!
Неделя, 08 Септември 2024
14
февр
2
 

Колко забогатяха фармакомпаниите в пандемията: DW с проверка на фактите

Понеделник, 14 Февруари 2022 | 17:16:41
2

Вярно ли е твърдението, че фармацевтичните концерни натрупаха такива печалби по време на COVID пандемията и буквално плуват в пари? DW прави проверка на фактите. Твърдение: Фармацевтичната индустрия трупа рекодни печалби

Вярно ли е твърдението, че фармацевтичните концерни натрупаха такива печалби по време на COVID пандемията и буквално плуват в пари? DW прави проверка на фактите.

Твърдение: Фармацевтичната индустрия трупа рекодни печалби

Под хаштага #pfizergate в социалните мрежи се разпространява твърдението, че пандемията от Ковид-19 се е превърнала в златна мина за фармацевтичната индустрия. За "неприлични печалби на производителите на ваксини" говори и шефът на Световния съюз на лекарите Франк-Улрих Монтгомъри. Вярно ли е?

Проверка на фактите: Твърдението е неточно

Вярно е, че оборотите на BioNTech и Pfizer силно се увеличиха. Този на биотехнологичната компания от Майнц е нараснал от половин милиард евро през 2020 година на повече от 17 милиарда през 2021. А акциите на BioNTech скочиха от 11 евро през октомври 2019 на 153 евро в началото на февруари тази година.

Що се отнася до Pfizer - за една година американският концерн е подобрил оборота си с цели 95 процента. От реализирания през 2021 оборот в размер на 81 милиарда щатски долара около 36 милиарда се дължат именно на ваксината срещу Ковид-19, разработена съвместно с BioNTech.

В сянката на BioNTech и Pfizer добра печалба е направил и швейцарският производител на PCR и бързи антигенни тестове Roche. Оборотът на фармацевтичната компания е нараснал през 2021 с 9 процента до 59 милиарда евро. 28 процента от този оборот се дължат на дейността на фирмата, свързана с диагностика, към която спадат и тестовете за Ковид.

Вярно е обаче също така, че фармацевтичната индустрия е в непрекъснат подем от 20 години насам. По данни на Statista световният пласмент на медикаменти се е увеличил през периода 2001-2020 година от 390 милиарда на 1,27 трилиона щатски долара.

Затова консултантската компания Ernst & Young разглежда растящите обороти на отделни фармацевтични компании като временно явление. „През 2021 оборотът от петте най-масови ваксини е възлизал на 57 милиарда долара, а през 2026 година се очаква той да спадне до 15 милиарда долара", казва за ДВ анализаторът Александър Нюкън.

За сравнение: оборотът от петте най-важни лекарства срещу рак е достигнал 40 милиарда долара през 2021 година, а прогнозата за 2026 е оборот в размер на 68 милиарда долара.

Твърдение: Производителите печелят много от правителствените поръчки на ваксини

Медикаменти, ваксини, бързи тестове - фармацевтичните компании са затрупани от поръчки. А критиците обвиняват правителствата на индустриалните държави, че по този начин помагат на производителите да забогатяват с обществени средства.

Арън Сири от нюйоркската адвокатска кантора Siri & Glimstad определя този бизнес модел като "лудост". "Американското правителство дава на Pfizer и Moderna милиарди, осигурява им имунитет при увреждания или ако препаратите на действат, като същевременно ги рекламира безплатно", пише той в Туитър.

Проверка на фактите: Твърдението е вярно

Факт е, че пандемията струва много пари на данъкоплатците. Фармацевтичните компании продължават да получават огромни поръчки - и най-вече производителите на ваксини. Само Германия е поръчала до 16 декември 2021 година 554 милиона дози ваксина за 4 милиарда евро. А за Ковид тестове са похарчени 7,58 милиарда евро.

Освен това Германия се е включила в разработването на ваксини срещу Ковид-19 с 1,5 милиарда долара, които са били предназначени основно за частни компании. Данните са от проучване на Центъра за глобално здраве към Висшия институт за международни изследвания в Женева.

За сравнение да съпоставим милиардите обществени средства за набавянето на ваксини, диагностика и изследователска дейност със 170-те милиарда евро за помощи по време на пандемията. Именно толкова е похарчило германското правителство за подпомагане на засегнати от пандемията фирми и трудещи се. Болниците пък са били подпомогнати със 17 милиарда евро - например като компенсация за нереализирани приходи от прием на пациенти или пък за осигуряването на повече легла за интензивно лечение.

Твърдение: Фармацевтичните компании ревниво пазят патентите си

Хаштагът #VaccineApartheid обръща внимание на проблема с неравния достъп до ваксини срещу Ковид-19. Британската неправителствена организация "Global Justice Now" е изчислила, че само от ваксината на BioNTech/Pfizer е реализиран оборот, надвишаващ 7 пъти сумата, която всички правителства на страните с ниски доходи са дали за здравеопазване. На този фон СЗО и много хуманитарни организации настояват за освобождаване на патентите за Ковид ваксините.

Проверка на фактите: Твърдението е неточно

Една част от фармацевтичните компании са изпълнили това искане. Pfizer и BioNTech не са сред тях, но те даряват ваксини.

Шведско-британската компания AstraZeneca продава своята ваксина на цена, отговаряща на себестойността на препарата. Освен това компанията е договорила с редица развиващи се страни доброволно лицензиране и безплатен трансфер на технологията.

Американският концерн Moderna не е освободил патента на своята ваксина срещу Ковид-19, но се отказва да събира такси, докато продължава пандемията.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mn9A

гост 15.02.2022 10:44:04

за БГ информацията е нерелевантна - тук гледайте бюджета на НЗОК в честта разходи за лекарства и си правете сметката. Забогатели не , ами .....

На този 15.02.2022 00:19:31

източник определено му вЕрвам!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...