Понеделник, 21 Януари 2019
10
ноем
 

Кирил Ананиев вече е министър на здравеопазването (обновена)

Здравеопазването няма цвят, то е кауза, заяви новият здравен министър

Петък, 10 Ноември 2017 | 11:43:06 Ирина Пекарева
12

„Ще работя с всички групи в парламента, ще работя и с гражданското общество, и със съсловните организации, и с всички други, които могат да помогнат за подобряването и развитието на сектора на здравеопазването“. Това заяви от парламентарнат

„Ще работя с всички групи в парламента, ще работя и с гражданското общество, и със съсловните организации, и с всички други, които могат да помогнат за подобряването и развитието на сектора на здравеопазването“. Това заяви от парламентарната трибуна след гласуването в зала новият министър на здравеопазването Кирил Ананиев, като добави, че секторът на здравеопазването е кауза и зад нея трябва да вървят всички.

От думите му стана ясно, че първото предприето от него действие ще бъде създаването на Консултативен съвет, в който ще влязат лекари, икономисти и други специалисти. С тяхна помощ новият министър ще чертае бъдещите политики в сектора. „Имам план за действие, който обхваща всички въпроси“, отбеляза обаче той, като уточни, че той се базира на точките от програмата на правителството, приети и доразвити от него.

От думите на Ананиев стана ясно още, че той ще се обърне за подкрепа и към научните среди и дори планира създаването на съвет на здравните министри.

Една от първите срещи на новия министър ще бъде със съсловните организации, информира още той, като припомни, че предстои подготовка и подписване на Национален рамков договор.

„Част от дебата беше чисто политическа и аз мисля, че той допринесе за задълбочаване на напрежението в сектор здравеопазване. Знаете, че то е много голямо – от най-малката болница до администрацията на МЗ и НЗОК. Моята цел е да намаля това напрежение, да създам баланс и спокойствие“, обърна се той към депутатите след дискусията около избора му.

Кирил Ананиев бе одобрен за министър на здравеопазването със 121 гласа „за“ и 85 „против“ при разгорещена дискусия, която отчасти повтори дебата от приемането на бюджета на касата за идната година. Както и при дебата за бюджета, депутатите отново се фокусираха повече върху нужните за сектора реформи, отколкото върху личността и качествата на предложения министър. И народните представители от БСП, и тези от ДПС се спряха на нуждата от непопулярни мерки, с които действително да се промени здравната система, като беше спомената нуждата от е-здравеопазване, демонополизация на касата и повече средства.

„Г-н Ананиев, имате много тежко наследство. Ще се срещнете със страдащите български граждани и трябва да намерите средствата за тяхното лечение, което е трудното. Вие влизате в една среда, в която основният проблем е липсата на нормативна база, хаос, както каза досегашния министър. Защото Националната здравна карта и основният пакет липсват. Имате наследство от 500 млн. задължения на държавните болници, не искам да бъдете министъра, при който те ще фалират“, обърна се към Ананиев доц. Георги Йорданов от БСП. Той отдели внимание и на спешната помощ, като припомни, че там се чакат 83 млн. евро за реновирането на тази система, както и, че е нужно закупуването на 400 линейки, и заяви: „Искам да ви кажа, че трябва да обърнете спешно внимание на спешната помощ.“

Колегата му проф. Георги Михайлов пък се спря на заложения в бюджета на касата мораториум за финансиране на нови болници, нови дейности и нови молекули, както и на малкото средства, отделени за извънболнична помощ. „Тези два момента ще пропукат бента на националното търпение и могат да отприщят национално презрение. Затова не позволявайте да се допуснат такива грешки, които не са били допускани от никое правителство“, призова проф. Михайлов.

„Днес Министерството на финансите ще вземе на ръчно управление Министерството на здравеопазването, за добро или за лошо. Надяваме се резултатите и за пациентите и за лекарите да са по-добри“, каза пък д-р Нигяр Джафер от ДПС, като обаче заяви, че кандидатурата на Ананиев няма да бъде подкрепена от партията.

