Неделя, 16 Юни 2019
17
май
 

Лекари поискаха 15% от бюджета на Касата за СИМП

Четвъртък, 17 Май 2018 | 17:04:51 Надежда Ненова
10

15% от бюджета на НЗОК да бъде отделен за Специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП), поискаха лекарите по време на кръглата маса "СИМП – състояние и перспективи“. Искането е една от мерките за стабилизиране на СИМП, посочени в

15% от бюджета на НЗОК да бъде отделен за Специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП), поискаха лекарите по време на кръглата маса "СИМП – състояние и перспективи“. Искането е една от мерките за стабилизиране на СИМП, посочени в декларация на Българския лекарски съюз и Асоциацията на специалистите в извънболнична помощ, която ще бъде изпратена до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и управителя на НЗОК проф. Камен Плочев.

Сред останалите посочени от лекарите мерки са бързо въвеждане на електронното здравеопазване, реално остойностяване на медицинските дейности,

осигуряване на минимум 6.9% от БВП за здравеопазване,

превеждане от държавата на пълния размер здравноосигурителни вноски за освободените девет категории лица, обвързване на потребителската такса за посещение при лекар с минималната работна заплата, създаване на стимули за високо качество на медицинската дейност в отдалечени населени места, оптимизиране на медицински дейности, включени в основния солидарно гарантиран пакет, надграждане на модела на здравно осигуряване чрез въвеждане на задължителен втори стълб и индивидуални здравно застрахователни партиди.

Като краткосрочни мерки за стабилизиране на СИМП са посочени увеличаването на обемите и цените на дейностите, изпълнявани в СИМП, създаване на реална възможност за изнасяне на дейности от болнична в извънболнична помощ, разширяване възможностите за диспансеризация на пациенти с хронични заболявания в СИМП.

По думите на зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова несъвършенствата в нормативната уредба и подцененото финансиране създават предпоставка в следващите 10-15 години за унищожаване на сектора, което ще затрудни достъпа до своевременна специализирана медицинска помощ и ще доведе до

свръххоспитализации и повишени разходи в болнична помощ

В презентацията си д-р Павлова отбеляза, че по данни на НЗОК за 2017 г. броят на лекарите в СИМП, работещи по договор с НЗОК, е 11 044. От тях с един договор в СИМП са 3869, с два договора в СИМП са 1060, а с договори в СИМП и болнична помощ - 6215. Броят на лечебните заведения за СИМП общо за страната са 3282, от които индивидуални практики – 2501, групови практики – 125, медицински центрове – 500, медико-диагностични центрове – 27, ДКЦ – 111 и комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение – 18. За 2017 г. в СИМП на 3282 броя изпълнители/ договорни партньори са изплатени 218 654 160 лв. или средногодишно заплащане на един договорен партньор - 66 622 лв. Същевременно в ПИМП на 3755 броя изпълнители /договорни партньори са изплатени 198 902 624 лв., или средногодишно на един договорен партньор - 52 970 лв. Сметките показват, че средно на месец лекар в СИМП получава 1649 лв., а в ПИМП - 3854 лв.

Данните на НЗОК показват още, че на диспансеризация в СИМП са 564 680 за пациенти с хронични заболявания при цена на прегледите съответно 12 лв. и 12,50 лв и средно годишно на пациент – 24.62 лв. При общопрактикуващите лекари диспансеризациите са 1 632 209, при средни цени на профилактичен преглед 10,10 лв., а на диспансерен 11,40 лв. и средно годишно на пациент - 59.95 лв.

Анкета, направена от БЛС сред 173 респонденти, от които 75% работят в ДКЦ, 20% в индивидуални практики, а 5% - в МЦ, показва, че има ясно изразено застаряване на медицинските специалисти в СИМП - над 55 годишна възраст са 65%, а едва една трета от лекарите работят на пълно работно време в СИМП. Повече от половината лекарите работят в СИМП на втори трудов договор с разпокъсано работно време. Според резултатите от анкетата

съществуват диспропорции с дефицити на регионално ниво по специалности

В една трета от лечебните заведения средната работна заплата е до 850 лв. Брутните възнагражденията на лекарите са от 30 до 50% от индивидуалните приходи - съществени различия по специалности и региони. Разходите за обезщетение за прослужено време при навършване на пенсионна възраст на персонала са значителни и непосилни за лечебните заведения, а значителен брой от тях (80%) имат неразплатени задължения. Сградният фонд е в преобладаващо лошо състояние – 67,4% и ремонт се налага в повече от половината лечебни заведения, за разлика от медицинската апаратура, която е в много добро (45%) и добро състояние (35,3%), сочат данните от анкетата.

