проста.

до д-р Тодоров 24.11.2017 12:25:31

Този път си по долни гащи. Не си прав. Заплаща се по цени на държавата в която е извършена услугата.


Още новини
Случай на агресия и в Добрич
23.01.2019 13:50:38

Случай на агресия и в Добрич

За нов случай на агресия от страна на пациенти в МБАЛ-Добрич съобщава Dobrudjabg.com. В н ...

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици
23.01.2019 13:18:20

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на об ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...