!
Неделя, 08 Септември 2024
22
март
12
 

30% от сестрите са над 60-годишна възраст, а на системата не стигат 30 000

Критичен недостиг на кадри в болниците, покриват го възрастните лекари (Обновена)

Ако не се приемат мерки ще се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на част от болниците

Вторник, 22 Март 2022 | 13:25:14 Надежда Ненова
12

През последните 15 години сме говорили за очертаващ се недостиг, сега говорим за критичен недостиг, покриван в момента от възрастни лекари. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време дискусията „Кадровият дефицит в здравеопазванет

През последните 15 години сме говорили за очертаващ се недостиг, сега говорим за критичен недостиг, покриван в момента от възрастни лекари. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време дискусията „Кадровият дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промени“, организиран от „Индекс на болниците“.

Д-р Маджаров съобщи, че по данни на БЛС към 24 февруари в страната има 31 356 лекари, от които 26 000 са със специалност. Проблемът е, че 66% от лекарите в страната са на възраст между 51 до 70 години. 88% от общопрактикуващите лекари пък са над 50 години. Едва 16% от младите лекари пък имат специалност. Увеличава се и смъртността сред лекарите. През 2017 са починали 420 лекари, през 2018 – 380, през 2019 – 424, през 2020 – 505, през 2021 – 723-ма. „Миналата година реално нямаме никакъв прираст, предвид, че завършващите са около 1000, а 300 със сигурност заминават за чужбина“, каза председателят на БЛС.

„Това означава, че ние имаме едва 30% лекари в резерв, които могат да заместят тези, които ще напуснат системата. Да, вероятно е необходимо да се преструктурира болничният сектор, вероятно могат да се вземат и други, свързани със структурата на здравеопазването мерки, но истината е, че няма да има кой да изпълнява решенията на политиците в следващите 5 години, ако не започнем свръхпроизводство на специалисти и рязко не променим условията, при които работят и лекарите, и медицинските сестри, за да сме конкурентни на по-добрите условия, които предлага Западна Европа“, отбеляза д-р Маджаров.

По думите му твърде малко се говори за лекарите, които са в основата на системата – в първичната и специализираната извънболнична помощ, а вместо това проблемът се фокусира само върху медиците в болничната помощ. „Като се има предвид, че

след пет години голяма част от болниците ще се самозакрият

заради липса на медицински сестри, а друга част - след 10 години заради липса на лекари, но все пак говорим за високоспециализирана дейност. Това, което крепеше здравната система в последните 20 години, си отива. Това са тези 66% от лекарите, които са завършили преди повече от 30 години“, допълни той.

Проблемът за лекарите и медицинските сестри е застаряването. Едва 16% от младите лекари пък имат специалност. „Това е нормалната възраст за почивка. Трябва да се вземат категорични мерки – свръхпроизводство на медици и рязка промяна във финансирането било чрез медицинските дейности, било чрез целеви субсидии за региони, било чрез помощи за общините. Това е изходът за мен от ситуацията“, каза още д-р Маджаров.

Според данните, представени от социолога Първан Симеонов, болниците в страната изпитват остър кадрови дефицит. Над 73% от лечебните заведения са заявили, че имат недостиг на лекари, а около 90 на сто – на медицински сестри. „Това води до прегаряне на персонала и влошава качеството на оказваните грижи за пациентите. Без своевременни мерки според повечето мениджъри ще се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на немалка част от лечебните заведения в страната в следващите пет години“, каза Симеонов.

Анкетата е проведена през януари и февруари тази година сред 69 болници от цялата страна. От тях 11.8% са специализирани, 88.2 на сто са многопрофилни, държавна собственост са 17.6%, смесена – 29.4%, общинска – 25%, частна – 27.9%, със университетски статут са 23.5% от всички участвали. С над 500 легла са 17% от лечебните заведения, около 30% са с между 250 и 500 легла, а с до 250 легла разполагат 53% от участниците в изследването.

Недостиг на лекари

Над 73% от анкетираните болнични мениджъри са заявили, че изпитват недостиг на лекари. Според тях най-голям е дефицитът на специалисти в следните области - Анестезиология и интензивно лечение - 42,9% от болниците, Хирургия – 41,7%, Педиатрия – 38,8%, Кардиология – 34,7%, Неврология - 28,6%, Неонатология - 28,6%, Акушер-гинекология - 26,5%, Инфекциозни болести - 26,5%, Клинична лаборатория - 26,5%, Нефрология - 24,5%, Вътрешни болести - 22,4%, Спешна медицина - 22,4%, Образна диагностика - 22,4%.

