Вторник, 16 Юли 2019
13
юли
1
 

Лекар загуби работата си – отказал да назове брадат мъж „мадам“

Събота, 13 Юли 2019 | 10:03:31
1

Лекар-евангелист загубил работата си в правителствено ведомство, след като отказал да назове „брадат мъж с височина шест фута“ като „мадам“. 56-годишният д-р Дейвид Маккирет твърди, че е уволнен като оценител по инвалидност от М

Лекар-евангелист загубил работата си в правителствено ведомство, след като отказал да назове „брадат мъж с височина шест фута“ като „мадам“. 56-годишният д-р Дейвид Маккирет твърди, че е уволнен като оценител по инвалидност от Министерството на труда и пенсиите заради религиозните си убеждения и отказ да използва транссексуални местоимения, пише Тhe telegraph. Сега лекарят съди правителството в трудов съд за дискриминация въз основа на религиозните му убеждения.

На изслушване в Бирмингам д-р Маккирет казал, че смята, че транссексуалността е „заблуждаваща вяра“ и идеология, „в която не вярвам и ненавиждам“.

Обученият богослов, който има 30-годишен медицински опит, е получил работа като оценител на здравето и хората с увреждания в центъра за оценка на Fiveways в Бирмингам през май 2018 г. Той е казал пред съда, че е бил отстранен следващия месец, след като е бил „разпитан” от шефа си Джеймс Оуен, защо отказал да „се обади на шест фута висок брадат мъж и да се обърне към него с „госпожо“, какъвто бил неговият каприз“. Медикът твърди, че му е било казано, че „е твърде вероятно да загуби работата си, ако не се съгласи да направи това“.

Д-р Маккирет напуснал работата си на 25 юни 2018 г., след размяна на имейли с г-н Оуен. Имейлът му гласял: „Ако обаче не желаете да правите това, ние ще уважим вашето решение и правото ви да прекратите договора си”. Д-р Маккирет е отговорил: „Аз съм християнин и човек с добра съвест, не мога да правя това, от което се нуждаете“. Той настоял, че не се отказва от позицията си и е жертва на пряка дискриминация и тормоз.

„Самият факт, че лекарят може да бъде отстранен от работата си заради убежденията му по темата за пола е абсурден и много зловещ, още повече, ако доведе до уволнение. Ако нещо подобно се случи в църковна обстановка - хората са извадени от амвона, разпитвани и след това отлъчени - това ще се разглежда като скандален пример за религиозна нетърпимост и фанатизъм“, каза д-р Маккирет на изслушването.

От бившата месторабота на д-р Maккирет твърдят, че действията му са в нарушение на Закона за равенството от 2010 г. Компанията твърди, че убежденията на лекаря „не са съвместими с човешкото достойнство“.

В изявление пред съда д-р Маккирет казва: „Оценявам, че в настоящия политически климат някои хора, включително някои от тези, които вярват, че са транссексуални, могат да намерят убежденията ми за обидни. Но в едно свободно общество това не е достатъчно основание да се цензурират моите убеждения и да ме принуждават да действам противно на съвестта си“.

Д-р Маккирет е добавил, че присъщата му вяра е, че транссексуалността е „бунт срещу Бога, който е безсмислен и грешен. Аз, разбира се, зная, че има мъже или жени, които вярват, че са били хванати в капана на неправилно тяло и не се съмнявам в искреността на техните убеждения. Малък брой такива хора винаги са съществували. Доскоро подобна вяра се смяташе от медиците за заблуда и симптом на медицинско разстройство. Едва наскоро транссексуалността е призната за нормална и такива заблудени вярвания се приемат по номинална стойност. Това, което е отговорно за тази промяна, е политическият натиск, а не научните доказателства“.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DzsA

Гост 15.07.2019 08:20:35

Ела да работиш в България, приятелю. Тук ще те караме да викаш “Пич” на всякакви мъже, за които се съмняваш, че са женски полови органи


Още новини
Медици от Ямбол на протест
16.07.2019 09:29:05

Медици от Ямбол на протест

Лекари, специалисти по здравни грижи и санитари от ямболската болница излязоха на протест вчера, ...

В печата: Моделът „Ананиев“, 40 000 лв. за съсипана кариера, КОЦ въвежда доплащане, ако не му увеличат лимита
16.07.2019 08:58:38

В печата: Моделът „Ананиев“, 40 000 лв. за съсипана кариера, КОЦ въвежда доплащане, ако не му увеличат лимита

Предложението на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за нов здравнооисгурителен модел, ко ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...