Резултатът от изследването показва още, че

пречките за развитие на СИМП са заложени в нормативната база и недостатъчното финансиране

В някои населени места има силно изразен недостиг в СИМП на кардиолози, ендокринолози, невролози, офталмолози.

Има съществена разлика във възнагражденията на лекарите от различните специалности и населени места. Едва в 4% от лечебните заведения се извършват амбулаторни процедури по НРД. Причина са нормативни пречки, свързани с осигуряване на лекари специалисти и лоша материална база. „Специализираната извънболнична медицинска помощ следва да се съхрани и развива, с цел запазване балансираната пирамидална структура на здравната система. Необходими са промени, гарантиращи ефективността и качеството на медицинската дейност в СИМП, респективно на здравеопазването като цяло“, каза д-р Галинка Павлова.

„Нека не правим сравнителен анализ между общопрактикуващите лекари, лекарите от СИМП и болнична помощ. Целта донякъде на част от управляващите е да настройват трите групи една срещу друга, а подхождайки по този начин, няма да постигнем много. Ще дам един пример – защо амбулаторните процедури бяха дадени на болниците, а не ги оставиха в СИМП. Нали идеята беше да се изнесе тази дейност от клинични пътеки в амбулаторни условия? Нека да търсим общото“, каза председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.

„Единственият начин да се постигне баланс е в остойностяването на медицинския труд“, отговори председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. „Целта не е да се настройват общопрактикуващи и специалисти един срещу друг, а да се покаже каква диспропорция се създава в самата система на извънболничната помощ“, обясни още той.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jwc$

Д-р Николай Брънзалов 18.05.2018 15:38:33

Мозъчният тръст от БЛС пак се напъна като планината ,но роди камък.11 хиляди колеги работещи в СИМП взели по 1650 лева средно.А 4 хиляди в ПИМП,О УЖАС средно по 3854 лв!Колко от лекарите в СИМП работят по принцип в болница-полувината,а от другата полувина полувината работят на два договора в СИМП.ОПЛ работят само по един договор.Всеки грамотен човек може да си направи аритметиката.Като управител на ДКЦ д-р Павлова си е направила друга сметка.Лекар (СИМП) в ,което и да е ДКЦ получава максимум 40% от заработката си от НЗОК,следователно 1 лев заработка в повече 40 ст за лекаря и 60 т.за управителя, а при 2лева....а при положение,че в СИМП получат наистина 15% от бюджета на НЗОК.Екстрааааааа!В презентацията и имаше още много меркантило изкривени " данни" и словесни излияния,но какво пък в предизборна кампания сме!

Гост 18.05.2018 20:29:52

полОвина

Dr_Doolittle 18.05.2018 10:17:37

Сега с тези цифри келавия пролетариат ще си помисли колко много взимат лекарите тук. За протокола онзи ден от Германия ми казаха колко получава за съботно дежурство български млад лекар там тепърва специализиращ -400 ЕВРО за дежурството . Повечето български лекари за толкова работят цял месец в нереформираната комунистическа кочинка на 'портиера Борисов' както го нарече германския в. Ханделсблат.

? 18.05.2018 00:11:37

"Всички акушерки от Националната университетска болница в Исландия са напуснали, съобщи местното издание „Тhe Reykjavik grapevine”. Колективната оставка на 95 акушерки е в знак на несъгласие с условията на работа и заплащането в лечебното заведение. Акушерките са взели решение да напуснат, след като два месеца са работили без договор с Националната здравна каса на Исландия. Проектодоговорът е изпратен на исланския здравен министър още преди Великден, но до момента все още не е одобрен. Текущата заплата на този тип кадри възлиза на 43,50 долара на час, но тъй като за тях е много трудно да работят на пълен работен ден, те настояват за увеличение на възнагражденията с 13,8%." ЗНАЧИ, В ИСЛАНДИЯ АКУШЕРКИТЕ ПОЛУЧАВАТ 43,50 $/час и масово напускат, а в държавата на SICаджийските ДС-МУТРИ КАК Е ПОЛОЖЕНИЕТО?

