Вторник, 16 Юли 2019
12
юли
 

Д-р Магдалена Баймакова:

Лекарствата за малария стигат трудно до нас, защото нямаме местно разпространение на болестта 

Петък, 12 Юли 2019 | 14:52:04


„Общото между маларията и западнонилската треска  е векторът комари. Маларията е една от трите опасни инфекциозни болести след ХИВ и туберкулоза. В световен мащаб за 2016 г. 445 000 са смъртните случаи от малария. Малките деца

„Общото между маларията и западнонилската треска  е векторът комари. Маларията е една от трите опасни инфекциозни болести след ХИВ и туберкулоза. В световен мащаб за 2016 г. 445 000 са смъртните случаи от малария. Малките деца, бременните жени са рисков контингент. България е една от първите страни, още през 60-те години,  обявена за страна свободна от малария“, каза в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ на БНР - радио Благоевград д-р Магдалена Баймакова, гл. асистент в Катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА-София.

Тя допълни, че, живеейки в динамичния свят, в който има поток от хора, стоки, свободния трансфер, желанието на хората да пътуват, отворените граници – всичко това е риск да се внесат болести, които сме позабравили.

„Препоръката ми е всеки човек, пътувайки до страни в Азия и Африка, Океания, Латинска Америка, да направи справка онлайн, да се консултира със специалист и да се запознае с рисковете. 

Маларията е заболяване, което подлежи на много строг контрол и отчет, и всички хора, за които има съмнение,  се изследват и  регистрират. За 2018 г. около 1 700 души са изследвани, от които 8 са  регистрираните случаи на внесена такава инфекция, а  5 са български граждани. Проблемът с това заболяване е липсата на медикаменти в страната, защото нямаме местно разпространение и лекарствата по много сложен начин достигат до  нашата страна, а лечението е много специфично“, обясни д-р Баймакова.

Тя уточни, че антималарийната терапия е много по-различна от известните ни други медикаменти за лечение и  е ключова, за да бъде спасен човек. Характерни са фебрилните състояния, дали те ще бъдат на 2 или 3  дни – зависи от треската. Всеки човек, който е съмнителен и се завръща от ендемична за малария страна или територия, в рамките на 1 година при всяко повишаване на температура трябва да се изследва насочено за това заболяване. Освен температурата, трябва да се следи за жълтеница, влошаване на състоянието, увеличен черен дроб, слезка, поява на анемия.

„При западнонилската треска клиничната картина и прогнозата са много по-добри от маларията. При 70-80% от случаите протича безсимптомно, т.е. човек прекарва срещата с вируса, без да развива клинична картина. При част от пациентите има остри  фебрилни състояния и много малък процент могат да развият симптоматика от централната нервна система, която може да бъде проблем за пациента“, обясни специалистът.

Д-р Баймакова допълни, че ние имаме западнонилска треска на нашата територия, тя не е разпространена само в Гърция, но инфекционистите познават заболяването и знаят как да го лекуват.  

За лична защита от комарите важни са репелентите, комарници в домовете, да се избягват блатисти водни повърхности от залез слънце до изгрев, когато е най-голямата активност на комарите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fwBZ


Още новини
Медици от Ямбол на протест
16.07.2019 09:29:05

Медици от Ямбол на протест

Лекари, специалисти по здравни грижи и санитари от ямболската болница излязоха на протест вчера, ...

В печата: Моделът „Ананиев“, 40 000 лв. за съсипана кариера, КОЦ въвежда доплащане, ако не му увеличат лимита
16.07.2019 08:58:38

В печата: Моделът „Ананиев“, 40 000 лв. за съсипана кариера, КОЦ въвежда доплащане, ако не му увеличат лимита

Предложението на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за нов здравнооисгурителен модел, ко ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...