Сряда, 23 Януари 2019
18
септ
5
 

Аркади Шарков:

Лекарствената политика „дъни“ бюджета на касата

Понеделник, 18 Септември 2017 | 12:23:43
5

Разходите за здравеопазване растат не само в България, но също и по света. Причините за това са много – ранното диагностициране, превенцията, навлизането на нови здравни технологии и др. Всичко това води до покачване на средната възраст, а също и

Разходите за здравеопазване растат не само в България, но също и по света. Причините за това са много – ранното диагностициране, превенцията, навлизането на нови здравни технологии и др. Всичко това води до покачване на средната възраст, а също и до покачване на преживяемостта при някои заболявания, считани до скоро за смъртоносни в краткосрочен план. Това отбелязва в свой анализ за Frognews.bg експертът Аркади Шарков.

Недостигът на бюджета на НЗОК е по всички пера, но проблемът, според анализа на Шарков, е в лекарствата.

Ежегодното увеличаване на разходите за лекарства и ирационалното им вписване в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) е един от тежките проблеми на системата, отбелязва той. „Обществена тайна е, че зад вкарването на редица скъпоструващи лекарства в списъка, стоят лобистки интереси на международни фармацевтични компании, прокламирани през определени организации, които твърдят, че работят в полза на пациентите. Интересното е, че на немалка част от тези пациентски организации дейността е свързана единствено с лекарства, вместо права на пациентите“, коментира експертът.

По думите му, по отношение на разходите за онкологични медикаменти правителството можеше да предприеме ценни мерки, като въведе автоматичните смесители за разтворите, които могат да спестят около 2 млн. лв. годишно от бюджета за онкологични лекарства, тъй като технологията им позволява един разтвор да може да се използва за повече от 1 пациент, вместо неупотребеното количество медикамент да бъде изхвърлено. Тази политика обаче към момента не е приета, припомня той.

По отношение на разходите за лекарства в програмата на правителството бе заложено провеждането на прогенерична политика с цел оптимизация на средствата за медикаменти, припомня Аркади Шарков. „В ПЛС, например, за различни заболявания се предлагат както скъпо струващи оригинални медикаменти, така и евтини генерични медикаменти с едно и също международно непатентно наименование. Това създава предпоставки за лекарите да изписват скъпото оригинално лекарство, поради известни зависимости към фармацевтични компании. Нуждата от преформулиране на съдържанието на този списък е повече от належаща“, смята той.

Според него рационалното решение към момента е да се върви към реформа в посока генерично заместване, което ще доведе до икономии за бюджета на НЗОК, както и ще увеличи достъпа до лекарства за определени социални групи, които са в риск от отпадане от системата поради финансов недостиг. Такъв тип политики се провеждат в най-богатите икономики в Европа, като Германия, Холандия, Великобритания и франция, а позитивните ефекти вече са посочени в научната литература, отбелязва експертът и отново подчертава нуждата от въвеждането на смесители за оптимизация на разходите при онкомедикаментите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vcC1

Гост 18.09.2017 15:06:45

Продавачо,не по-далеч от аптеката! И ти си експерт като този Аркади! Изпълнявай точно каквото е изписано в рецептата и не коментирай! Ясно!!!

фармацевт 18.09.2017 14:14:51

Хайде всяка жаба да си знае гьола г-н Doolittle. Преглеждайте си пациентите и им определяйте заболяванията. В голяма част от Европа съществува даже генерично предписване, а не заместване. Т.е. по INN. Лекарството не е полуоска и такива неща като сертифициране по GMP и клинични проучвания при съпоставка с оригинал може би не са Ви познати, но съществуват.

Гост 18.09.2017 21:20:25

Лекарите ще определят и заболяванията и терапията и конкретния медикамент, а не вие от здрвната бакалия според това какви бонуси са ви оставили за продаване в складчето. Ако ми пробутвате някакъв евтин генерик ,лекарят ИЗОБЩО няма да отговаря за последиците от непредписана терапия. И всички стоки са като лекарствата и обратното- марката и произовдителя ИМАТ значение било то антихипертензивен медикамент, полуоска или цимент или плочки или краве масло. Изобщо не всеки генерик отговаря на оригинала на произовдителя регистрирал молекулата и патента. По-точно МАЛКО ГЕНЕРИЦИ достигат качеството на оригинала, не се правете на луди , значение има не само активната субстанция, а куп други фактори при производството. Аз не карам Москвич, не смятам ,че и пациентите ше ми пият 'москвичи'

Гост 18.09.2017 21:16:22

Доста неграмотен фармацевт трябва да си, за да не знаеш, че регистрацията на генерика става с изследвания за биоеквивалентност, а не с клинични проучвания. Поради същата причина, т.е. неграмотност, ще продаваш на гишето и ще гледаш в чекмеджето

Dr_Doolittle 18.09.2017 12:32:24

'евтини генерични медикаменти с едно и също международно непатентно наименование. Това създава предпоставки за лекарите да изписват скъпото оригинално лекарство, поради известни зависимости към фармацевтични компании.' Този измислен експерт каква полуоска купува за автомобила си ? Оригинална или турска генерична. И дали има зависимост от автомобилната марка предпочитайки първото. Дори кисело мляко сигурно не купува от непозната мандра ще ми коментира плоско и произоволно какво изписвали лекарите. Алоооо, чичка, изписвам на пациентите ТОВА , КОЕТО БИХ ИЗПИСАЛ ЗА МЕН, ако ви е скъпо виж там някоя баба да ти бае (без зависимости)


Още новини
Случай на агресия и в Добрич
23.01.2019 13:50:38

Случай на агресия и в Добрич

За нов случай на агресия от страна на пациенти в МБАЛ-Добрич съобщава Dobrudjabg.com. В н ...

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици
23.01.2019 13:18:20

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на об ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...