Същото декларираха и колегите й д-р Хасан Адемов и Йордан Цонев, от чиито думи обаче стана ясно, че Кирил Ананиев отговаря напълно на профила на здравен министър, търсен от партията.

„Аз като лекар много трудно преживях този катарзис да променя мнението си, че лекар трябва да управлява системата. Ако е мениджър с политически качества, това е най-добрият вариант. Здравеопазването е политика, медицината е наука. Медицината се прави в лечебните заведения, в научните институти. Здравеопазването е политика и трябва да се прави тук и в Министерски съвет. Ако разберем всички това послание, трябва да имаме очаквания към новия министър, че ще провежда политика, която в Министерски съвет и в Народното събрание да бъде одобрена с консенсус. Затова за нас този профил, който е определен сега за министър на здравеопазването, е приемлив от гледан точка на това, че г-н Ананиев притежава част от качествата, за които говорих“, заяви д-р Адемов.

„Кандидатурата на Кирил Ананиев е първата с профил, който отговаря на вижданията на ДПС за здравен министър. От 2005 г. ние смятаме, че здравния министър, който трябва да проведе нужната на системата реформа, трябва да е икономист, в частност финансист с опит в управлението на здравните процеси. Кирил Ананиев напълно покрива този профил“, заяви от своя страна Йордан Цонев.

От думите и на двамата стана ясно, че ДПС не подкрепя кандидатурата, тъй като има съмнения в политическата подкрепа и нужния политически консенсус за промените в системата.

В част от изказванията си депутатите от опозицията не пропуснаха да отбележат, че Кирил Ананиев е седмият здравен министър, който застава на поста по време на управлението на ГЕРБ. Според тях причините за това могат да са или във факта, че премиерът Борисов не може да направи удачен избор, или пък в това, че управляващите не желаят да се извършат истински реформи в системата.

„Предстои ни да гласуваме оставката на министър а и да изберем нов – рутинна процедура по време на управлението на ГЕРБ, случва се през няколко месеца“, коментира доц. Георги Йорданов и заяви, че това се случва, тъй като ГЕРБ няма концепция и стратегия за развитието на здравеопазването. „Честата смяна на министри през последните години – Вие сте седмият – подсказва тежестта на проблема, но и липсата на визия за решаването на този проблем“, коментира и проф. Михайлов. „През 5-6 месеца обсъждаме поредната оставка“, отбеляза и д-р Джафер.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова пък честите смени са или заради кадрова немощ, или заради обслужване на интересите на различни лобита. Тя повдигна въпроса за липсата на премиера при разглеждането на негово предложение за нов член на кабинета и заяви, че с отношението си към Народното събрание той руши институции.

„Нормално е премиерът да не е в залата, тъй като се говори за провала в здравеопазването“, заяви колегата й Жельо Бойчев. „Аз си зададох въпроса каква е причината – дали неумението на Борисов да избере министър или вашата неспособност да управлявате сектора“, обърна се той към депутатите от ГЕРБ и продължи: „Но причината е вашето нежелание да се противопоставите на големите частни интереси, да правите реформа, да спрете източването на системата.“

Валери Жаблянов от БСП пък посочи редица случаи, в които при освобождаване или избор на нов член на кабинета премиерът Борисов не е присъствал в парламента и предупреди Ананиев, че не може да очаква подкрепа от него. „Уважаеми г-н Ананиев, вие нямате подкрепата на министър-председателя. Това е основният извод от днешната дискусия, ще го констатирате след няколко месеца“, заяви той.

Както обикновено, на финала на дискусията думата взе председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Тя напомни увеличението на бюджетите на НЗОК и МЗ и подчерта, че никой не бива да мисли за това като за разходи. „Това не са разходи, това е инвестиция. Трябва да се търси ефективното разходване, но в никакъв случай не може да се отчита, че здравната система носи разход, напротив“, заяви тя и призова да се прави не политика от здравеопазването, а политика за здравеопазването.

„Вярвам, че сме намерили подходящата фигура за министър, който ще стабилизира финансово и организационно системата“, каза д-р Дариткова и изрази надежда, че всички точки от програмата на управляващите в сферата на здравеопазването ще бъдат изпълнени от него. „Затова ще подкрепим кандидатурата, защото така ще дадем шанс на българското здравеопазване“, заключи тя.
Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XpWe

UK doctor 18.11.2017 19:33:16

Кирил Ананиев: И най-вече ще работя с Пеевски.