В 82,6% от анкетираните лечебни заведения до 40% от медиците работят на договор и на друго място. При близо 35% от болниците са налице дейности, за които не разполагат с щатен специалист и работят по договор с друго лечебно заведение. В повечето случаи – 64%, става дума за липсата на до трима щатни специалисти. Най-често те са от следните области - Токсикология, Кардиохирургия, Микробиология и паразитология, Инфекциозни болести, Съдова хирургия, Онкология, Анестезиология и интензивно лечение, Неврохирургия, Педиатрия, Клинична алергология. В 85% от лечебните заведения има специалисти на граждански договор, като при повечето става дума за до 10 души. Основно те са от следните специалности – Хирургия, Акушерство и гинекология, Токсикология, Неврология, Кардиология, Анестезиология и интензивно лечение, Инфекциозни болести, Педиатрия, Образна диагностика, Гастроентерология.

Най-често – в 81% от случаите, липсата на специалисти води до прегаряне на персонала, смятат участниците в анкетата. Около 78% от лечебните заведения посочват, че трудно обезпечават 24-часовата дейност на работа, а близо 45% от анкетираните посочват като следствие закъсняла или неточна диагностика и намаляване качеството на лечение. Едва за 4% от анкетираните недостигът на лекари не води до последствия.

Близо 42% от анкетираните болници заявяват, че е налице и текучество сред медицинските специалисти в тях. Сред основните причини за това са достигане на пенсионна възраст (39%), заплащането (36%), работа в друго лечебно заведение (17%), пренатоварването (14%), разкриване на нови структури (11%).

Недостиг на медицински сестри

Още по-голям е проблемът с дефицита на медицински сестри. Недостиг на този вид кадри заявяват близо 90% от анкетираните болници. В над 40% от анкетираните лечебни заведения на един лекар се пада по-малко от една или една медицинска сестра. В 58% от болниците на една сестра се падат над 7 пациенти, които да обслужва. Липсата на медицински сестри е във всички направления, но като специалности с остър недостиг са посочени Анестезиология и интензивно лечение, АГ, Хирургия, Педиатрия, Вътрешни болести, Неврология, Спешна медицина, Психиатрия. При 88% от анкетираните лечебни заведения до 40% от сестрите работят и на друг договор.

Дефицитът на медицински сестри оказва най-голямо влияние върху качеството на лечение, става ясно от отговорите на анкетираните лечебни заведения. 51.6% от мениджърите посочват, че недостигът води до липсата на адекватни грижи за пациентите, а 60%, че липсата на тези кадри води до увеличаване на възможността от грешка при болничния престой на пациентите и намаляване на качеството на лечение. Прегарянето на персонала също е сред основните последици от недостига на медицински сестри (82,3%), а според 8% от лечебните заведения няма последствия за работния процес.

При 56,7% от лечебните заведения е налице текучество на медицински сестри. Основните причини за това са заплащането (48,6%), пренатоварване и извънреден труд (37,8%), достигане на пенсионна възраст (32,4%), лоши условия на труд (18,9%), разкриването на нови структури (10,8%), преместване в друга държава (8,1%).

Председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева заяви, че кризата с медицинските сестри се задълбочава всяка година. „Намаляващият брой на сестрите и покачването на възрастта е тенденция, за която ние многократно сме алармирали. Реално всяка трета медсестра у нас е пенсионерка“, каза тя.

По данните на БАПЗГ към 31 декември 2021 г. почти 30% от сестрите са над 60-годишна възраст, а на 31% предстои пенсиониране до 10 години. Същевременно

в момента има недостиг от над 30 000 медицински сестри

Василева отбеляза, че за десетгодишен период намалява и броят на акушерките, като при тях средната възраст се е увеличила от 46 години през 2011 г. на 49 години през 2021 г. Над 50% са акушерките между 20-49 години, но това означава, че всяка четвърта акушерка у нас е в пенсионна възраст.

„Трябва да бъдат взети спешни мерки. На първо място трябва да има политическо съгласие и разработване на национална здравна стратегия. Стартовата заплата трябва да е равна на три минимални заплати за страната, да се осигури подкрепа за обучение и кариерно развитие на сестрите, да има диференцирано заплащане на труда според квалификацията и най-важното – да има медицински стандарти за всички специалности с регламентиран брой на сестрите и акушерките“, каза Василева.