Гост 17.05.2018 22:29:50

Разбойниците от БЛС да си оправят аритметиките!!! Разходите за здравеопазване са над 8,5% от БВП - почти поравно публични и частни средства

Компетентен 17.05.2018 18:44:28

СИМП са мястото с добри доходи в бг здравеопазване . Е , разбира се заплатите в частните болници са високи , също корупционните доходи на редица оперативни специалности в държавните болници - разбира се легалните заплати на шефовете на клиники и болници които си ги самоопределят . Детски лекар , кожен лекар в Бургас - 5 до 10 бона на месец . Ето тука долу някой цитира средна стойност 6 бона месечно . То е бетер от програмист . да са им честити . Но сега ще ви обясня защо не само че НЯМА да има увеличени пари за СИМП ами напротив - ще се опитат да ги намалят . Причината е тривиална , другарки и другари ! Болничните отделения се оголват откъм интернисти , педиатри , невролози , Няма кой да дава дежурства отделения се затварят . За какъв чеп педиатър или невролог ше опъват по 8 дежурства и ще инкасират агресията на цяла област , щом на кабинета няколко бона са им гарантирани ? Осъзнайте ся ! За 1000 - 1500 лева неонатолог трябва да се пържи в болницата на 3 огъня , а на кабинета - неколко бона и бум - кеф ти Халкидики , кеф ти Мармарис , кеф ти Лесбот . Хоп на тойотата и ----

СИМП 17.05.2018 20:18:54

Слушай,глупако! Компотаджиите щом правят 4000 лв мес и са изкарали един 4-месечен курс да станат такива,значи ние,учили 15 г за 2 специалности трябва да изкарвме нормално по 12 бонки месечно.И ако някой се опитва да намалява или въвеждаме доплащане ,или работим по един час с касата,останалото време кеш.Ваш избор,Аз съм хайдакал 26 г в болница и сега на 60 г изобщо не смятам да се връщам там.

Гост 17.05.2018 18:17:59

Много сбъркани сметки . Я пак си ги сметнете че ще ходите на поправителен ... Ако годишното заплашане на СИМП е 66 622лв , то на месец е 5551 лв, а не 1649лв. Не се учудвам защо всички са толкова зле - щото в УС на БЛС освен нищоправенетои са и много зле в математиката. Затова и другарите премЕтат съсловието всеки НРД.

Elf 17.05.2018 18:17:10

V Balgaria maitapite ne svarshvat.Ako im se prebroiat Farma -Bonusite ste stignem do prisadi ot 25 godini na chove v katorgata na Frenska Gviana ili GULAG. ........Osobeno kardiolozi i endokrinolozi..Pa i nagli ...........,pred dravnika?

Четящ закони 17.05.2018 18:43:35

Сметките на другарката Павлова са на нивото й. Парите за здрвеопазване едва достгат 4% от БВП, разходите за ПИМП са 5,66% от разходите за медицинска дейност, а на ПИМП са 5.8% (разходите за медицинска дейност са без парите за лекарства). Освен това получените пари за ПИМП и СИМП не са пари за заплати. Обилновено държавата си прибира обратно около 42% под формата на данък, а от там започват разходте за издръжка на практиките. Не искам да ги изреждам, защото мястото е малко, а те са цял поменик.


Още новини
Проф. д-р Борис Богов, дм: Всеки 7-ми у нас е с хронична бъбречна болест
16.06.2019 10:12:21 Маргарита Иванова

Проф. д-р Борис Богов, дм: Всеки 7-ми у нас е с хронична бъбречна болест

Проф. д-р Борис Богов, дм, е един от най-търсените специалисти-нефролози ...

Д-р Дечо Дечев: Болниците в България са прекалено много
15.06.2019 11:25:05

Д-р Дечо Дечев: Болниците в България са прекалено много

По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени медицински услуги, изделия и продукти, е з ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...