"Пепи, я иди за бира, че падаме" 12.11.2017 19:17:57

Борисов към шефа на " Александровска болница " : Ти ли подхвърли на медиите одита на ВМА за зетя на Петров? Заглавие на статия в сайта www.mignews.info в категория скандал

Интелигентен човек 11.11.2017 11:42:57

Хайде сега да се поиска обяснение от много повярвалите си бивши заместник министри М.Ненков и Л.Нейчева за провалената кандидатура за ЕМА. Що народна пара се потроши за екскурзиите на тия двамцата, които наистина, ама наистина си повярваха, че от тях започва летоброенето. Хайде обратно на работните си места. Управлението е сладко но не е изобщо за Вас драги ми БИВШИ зам.министри.

baev 11.11.2017 09:33:19

Баев 05.11.2017 08:36:20 Генчо Начев 30 000 лв. месечно? 01.11.2017 В редакцията на вестник 19’ се получи следният сигнал: В държавната болница Св. Екатерина постъпва пациент, здравно осигурен. След като се оказва, че ще го оперират и ще му слагат бай пас, му връчват две фактури за 900 лв – за избор на екип и за 700 „за консултативен преглед при специалист”. В случая това е самият директор на лечебницата проф. Начев. Пациентът си плаща като поп, въпреки че не е изявявал желание за „екстрите”. После решава да се поинтересува и с учудване разбира, че за неговата операция здравната каса плаща на държавната болница 10 000 лева. Напуснал болницата, отива в здравния фонд да му върнат парите от двете фактури, но те му връщат само тази, на стойност 900 лв. за избор на екип. Подава сигнал до министерството и разпореждат медицински одит. На самия пациент се обяснява, че той е поискал нещо, което не е искал. Нежеланото му „желание” даже било описано в специална наредба, направена по времето на министъра Стефан Константинов. Тя дава на държавните болници „вратичка” всеки да си пише и да си надписва каквото и както си пожелае „по желание на пациента”. Защо се прави това? Когато бившият премиер Борисов оповести, че у нас има директори на болници, които вземат по 70 бона на месец, взорът веднага се обърна към проф. Начев – изместилия от шефския пост в „болницата на Чирков” самия професор Чирков. Той контрира, че взема 4 средни заплати в клиниката, което било към 6-7 хиляди месечно. Да, но публикация на колегите от сайта pik, за който работи най-добрата здравна журналистка в републиката Мира Радева обяснява как към заплатата, за която никой не спори, се надписват хонорари: „Има държавни болници, в които лекарите ни са повече от отлично платени. По неофициална информация проф. Генчо Начев, директор на болница Св. Екатерина – най-голямата кардиохирургия в страната, получава над 30 000 лева месечно, шефът на инвазивната кардиология на болница „Св. Анна”, бившият здравен министър доц. Божидар Финков пък стигал до 42 000 лева на месец. По всяка клинична пътека за сърдечна операция здравната каса брои около 10 000 -12 000 лева. А когато манипулацията се отнася към инвазивната кардиология – от 1100 до 3200 лева. Но пък тези клиники или спецализирани отделения правят поне по 7-10 такива манипулации на ден. Е, за какво им е на техните доктори да бягат от болниците? А и нямаме голяма частна кардиохирургия, с изключение на Токуда – там оперира известният проф. Чирков, в която да се изявят професионално”. Още по-интересни данни разкрива публикация в сайта Блиц преди 5 години: „Според информирани фирма Медикард ООД, в която Начев доскоро е бил съдружник, е спечелила обществени поръчки за болницата на стойност над 30 млн. лв. Собственици на Медикард Борис Конев и Васко Бояджиев. Съдружник е бил и проф. Генчо Начев, който излиза от нея, когато става директор на Св. Екатерина. Фирмата обаче продължава да печели поръчка след поръчка (б.р. от държавната болница – сиреч от бюджета или от джоба на всеки българин). Справка в Агенцията по обществените поръчки показва, че в края на 2006 г. Медикард е получила над 10 млн. лв. за доставка на медицински консумативи за нуждите на болницата. През януари 2007 г. тя отново е избрана да осигури на болницата коронарни стентове на стойност над 2 млн. лв. През същата година бившата фирма на Начев е доставила на университетската болница хирургически инструменти и кардиостимулатор на обща стойност над 400 000 лв. През 2008 г. Медикард отново е избрана за снабдител на болницата с медицински изделия и консумативи срещу сумата от 14 270 395 лв. Така през годините, в които проф. Начев е начело на Св. Екатерина, съдружниците му са печелели средно по около 8 млн. лева годишно. Изпълнителният директор на болница Света Екатерина проф. Генчо Начев притежава дялове от няколко фирми с разнородна дейност. Той е собственик на 50 % от фирма Гроут, която се занимава с общо строителство на сгради и строителни съоръжения. Освен това професорът има 10% във фирма за търговия на едро с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия Секамекс. Начев притежава 8 % от медицински център Света Екатерина-2, който се занимава с рехабилитация, долекуване и продължително лечение, както и научноизследователска работа в областта на сърдечно-съдовите заболявания”, завършва проверката на Блиц. Заради последното нагло използване на държавното име за частен здравен институт обещаваме продължение на темата. Гост 04.11.2017 22:13:41 И CNN да излъчва по

