Вторник, 22 Януари 2019
22
ноем
 

Медиците от Ловеч спасявали живот въпреки липсата на заплати

Лекарите от катастрофата при Микре: Медицината е призвание

Сряда, 22 Ноември 2017 | 10:23:06
12

Медицината е призвание. Това споделиха в репортаж за Нова телевизия лекари от болницата в Ловеч, които оказаха помощ на пострадалите в тежката катастрофа от преди дни край Микре. Въпреки факта, че медиците не са получавали пълните си възнагражд

Медицината е призвание. Това споделиха в репортаж за Нова телевизия лекари от болницата в Ловеч, които оказаха помощ на пострадалите в тежката катастрофа от преди дни край Микре.

Въпреки факта, че медиците не са получавали пълните си възнаграждения от месеци, те са работили самоотвержено и с пълна всеотдайност, а в деня на инцидента на работа са били всички лекари от лечебното заведение. 

Припомняме, болницата е в изключително лошо финансово състояние, което се отразява и на изплащането на полагащите се заплати на персонала. Повечето от работещите не са взимали заплати от месеци. Последните заплати са за август и са изплатени преди десетина дни, поясни началникът на неврологично отделение д-р Светозара Драмбозова, като уточни, че в тях не са включени допълнителните възнаграждения. „Това е призвание, медицината е призвание“, посочи тя в коментар за ситуацията, в която работят лекарите от болницата.

Спешният медик д-р Красимир Кипров, който е от 22 години в системата, е един от първите, отзовали се на зверската катастрофа край Микре. Той сподели, че въпреки дългия си стаж в професията, не е виждал толкова тежък инцидент.

В деня на инцидента колегата му Мартин Тодоров, който е шофьор на линейка повече от 15 години, не е бил на работа, но се оказал в непосредствена близост до катастрофата и решил да помогне. Той споделя, че въпреки многото тежки моменти в професията му, за пръв път му се случва да сънува станалото. „За пръв път от толкова години - не придавам тежест на случая - сънувах цялата ситуация от вечерта“, посочи Тодоров.

Пострадалите от катастрофата, които са настанени в ловешката болница, изказаха благодарност за помощта и отношението от страна на медиците.  

Благодарност на медиците от Ловеч изказаха и от БЛС в лицето на неговия председател д-р Венцислав Грозев.

"От името на УС на БЛС и лично от свое име изразявам към Вас дълбока почит заради Вашата адекватна, прецизна и всеотдайна помощ при спасяване на пострадалите от три тежки пътнотранспортни произшествия край Ловеч (на 17, 18 и 19-ти ноември т.г.). В такива трудни и отговорни моменти най-ясно се вижда не само професионалната подготовка на медика, но и качествата на личността му. Несъмнено при Вас те са на огромна висота", обръща се към медиците д-р Грозев.

"Не е далече времето, когато сметките на Вашата болница бяха запорирани и бе поставено под въпрос съществуването й. Но и  тогава Вие полагахте грижи за своите пациенти, независимо, че от месеци не Ви бяха изплатени заплатите. Тези дни Вие за пореден път изявихте на дело голямата си хуманност и доказахте, че сте верни на своята клетва.

Като се надявам на по-добро бъдеще за лечебното заведение, в което работите, както и за цялата ни здравна система, подчертавам уважението си към Вас.

От сърце Ви БЛАГОДАРЯ за Вашата човечност и  професионална отдаденост!", завършва председателят на БЛС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$W6p

Гост 22.11.2017 18:47:49

Фалшът е пълен, колеги. Да, медицината е призвание, не трябва да чакаш винаги добра оценка и признание, ама децата ни не са дали Хипократова клетва за да гледат другите и да чакат на аванса на татко им я му дадат ,я не . Призванието не изключва справедливо заплащане както в нормалните държави. Всички педали в тази държава непрекъснато ни натякват,че сме лекари, дали клетва, имали дълг, а в какво се изразява уважението към тази професия - в едно нищо - поздравителен адрес от типа 'такь держать' от главния овчар на стадото. И толкова. Оня тиквеник от Банкя веднъж щеше да поръчва голяма пържола за някое си следово куче, тук няма кой да осигури зплащане на медицинския персонал. А колегите в Ловеч ги разбирам. Състоянието е описвано като Стокхолмски синдром в което жертвите заобичват тероризиращите ги (управници) и изпълняват всичко , каквото им се нареди . И ходят като зомбирани неспособни вече да управляват своите съдбини.

Гост 22.11.2017 14:23:03

Имам призвание от 33 г в изобилие го имам. Днес обаче поисках в магазина на Дачия да ми дадат срещу него една нова кола.Отказаха ми. Защо бе председателю Грозев!

Никодимчо 22.11.2017 11:59:03

Куманоидният ни народ обича адвокатът да му е богат, а лекарят беден - иначе не ги признава за специалисти. И да се приглася на тази тъпотия е повече от престъпление! Призвание било - да си ядат призванието от ловешката болница и да не търсят заплата тогава! Мижитурки без извинение ... яд ме е на тях!!!

Большое спасибо врачам 22.11.2017 11:53:33

Лекарската професия е призвание. Чест за всеки лекар е да работи без заплата. Хипократовата клетва и идеала за всеотдайност са слънцето, храната и водата за лекаря. Това е фундамента на който се гради доверието в съвременният български лекар. Истинки строител на светлото бъдеще на здравната реформа!

Един ОПЛ на 33 22.11.2017 11:35:28

Подобни казуси само натискат главите ни под водата, това е!

+ 22.11.2017 12:04:35

+++

Гост 22.11.2017 11:22:05

Чудесна статия, чак се разплаках от вълнение! Другари, нашето общество има нужда от подобни благородни хора, работещи само за призвание, усмивки пред строя и потупване по рамото, на фотосинтеза! Успех, дерзайте все така! Работническата класа има нужда от вас и вашия благороден труд!

Гост 22.11.2017 12:13:36

Мани,ако знаеш и аз какъв рев му хвърлих! Чак кучето взе да вие на умряло.

Мотивацията 22.11.2017 11:08:37

Всяка работа може да е призвание. зависи от вътрешната мотивация на човека. Както и от финансовото стимулиране, разбира се,

Гост 22.11.2017 10:43:32

Сега това превзето писмо от Грозев трябва само да се покаже в кой да е магазин и можеш да си вземеш каквото искаш! Безплатно! Писмото важи и пред ВиК, доставящите електроенергия, топлофикация, мобилните оператори т.н. и т.н.Само трябва да има подпис и печат на писмото.

Az 22.11.2017 10:36:42

Точно такива самоотвержени глупаци са нужни на комунистите и тиквите да им бачкат безплатно

Гост 22.11.2017 10:34:39

"Медицината е призвание. Въпреки факта, че медиците не са получавали пълните си възнаграждения от месеци, те са работили самоотвержено и с пълна всеотдайност." Правилно си казват. Вече проблема е решен. лекарите искат да работят без пари.


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...