Четвъртък, 24 Януари 2019
24
окт
5
 

Контролът при болничните трябва да е и при лекарите, и при работодателите

Вторник, 24 Октомври 2017 | 18:09:22
5

Контролът при болничните трябва да е и при лекарите, и при работодателите. Това мнение изрази пред БНР заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова в коментар за намеренията на Министерство на здравеопазването да затегне конт

Контролът при болничните трябва да е и при лекарите, и при работодателите. Това мнение изрази пред БНР заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова в коментар за намеренията на Министерство на здравеопазването да затегне контрола над болничните.  

В тази връзка тя посочи, че има фирми, чиито служители наместо да излязат в неплатен отпуск, взимат болнични, както и случаи, при които персоналът се явява на работа, въпреки че по документи е в отпуск по болест. Д-р Павлова посочи, че в предприятията трябва да има служба по трудова медицина с членове лекари, които по думите й биха могли да осъществяват контрол над болничните листове. Тя обаче е на мнение, че идеята, лансирана от премиера, за отделна специализирана лекарска комисия, която да се занимава само с проверка на болничните, няма да сработи. По-градивен вариант според нея би била електронна система, която да сигнализира за чести случаи, при които един и същи медик издава често болничен на едно и също лице. Внимателно според д-р Павлова трябва да се действа и с евентуални нормативни промени по отношение на болничните.

Д-р Павлова заяви още, че не е добре да се намалява размерът на обезщетението на болничните за първите три дни и изтъкна, че плащането на болнични е израз на социалната държава. В тази връзка тя припомни действащия до преди първото идване на ГЕРБ на власт механизъм, при който само първият ден се плащаше от работодателя, а останалите - от държавата.

Според заместник-председателя на БЛС трябва да има санкции за медици, които издават фалшиви болнични. Тя обаче посочи, че отнемането на лекарски права е прекалено крайна мярка и вместо това би могло да се мисли за по-тежки финансови санкции за подобни злоупотреби. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rUAT

аз 25.10.2017 09:17:49

Тази пак не е в час. Какъв контрол при работодателите? Та нали те не са доволни от факта? Решението е контрол при пациента. Мой приятел ми каза, че в Чехия комисии посещават пациентите в болничен в дома им. Ако се установи, че не спазват предписания им режим следват сурови санкциии за пациента.

Гост 24.10.2017 22:44:41

Решението за болничните е в индивидуалното договаряне! В трудовия договор. Който иска да не лъже за това че е болен, договаря с работодателя си че е съгласен да не му се плащат 2 дни болничен, и договаря в същото време че ще му се плати ако еползвал това право 2 пъти в годината, най много. така няма проблем 4 дни да не ти платят, но има и гаранция че ше ти повярват за всеки ден. Както се разбереш въпрос на доверие. Днес нашата държава третира всички като измамници. Ако е така, никой на никого не плаща 2 дни , а после нОИ за всички!

спиро 24.10.2017 21:49:55

да бе, да има служба по трудова медицина!!!Ти пак за частния си бизнес мислиш, не ти ли стига че използваш позицията си в лекарския съюз САМО ЗА ЛИЧНИЯ СИ ИНТЕРЕС, ами вече и по радиото взе да натискаш.Напров си гаааааааадост!!!Безскрупулна!!!! Непочтена, алчна и нагла и всичко на гърба на нашия членски внос. Айде баста у циганското ДКЦ откъдето си дошла напаст такава!!!!!

един 24.10.2017 21:45:05

Пак ли ти всезнайката, ама тая работа не е като оная, я по-добре се скрий някъде,че никой не можге да те диша с тая наглост дето сееш и с тия типотии дето ги говориш.

Гост 24.10.2017 21:31:51

Фалшиви болнични няма да има ако прегледът е 80-100 лева независисмо каква част от тази сума ще е платена от НЗОК и платена от пациента. Освен това движението на пациента в здравната система трябва да се следи електронно и личния лекар да не зависи от пациента за да му прави услуги щото щял да се отпише. Тъпанарите от властта не разбраха ,че евтиния достъп до лекаря струва скъпо на всички след това. А иначе няма как някой да оспорва болничен лист ,ако не е прегледал този пациент в същото време веднага след издаващия документа лекар. Така ,че идеите на Тиквата са си идеи на тиква от голямата тава с тиквеници....


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...