Сряда, 23 Януари 2019
30
окт
1
 

Комисията за защита на личните данни ще сертифицира лицата, отговарящи за информацията в болниците

Понеделник, 30 Октомври 2017 | 16:13:24 Надежда Ненова
1

Новият регламент за защита на личните данни, приет през 2016 г. в ЕК, предизвиква полемики не само в България, но и в Норвегия. Пред почти генерална промяна на нормативната си уредба са още Румъния и Гърция, които също като нас ще трябва да синхронизир

Новият регламент за защита на личните данни, приет през 2016 г. в ЕК, предизвиква полемики не само в България, но и в Норвегия. Пред почти генерална промяна на нормативната си уредба са още Румъния и Гърция, които също като нас ще трябва да синхронизират изцяло законодателството си с новия регламент. Това заяви адв. Ралица Гуглева по време на конференцията „Между София и Осло: анализ на здравни данни“, която се състоя днес.

Регламентът, който влиза в сила от 25 май 2018 г., повтаря почти изцяло досега действащата директива, но я надгражда и задължава всички страни членки на ЕС да го спазват. „Досега директивата даваше известна свобода на правителствата сами да решават как да прилагат европейското законодателство“, каза адв. Гуглева.

Регламентът особено засяга т.нар. „чувствителни данни“, каквито са данните за здравния статус на пациентите и всяка информация, съдържаща се в едно медицинско досие. Изнасянето на тази информация вече е напълно забранено, освен ако не става по Закона за здравето, поясни юристката.

Основните надграждащи моменти в регламента са, че биометричните данни вече се признават за чувствителни лични данни. Администраторите на лични данни трябва изключително ясно и конкретно да формулират целта, за която ги събират и при изпълнението й да унищожават всичко събрано. За да бъдат обработвани пък, това трябва да се извършва от лице, обвързано с клауза за конфиденциалност, или пък да има дадено информирано съгласие от субекта данните му да бъдат използвани, като той може да го оттегли по всяко време. Администраторите на лични данни вече са отговорни по цялата верига на събирането и обработката им, като единствено могат да споделят отговорността с изпълнителя на системата за съхранение и обработка на данните.

Администраторите са длъжни да назначат лице, което ще бъде консултант по личните данни и ще бъде връзката с регулатора и със субекта. Запазват се функциите на Комисията за защита на личните данни, но може да й бъде назначен надзор от ЕС, предупреди още адв. Гуглева. Засега Комисията е поела ангажимента да обучава и сертифицира лицата, които трябва да отговарят за личните данни при администраторите.

Припомняме, миналата седмица председателят на Сдружението на областните болници д-р Нели Савчева алармира, че новият регламент ще натовари допълнително финансово лечебните заведения.

„Ние трябва да назначим хора, които да са с образование, свързано със сигурността на информацията. Трябва да обучим целия си персонал, да купим нови сървъри, за да можем да отговорим на тези изисквания“, обясни д-р Савчева. „Кой ще ни даде финансовия ресурс, за да закупим всичко това“, каза тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%vw1

Stan 31.10.2017 11:28:49

Изисквания на Европейския съюз, тарифи на заплащане на труда- като от Третия свят! Сигурен път към фалита на болници, АИПППМ и АИППДМ!


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...