Сряда, 23 Януари 2019
26
окт
4
 

Лекарският съюз подкрепи исканията на БАПЗГ

Четвъртък, 26 Октомври 2017 | 16:06:18
4

„В условията на т. нар. „катастрофирало здравеопазване“, УС на БЛС подкрепя справедливия протест на професионалистите по здравни грижи. С тях лекарите работят в екип, затова е напълно естествена нашата подкрепа. Категорично заявяваме

„В условията на т. нар. „катастрофирало здравеопазване“, УС на БЛС подкрепя справедливия протест на професионалистите по здравни грижи. С тях лекарите работят в екип, затова е напълно естествена нашата подкрепа. Категорично заявяваме съпричастността си към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, към техните справедливи искания за увеличаване заплащането на положения труд, като основна мярка за задържане на специалистите в родината и особено за мотивиране на младите и новопостъпилите медици.“ Това се казва в становище на съсловната организация на лекарите, подписано от нейния председател д-р Венцислав Грозев и адресирано до председателя на БАПЗГ Милка Василева.  

Припомняме, преди седмица от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи излязоха с няколко искания и заявиха, че ако те не бъдат изпълнени, ще стигнат до национална стачка.

„При необходимостта от обща концепция за промени в здравеопазването, незаинтересоваността на държавата от житейския, професионален и социален статус на специалистите по здравни грижи, известни още като „изчезващ вид“, генерира тяхната морална и финансова неудовлетвореност. Държавата затваря очи пред общественото недоволство от проблемите в здравеопазването и прехвърля вината върху медиците. Освен това липсват каквито и да са стимули за задържане на кадрите в системата.

Изчерпано е общественото доверие към институциите, ангажирани с реформи в системата. Разрушават се подсистемите на здравеопазването на всички нива. Фрапиращ пример за това е постепенното фалиране на болници – общински и областни“, посочват още от лекарския съюз, подчертавайки тежката ситуация в сектора.

„В подкрепа на изложеното заявяваме, че УС на БЛС настоява за изплащане от НЗОК на сумите за т. нар. „надлимитни“ дейности на болниците за 2015-та, 2016-та и 2017-та година, със средства от преизпълнението на приходите от здравноосигурителните вноски“, се казва в становището.

От БЛС се обръщат към членовете на БАПЗГ с думите: „Вие, уважаеми професионалисти по здравни грижи, сте най-близко до болните хора. Вие дарявате надежда и най-непосредствено помагате на нуждаещите се от медицинска помощ. Ето защо, отчитайки необходимостта от повишаване обществения престиж на медицинските професии, привличане на повече млади хора към тях, както и оставането на медиците в страната ни, БЛС подкрепя Вашия справедлив протест.

Убедени сме, че към справедливите Ви искания, наред с оперативното ръководство на лекарската съсловна организация, ще се присъединят и хилядите благодарни пациенти, които разчитат на Вас.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uMgS

Гост 27.10.2017 10:36:51

Както винаги ръкводството на БЛС припява на втори глас. Чакат някой да започне,та да се включат после. Инициатива?- Не-е-е. Опасно е,ще вземе да засегнем някого. По-безопасно е да държиш исото.

Гост 26.10.2017 21:29:56

Грозльо, ние сме им работодатели на сестрите. Знаем, че си от друг свят, ама ти знаеш ли го?

Гост 26.10.2017 21:22:24

Ние ОПЛ ако платим на сестрите това което иска тяхният “Грозев” ще фалираме. Поне половината от нас. Крайно време е БЛС да си стане неправителствена организация. Не може да плащаме членски внос от който благоденства един човек.

Гост 26.10.2017 16:13:58

По-лошо и гротескно от лайковете във Фейсбук е само фасадната подкрепа на УС на БЛС за клетите работещи в здравната сфера. Човек може да си помисли ,че това е някакъв клуб на литературни писачи на подкрепи, декларации и становища. За нещо практически са с две леви ръце въпреки двете кантори адвокати на които плащат с нашия членски внос


Още новини
Областите с грипна епидемия стават петнадесет
23.01.2019 16:18:36

Областите с грипна епидемия стават петнадесет

От утре, 24 януари, РЗИ – Кърджали обявява грипна епидемия на територията на област Кърджал ...

БАПЗГ започва национална кампания за превенция на агресията
23.01.2019 16:04:05

БАПЗГ започва национална кампания за превенция на агресията

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своето възмущение и безпокой ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...