Тя допълни, че е необходимо да се осигурят реални възможности за самостоятелни сестрински и акушерски практики, тъй като така, както сега са описани в Закона, не работят.

Анкетата сред лечебните заведения показва, че по-лошите условия на труд и заплащане в сравнение с други лечебни заведения в страната или чужбина, както и липсата на модерна апаратура са една от водещите причини за липсата на кадри у нас (56%). Откриването на нови болници в областта и в страната също играе съществена роля за недостига на медицински специалисти. Тази причина е посочена от близо 47% от анкетираните. Недостатъчно производство на кадри е заявено като причина за кадровия дефицит от 65,6% от анкетираните, а липсата на възможности за кариерно развитие и подходящи условия за специализация са причина за недостига на кадри според 31% от болниците.

Ако не се приемат мерки, 92% от анкетираните мениджъри смятат, че ще се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на част от болниците в страната в следващите 5-10 години. Според тях това ще се случи предимно при общинските и областните лечебни заведения. Според 44% от участниците в изследването ще се наложи да се попълни кадровият състав с медицински специалисти от трети страни или с млади кадри от медицинските университети, а според 11% от анкетираните занапред няма да има промени в сегашното положение.

Мениджърите на лечебните заведения също са на мнение, че основната мярка за справяне с кадровия дефицит е

по-доброто заплащане на специалистите

Според 71% от анкетираните са нужни по-високи заплати за медицинските сестри, според 59% - на младите лекари до 35 години, а според 51% - на лекарите в дефицитните специалности.

Анкетираните мениджъри са единодушни, че са нужни и промени в болничната система. 68% смятат, че трябва да се ограничи откриването на нови лечебни заведения на база предварително изчислени и публично обявени от МЗ потребности, а 49% - че е нужно преструктуриране на лечебните заведения в регионите, където няма потребност от тях или нужните кадри за работата им. Според 43% е възможно да се въведе и нов принцип за сключване на договор с НЗОК - на база потребностите от медицинска помощ във всеки регион и комплексността на предлаганите услуги.

Като друга основна възможност за справяне с проблема според 72% от мениджърите е производството на повече кадри от медицинските университети в страната. Също така създаване на по-добри условия за кариерно развитие (30,8%), и подобряване на условията за специализация (33,8%).



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M9qT

Гост 23.03.2022 22:38:58

Как като има такъв недостиг, постоянно се правят за опити за откриване на нови болници? А, извинете - не болници, а перачници със собственици депесари, кадесари и герберчета.

Гост 22.03.2022 16:31:28

В държава, в която един дюнерджия прави 3-4x заплатата на специализант- няма как да няма крах.

Гост 22.03.2022 15:58:30

Скоро ще имаме 28-30 годишни шефове на отделения (със заплащане от 2 минимални заплати най-вероятно), така че СПОКОЙНО!

Гост 23.03.2022 15:39:39

Няма да имате!! Спокойно!

М.с 22.03.2022 15:22:52

Мдааа, голям процент ,недостиг на "терористки"-сещате се за какво говоря.Някой ,нещо,някога от БЛС да излезе за подкрепа....?? Ами...така ще е...за всички..свиквайте!

Лекар 23.03.2022 00:05:39

Не, не се сещаме за какво говориш. Кои са терористките? Медсестри със специални умения?

Гост 22.03.2022 14:51:24

31 356 лекари Глупости. Няма такива. Може да има толкова договори предвид колко много лекари работят на 2 места по 2 договора. Някой продължава мазно да лъже въпреки видимия дефицит на лекари. Чичките от УС на БЛС са възприели тактиката на руската пропаганда за войната в Украйна- лъжи., лъжи, лъжи докато се видят реалните загуби от самото население утре.

Гост 22.03.2022 15:33:41

Реално практикуващите лекари в България са около 16 000!!!

Гост 22.03.2022 14:01:05

Недостигът се покрива от млади и стари лекари. С работата си на 2 места за сметка на здравето и живота си. Това е официалната държавна политика от 80 г насам. Ниски заплати, работа на 2 места, за да се покрива огромният дефицит на лекари и сестри. Комунисти,сър!

Гост 22.03.2022 14:00:22

Просто повече деца да правят председателите на БЛС, че иначе ще останем без лекари

Гост 22.03.2022 17:40:58

То правенето лесно, ама ...

Хаха 22.03.2022 14:26:00

хахахаха!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...