!
Неделя, 08 Септември 2024
25
апр
 

Лекари: Държавата трябва да има запас от COVID ваксини

Ваксинираните имат много по-малък шанс да развият тежките последствия на коронавируса

Вторник, 25 Април 2023 | 10:30:43


„Смъртността от хронични заболявания у нас винаги е била висока спрямо средния европейски стандарт, още преди COVID. На челните места сме по смъртност от сърдечносъдови заболявания, парадоксално – и от онкологични заболявания, въпреки че се

„Смъртността от хронични заболявания у нас винаги е била висока спрямо средния европейски стандарт, още преди COVID. На челните места сме по смъртност от сърдечносъдови заболявания, парадоксално – и от онкологични заболявания, въпреки че се хвалим с най-бърз достъп до специализирана медицинска помощ.“ Това каза в подкаста на БНР „В центъра на системата“ д-р Георги Димитров от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ по повод статистиката, която показва, че продължителността на живота у нас по време на COVID пандемията е намаляла с три години.

„За мен винаги е било странно как държава като България, която в цяла Европа има най-бърз достъп до специализирана медицинска помощ, едновременно с това е на лидерски позиции по смъртност и е ниска средна преживяемост. Преди време направих обширен анализ на субсидирането на различните здравни системи в Европа спрямо населението и качеството на медицинските услуги. При държава като Швеция, която е с около 10 млн. жители, има държавен бюджет за здравеопазване около 7 млрд. евро, средната преживяемост е 80+ години. Нашият бюджет за здравеопазване в евро е наполовина на техния, но и населението е наполовина. Обезпокоително е, че не се справяме с тези пари“, каза още д-р Димитров.

Той допълни, че заедно с д-р Трифон Вълков, д-р Димитър Димитров  и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров са създали първия Национален интерактивен Справочник за лечение на COVID в България в разгара на пандемията през 2021 година. Този справочник продължава да се актуализира и поддържа и до днес безвъзмездно и безплатно за българските лекари.

„Още когато се обяви пандемията от COVID-19, беше пълен хаос и нямаше единен алгоритъм за лечение в света, нямаше специфичен медикамент спрямо вируса, всичко беше поддържащи грижи. И ние наблюдавахме другите държави, там сравнително бързо, в рамките на месеци унифицираха подходите за диагностика, триаж и лечение на различните тежести на заболяването“, каза д-р Димитров.

Той допълни, че те не са открили топлата вода, а са ползвали опита на държавите, които вече са имали доста по-голям опит.

„Първата година у нас нямаше нищо и аз гледах как нашите експерти нищо не произвеждаха, всеки си имаше собствено становище и това беше най-големият пропуск. Година, в която всичко ни липсваше. Затова ние, тримата лекари, събрахме тогавашните протоколи на най-успешните държави, които се справяха с пандемията. Това е още по време на Алфа вълната, преди Делта варианта, преди голямата смъртност. Това са държави като Израел, Германия, Великобритания, САЩ. Но ние съобразихме Справочника за лечение на COVID в България с нашата здравна система и така обективизирахме стадирането на болния, което облекчи лекарите на първа линия“, поясни още д-р Димитров.

5000 хиляди екземпляра от Справочника са изготвени и раздадени първоначално на лекарите с помощта на Българския лекарски съюз. „Но както и за медицинските стандарти при другите заболявания, и при COVID-19 всичко у нас е на препоръчителен характер, няма задължителност, това е минус за държавата ни“, допълни д-р Димитров.

Според д-р Трифон Вълков, инфекционист от Инфекциозна болница в София, у нас продължават да се прилагат индивидуални подходи в лечението на COVID-19, независимо че вече има доказани от практиката азбучни истини как се лекува новият коронавирус, за които човечеството е платило най-високата цена – многобройни смъртни случаи.

„Ние се опитахме с БЛС и д-р Иван Маджаров да въведем през лятото на 2021 г. с помощта на НЗОК да се включат задължително в пътеката за лечение на COVID-19 калкулаторите за тежестта на заболяването от Справочника. Но ни беше отказано от страна на НЗОК“, каза д-р Георги Димитров.

„За последните 100 години вирусът на морбили е мутирал 70 пъти, за последните три години SARS-CoV-2 е мутирал 70 000 пъти. 70 000 мутации в генома са регистрирани. И това не е неочаквано, това е заложено в самата биология на тези вируси. За първи път обаче след появата на линията Омикрон новите варианти са вече производни на Омикрон. Причинителят става все по-инфекциозен, по-заразен, защото припознава своя гостоприемник като такъв. От друга страна обаче, адаптирайки се към условията, протичането му става по-леко. Защото самият вирус няма абсолютна никакъв смисъл да унищожи своя гостоприемник“, допълни д-р Вълков.

По думите му днес всеки си поема риска дали иска да се ваксинира или не. „Дали поема риска да се срещне с естествения причинител на тази инфекция и да преболедува с всички възможни рискове, да попадне в групата на хората, които ще преживеят и long COVID синдрома. Защото ваксиниралите се, в сравнение с неваксинираните, имат много по-малък шанс да развият тежките последствия на long COVID синдрома“, допълни д-р Вълков.

Според него държавата трябва да има запас от ваксини. Освен това вече има разрешение на ЕМА адаптираните нови ваксини да се поставят не само като бустер, но и като първа доза за неваксинирани.

Д-р Вълков уточни, че пост-COVID усложненията не се развиват само при тежко преболедувалите. Според научните данни на американско проучване сред 11 хиляди преболедували в САЩ с доказан PCR тест, има описани вече над 200 пост-COVID симптома, като сред водещите са сърдечносъдовата и нервната система.

Според проучването най-честите усложнения при децата до 18-годишна възраст са панически разстройства, страхови неврози, нарушения в съня, при хората между 18 и 65 години това са смесените усложнения от двете групи, а при над 65-годишните –когнитивните нарушения – т. нар. мозъчната мъгла, поясни още д-р Трифон Вълков.

Целия епизод на подкаста можете да чуете тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qseT


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...