Събота, 18 Август 2018
20
апр
1
 

Калин Поповски: Над 50% от бюджета на НЗОК отива за лекарства и медицински изделия, а не за болниците

Болничните директори трябва да са магьосници, за да се справят

Петък, 20 Април 2018 | 11:33:44


Темите за преразхода на лекарства и налаганите лимити на лечебните заведения белязаха вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия, посветено на предложения от здравния министър финансов стандарт за управление на болниците.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Калин Поповски се спря на тежкото несъответствие в перата на бюджета на НЗОК. Той изтъкна, че над 50% от бюджета на Касата отива за лекарства, медицински изделия и др., но не и за болнична помощ. „Тези хора трябва да са магьосници, за да управляват болниците без дългове при този модел на финансиране, който е в момента“, заяви Поповски, като изтъкна, че трябва да има рязка промяна в следващия бюджет на НЗОК.

Той се спря и на преразхода, свързан с онколекарствата, като посочи, че в бюджета на касата за тази година по това перо са заложени близо 300 млн. лв., но с темповете, с които расте преразходът за тях, към края на годината той може би ще достигне между 100 и 150 млн. лв. „Само за първите месеци сумата е с 10 милиона отгоре“, заяви той. „Някой друг не спазва финансовата дисциплина, не болничните директори“, заяви Поповски, като изтъкна, че са нужни мерки за контрола при онколекарствата.

Според него ако се запази сегашният размер на здравната вноска, трябва да се променят други неща. В тази връзка той заяви, че в някои европейски държави цените на клиничните пътеки са различни спрямо вида на лечебните заведения и се определят спрямо това дали те са университетски, областни или общински. „Такава практика има в някои от европейските държави“, посочи той, като допълни, че по този начин болниците, които са гръбнакът на здравеопазването, няма да са изправени пред тежки финансови проблеми. „Всичко това идва от тежкото недофинансиране на клиничните пътеки“, изтъкна Поповски. „Някои плащат 20 лева здравна вноска, а искат грандиозно финансиране, как да стане без пари“, попита той. Ето защо според него следващият бюджет на НЗОК трябва да бъде с различни цени на клиничните пътеки за отделните видове болници или цените им да бъдат рязко увеличени.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов беше категоричен, че лимитите за болниците трябва да отпаднат.

Той посочи още, че стандартът трябва да отговори на въпроса с колко ще бъдат намалени просрочените задължения на болниците, в какъв срок, както и какво ще се случи, ако те не бъдат намалени. Адемов изтъкна, че моделът няма алтернативи. Премахнете незабавно лимитите, обърна се той към зам.-министър Начева.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CgLm

един 23.04.2018 16:47:43

изискват се елементарни и прости промени , първата е всеки гражданин над 18 години си плаща здравна осигуровка от джоба си в рамките на 8% , държавата се оттегля от това перо , а ако някой иска да бъде безплатен ,моля ,този ,който го освобождава да извади пари и да ги даде от неговия бюджет ,а не от този на държавата ,тоест от данъците на останалите ,втората промяна трябва да е ниво на обслужване срещу ниво на здравната вноска ,не може да ми се връщат данъкоплатци в системата с 1000 лв ,след20 години в чужбина и плащане на данъци там ,и изведнъж пълен достъп до безплатно лекарство за рак и хепатит и напълно освободени и с достъп до най скъпи пътеки ,същото и с неосигурените , след като си платят вноските ,неплащани с години ,да нямат право на скъпи пътеки и лекарства ,а 2 години да си ги плащат от джоба , за да видят ,че другите са събирали несимволично .Да се сложи край на безлимитен достъп за инвалиди ,социални ,психо и други болни ,които нямат никакви осигуровки ,а ползват най скъпите лечения в света ,мираж и за най осигурените западняци и американци ,ще ползват най евтиното достъпно лечение ,който иска скъпо и качествено - много направления и чести хоспитализации - в частен фонд , стига разхищения , пълен цинизъм ,едни плащаме данъци и пълним системата , други ни я източват най брутално и то пред очите ни ,хора ,които никога не са давали нито лев в системата ,на това да се сложи край .


Още новини
Хора без фармацевтично образование продават лекарства
17.08.2018 17:09:50

Хора без фармацевтично образование продават лекарства

Близо 400 проверки са извършили контролните органи на ИАЛ през миналата година. Това показват дан ...

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков
17.08.2018 16:18:28

Болниците със социални функции да се издържат от МТСП, предложи д-р Спасков

Ако в малко населено място има болница, която не може да се издържа от приходите си, но е належащ ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...