Сряда, 23 Октомври 2019
13
юли
1
 

Лекар загуби работата си – отказал да назове брадат мъж „мадам“

Събота, 13 Юли 2019 | 10:03:31
1

Лекар-евангелист загубил работата си в правителствено ведомство, след като отказал да назове „брадат мъж с височина шест фута“ като „мадам“. 56-годишният д-р Дейвид Маккирет твърди, че е уволнен като оценител по инвалидност от М

Лекар-евангелист загубил работата си в правителствено ведомство, след като отказал да назове „брадат мъж с височина шест фута“ като „мадам“. 56-годишният д-р Дейвид Маккирет твърди, че е уволнен като оценител по инвалидност от Министерството на труда и пенсиите заради религиозните си убеждения и отказ да използва транссексуални местоимения, пише Тhe telegraph. Сега лекарят съди правителството в трудов съд за дискриминация въз основа на религиозните му убеждения.

На изслушване в Бирмингам д-р Маккирет казал, че смята, че транссексуалността е „заблуждаваща вяра“ и идеология, „в която не вярвам и ненавиждам“.

Обученият богослов, който има 30-годишен медицински опит, е получил работа като оценител на здравето и хората с увреждания в центъра за оценка на Fiveways в Бирмингам през май 2018 г. Той е казал пред съда, че е бил отстранен следващия месец, след като е бил „разпитан” от шефа си Джеймс Оуен, защо отказал да „се обади на шест фута висок брадат мъж и да се обърне към него с „госпожо“, какъвто бил неговият каприз“. Медикът твърди, че му е било казано, че „е твърде вероятно да загуби работата си, ако не се съгласи да направи това“.

Д-р Маккирет напуснал работата си на 25 юни 2018 г., след размяна на имейли с г-н Оуен. Имейлът му гласял: „Ако обаче не желаете да правите това, ние ще уважим вашето решение и правото ви да прекратите договора си”. Д-р Маккирет е отговорил: „Аз съм християнин и човек с добра съвест, не мога да правя това, от което се нуждаете“. Той настоял, че не се отказва от позицията си и е жертва на пряка дискриминация и тормоз.

„Самият факт, че лекарят може да бъде отстранен от работата си заради убежденията му по темата за пола е абсурден и много зловещ, още повече, ако доведе до уволнение. Ако нещо подобно се случи в църковна обстановка - хората са извадени от амвона, разпитвани и след това отлъчени - това ще се разглежда като скандален пример за религиозна нетърпимост и фанатизъм“, каза д-р Маккирет на изслушването.

От бившата месторабота на д-р Maккирет твърдят, че действията му са в нарушение на Закона за равенството от 2010 г. Компанията твърди, че убежденията на лекаря „не са съвместими с човешкото достойнство“.

В изявление пред съда д-р Маккирет казва: „Оценявам, че в настоящия политически климат някои хора, включително някои от тези, които вярват, че са транссексуални, могат да намерят убежденията ми за обидни. Но в едно свободно общество това не е достатъчно основание да се цензурират моите убеждения и да ме принуждават да действам противно на съвестта си“.

Д-р Маккирет е добавил, че присъщата му вяра е, че транссексуалността е „бунт срещу Бога, който е безсмислен и грешен. Аз, разбира се, зная, че има мъже или жени, които вярват, че са били хванати в капана на неправилно тяло и не се съмнявам в искреността на техните убеждения. Малък брой такива хора винаги са съществували. Доскоро подобна вяра се смяташе от медиците за заблуда и симптом на медицинско разстройство. Едва наскоро транссексуалността е призната за нормална и такива заблудени вярвания се приемат по номинална стойност. Това, което е отговорно за тази промяна, е политическият натиск, а не научните доказателства“.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
neVt

Гост 15.07.2019 08:20:35

Ела да работиш в България, приятелю. Тук ще те караме да викаш “Пич” на всякакви мъже, за които се съмняваш, че са женски полови органи


Още новини
Безплатни прегледи за витилиго до 19 декември в УМБАЛ
23.10.2019 13:12:56

Безплатни прегледи за витилиго до 19 декември в УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Безплатни прегледи за пациенти с витилиго започват в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 24 октомври до 19 ...

Надзорът прие проектобюджета на НЗОК
23.10.2019 12:25:44 Надежда Ненова

Надзорът прие проектобюджета на НЗОК

Надзорът на Националната здравноосигурителна каса прие проектобюджета на институцията за 2020 г. ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...