Неделя, 16 Юни 2019
06
май
5
 

Лекари и сестри срещу поредната агресия над медици

Неделя, 06 Май 2018 | 09:54:51
5

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своята подкрепа и съпричастност към

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своята подкрепа и съпричастност към пострадалата на 2 май 2018 г. от ударите и ритниците на млад мъж хирургична сестра, която работи в болницата, която управлявате. Това пише в отворено писмо на БАПЗГ до д-р Любица Томчева, управител на болницата в Своге.

„За съжаление това е поредното посегателство над медик, докато изпълнява служебните си задължения. Наясно сме, че пострадалата сестра е много огорчена и стресирана и едва ли иска да се говори за този случай. В същото време обаче си даваме сметка, че обществото трябва да чува за подобни инциденти, за да се създаде обществена нетърпимост срещу агресията и насилието над хора, които със сърце и висок професионализъм лекуват и се грижат за своите пациенти”, пише още в писмото.

От БАПЗГ изразяват притесненията си, че въпреки взетите от институциите мерки за ограничаване на агресията срещу медицински специалисти, засега не се забелязва осезателен ефект. „Надяваме се, че изразявайки своята непримиримост и решителност срещу юмручното право и давайки повече информация за тежкия и отговорен труд на хората в бели престилки, ще можем да допринесем за облагородяването на отношенията между пациентите и медиците и ще бъде постигната максимално безопасна работна среда. Наясно сме, че често нашите колеги се превръщат в лесни мишени на изнервени от слабостите на здравната система пациенти и техни близки. Надяваме се, че със започналите оздравителни реформи, нещата ще вървят към по-добро”, се казва в писмото.

БАПЗГ осъжда остро всеки акт на агресия и насилие над медицински специалисти и призовава обществото за повече човечност, толерантност и бдителност.

Към съсловната асоциация на професионалистите по здравни грижи се присъединяват и от Българския лекарски съюз, които изразяват своята безпрекословна подкрепа и съпричастност към нападната медицинска сестра в МБАЛ-СВОГЕ и целия екип на лечебното заведение.

„Специалистите по здравни грижи най-често са обект на насилие и порочната тенденция на нападения срещу тях е стряскаща. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание, изпълнява съвестно своите служебни задължения и поставя приоритетно здравето на пациента във всяка една ситуация. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на пациентите и се бори за спасяването на човешки живот, да трябва да се бори за своя. БЛС е категоричен в твърдението си, че са необходими поредица от адекватни мерки за превенция на насилието и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал.

БЛС няма да остане равнодушен към тенденцията на агресия срещу всички медицински специалисти и ще направи всичко по силите си, за да се увери, че законовия инструментариум ще бъде приложен бързо и ефективно във всеки един случай на проявена агресия срещу медицински лица”, се казва в отвореното писмо на БЛС.

С националната кампания на БЛС, която стартира през месец септември миналата година, съсловната организация има за цел да покаже важността на всички заети в сектора специалисти и да промени обществените нагласи на цялото общество в посока възвръщане на доверието към всички, работещи в системата.

БЛС се обръща с апел към цялото общество, да бъдем по-човечни един към друг, да уважаваме всеки труд и всяка професия, да осъзнаем важността на тези, които опазват здравето на нацията и независимо от тежките условия на труд, в които са поставени, продължават да се грижи за благосъстоянието на пациентите.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
c7CB

Гост 06.05.2018 17:49:57

Какъв е резултата от кухите декрации и кампании на БЛС срещу насилието на медици?Колко от членския ни внос платихте в безсмисленната кампания "Спри насилието !" ???Колко пъти поискахте сметка и МЗ какво се случва със защитата на медиците???? В колко болници има видеонаблюдение и жива охрана???? Колко от спешните екипи са оборудвани с паник бутони и бърза връзка с полиция?????Не знаете д-р Грозев , но хапнахте и пийнахте в Несебър предния уикенд за сметка на членовете на БЛС , които признават ,че работят със страх за живота си .

Патриот-майтапчия 06.05.2018 12:02:29

"Никога не ме е привличала мисълта да напусна България" ....

Elf 06.05.2018 10:11:33

Napadenieto e dobro.Sled kato reshenieto da se mahat sestri ii lekari ot Rusko-Turskia kenef trabva da se ASISTRIRA S BOI-taka trabva.Da se znae-poboja i agresiata svarshvat na Terminal 2.Kenefskite prikazki na BLS za zalagvane i te tam.

лекар работещ в България 07.05.2018 09:12:32

Абе кенеф такъв, като те е поблазнл терминал 2 никой не те спрял. Тръгвай ако не си го направил вече и може да се откажеш и от гражданство. А и можеш да спреш да влизаш и да тролиш в Бг. форуми

Elf 07.05.2018 12:51:21

Neka ti e kofti.


Още новини
Проф. д-р Борис Богов, дм: Всеки 7-ми у нас е с хронична бъбречна болест
16.06.2019 10:12:21 Маргарита Иванова

Проф. д-р Борис Богов, дм: Всеки 7-ми у нас е с хронична бъбречна болест

Проф. д-р Борис Богов, дм, е един от най-търсените специалисти-нефролози ...

Д-р Дечо Дечев: Болниците в България са прекалено много
15.06.2019 11:25:05

Д-р Дечо Дечев: Болниците в България са прекалено много

По закон НЗОК, освен че трябва да подсигури определени медицински услуги, изделия и продукти, е з ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...