999 10.11.2017 14:41:08

Жалко за човека. Ще свърши като Нанев. И тогава Борисов не се появяваше заедно с него, за да покаже, че всичко в здравеопазването е отговорност единствено на министъра. И сега ще е така, защото Борисов с нищо не се е променил. Да си мистър без подкрепа е много тежко бреме. Нямаш правилен ход и всяка пациенска организация или фирма може да ти подлее вода. След това ти изваждат компромат или ти спретват дело, за да ти благодарят за отзивчивостта с доживотен резил. Нанев беше неопитен и самолюбив, за да откаже поста, но дългогодишен заместник министър на финансите би трябвало да се е научил да казва НЕ.

риторинчо 10.11.2017 13:30:18

А кой/я ще е баш надзорника на касата сега?! Дали вече не е дошло времето да се слеят алхимично в едно фиктивния с действителния главатар на целесъобразните надзорници?!

! 10.11.2017 13:04:13

Спокойно! Сега за министър на финансите ще назначат лекар, за да излекува наболелите проблеми на българските граждани и да се погрижи за финансовото им здраве със съответни реформи.

Компетентен 10.11.2017 12:43:25

Така значи. По всичко личи, че започва сив период на мрънкане и оглушки. Министър има, но програма няма, тя тепърва ще се изработва. Т.е. ще има раат до края на самиот мандат ! Илко дебилко направи НЗОК без съвет на здравните министри ..

Гост 10.11.2017 12:43:13

Поредните кирливи гащи. Като шеф на надзора стимулираше преразходите за лекарства. Преразпределяше пазара на фармацефтичните играчи и еднолично определяше отстъпките за някои фирми.

edin 10.11.2017 12:35:51

И този ще го преживеем.

Гост 10.11.2017 12:26:50

Сега какво ви чака? Това е човека създал най-големите рестрикции в системата. Чрез законите за бюджета той въведе лимитите на болниците, той забрани сключването на договор с касата в годината на регистрация. Той пренасочваше дейности и пари чрез надзора към определени болници и определени лекарстевени фирми по целесъобразност. Последно въведе и забраната въобще за нови дейности и нови лекарства. Вероятно също ще ги разрешава на някои по целесъобразност.

!!! 10.11.2017 12:57:39

Сега тихомълком, докато все още не се е вдигнала медийната мъгла, ще се прокара т.нар. предварително изпълнение при налагане на санкции на касовите договорни партньори!!!


Още новини
Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница
21.01.2019 15:42:11

Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница

В затруднено положение посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро-гинекологично от ...

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави
21.01.2019 15:09:14

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави

„Хемодиализното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ – Видин ще получи седем нов ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...