Неделя, 18 Ноември 2018
05
май
4
 

Как надуват цените на лекарствата

Събота, 05 Май 2018 | 13:30:11
4

На пазара се появяват все нови и нови лекарства. Шансовете за преборване на коварните болести растат. Хроничен хепатит С например може да се излекува срещу 40 000 евро. Но защо е толкова скъпо? Нима това е реалната цена? Тези въпроси си задава Йорн Ден

На пазара се появяват все нови и нови лекарства. Шансовете за преборване на коварните болести растат. Хроничен хепатит С например може да се излекува срещу 40 000 евро. Но защо е толкова скъпо? Нима това е реалната цена? Тези въпроси си задава Йорн Денинг в коментарен материал за Дойче веле.

Фармацевтичните концерни често биват упреквани в това, че блокират важни научни изследвания. Те трупат огромни печалби от хронично болните пациенти, които в продължение на целия си живот са принудени да приемат медикаменти. По-добрата алтернатива би била лекарство, което за кратко време да излекува коварната болест веднъж завинаги. Точно това обещава и американският фармацевтичен гигант "Gilead". Неговите хапчета могат например да преборят светкавично хепатит С. Но и те са доста скъпи.

Да се излекуваш за два месеца

Андреас Майстер е живото доказателство за това. В продължение на дълги години той боледувал от хроничен хепатит С - коварна болест, която постепенно разрушавала черния му дроб. В тази напреднала фаза той бил почти през целия ден на легло. "Всяка сутрин ставах в 6 часа заедно със съпругата ми, за да изпия едно кафе. И после отново се връщах в леглото. Опитвах се да излизам с кучето навън, но кратката разходка бързо ме поваляше и пак лягах."

Хепатит С е заразна болест. Андреас не знае как точно се е заразил, но неговият лекар успява да го излекува. С лекарството на "Gilead", което съществува от 2014 година. "Този медикамент блокира размножаването на вируса обикновено само след няколко седмици - така, че вирусът вече не може да бъде открит в кръвта", казва имунологът Щефан Дупке.

Единственият проблем е цената на лекарството. Двумесечният курс на лечение с него струва 40 000 евро. Сума, непосилна за мнозина. Д-р Дупке се ядосва на ценовата политика на концерна. Според него, производството на този медикамент е значително по-евтино. Пациентът Андрес Майстер обаче имал късмет. Германската здравна каса е поела изцяло разходите по лечението, тъй като вече бил тежко болен. Много хора по света обаче нямат достъп до този медикамент.

"Заради високата цена на това лекарство здравната система не може да си позволи да лекува всички пациенти с хепатит С. В някои южни страни пък това е още по-трудно, отколкото в Германия. Вярно, в различните страни то се продава на различна цена, но като цяло в Европа медикаментът е толкова скъп, че не е възможно здравните каси да платят лечението на всички пациенти", критикува имунологът.

Не всички пациенти имат късмет

През 2011 година американският фармацевтичен концерн "Gilead" придобива една биотехнологична фирма, която разработва активното вещество. Цената на сделката възлиза на 9 милиарда евро. През 2014 година печалбата на "Gilead" само от препарати срещу хепатит С е била 10 милиарда евро. Тенденцията се запазва и през следващите години.

Още преди време концернът разкри как формира цените си. "Нашата ценова политика отчита стандарта в отделните страни. Така например медикаментите ни за Европа или за САЩ са по-скъпи, отколкото за бедни страни като Египет например, където това лекарство струва само 750 евро", обяснява Норберт Бишофбергер, вицепрезидент на "Gilead". Само че в страни като Египет за някои пациенти дори 750 евро са цяло състояние.

И все пак: излиза, че цената на един човешки живот зависи от това къде живеем. В Германия мнозина биха могли да получат нужното лечение. В други страни обаче пациентите изобщо не биват лекувани. Морална ли е тази ценова политика? И докога фармацевтичните концерни ще трупат необезпокоявани все нови и нови милиардни печалби?.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
F3zj

Гост 05.05.2018 20:48:19

И като говорим за държавна политика и имаме в предвид разходите за лекарства на НЗОК, надвишаващи многократно средните за ЕС нормативи, защо да не се постави въпроса кога най-после ДДС-то за лекарства ще падне за разлика от другите стоки? И да се намери механизъм и държавна политика за директни доставки и конкуренция с дистрибуторите на фармацевтика и мед. изделия с цел намаляване на разходи за лекарства и изделия. А научни разработки за изследвания, тестове и разработки за фармацевтика и мед. изделия напротив, да се поощряват. p.s. Преводачът на статията от DW различава ли приходи от печалба?! "... През 2014 година печалбата на "Gilead" само от препарати срещу хепатит С е била 10 милиарда евро. Тенденцията се запазва и през следващите години..." Ето линк от "Gilead": http://www.gilead.com/news/press-releases/2015/2/gilead-sciences-announces-fourth-quarter-and-full-year-2014-financial-results

Гост 05.05.2018 20:24:55

Това е цената на прогреса! Цената ще падне, когато изтече патента и се появят генерици. Умря ролята на псевдо-социалистическата държава да разпределя на всекиго според потребностите. Ако една държава има де юре, но и де факто социална роля (каквато е Германия, но не и България), то тя ще има съответната политика за компенсация и ще плаща такъв род скъпо лечение за определена категория от населението. И друга роля има държавата (каквато отново е изключена за България) - за адекватно и справедливо правоприлагане. Това показват и такива примери, като това лекарство. Как се предава хепатит С? Само по кръвен път. Тоест по венозен път, или при излагане на зараза в медицински условия, или при употреба на наркотици, нали? При употреба на нарокотици е ясно на кого е отговорността, предимно лична, но хуманно е добре да се профилактира и популяризира/информира за тези последствия с цел превенция, особено сред младите. Когато, обаче, се установи и докаже,че причината за заразяването е излагане на зараза в медицински условия, съответното може да се осъди съответната болница да плати лечението. И държавата да съдейства с основната си функция за контрол и правоприлагане. Но основната роля на държава, ако е капиталистическа и демократична, е да поощрява прогреса и развитието в името на общото благо. И нормалните и свободни хора са благодарни на тези, които осъществяват този процес.

Гост 05.05.2018 16:27:25

Да национализираме Gilead, че да цъфне и върже :)

Dr Vartinov 05.05.2018 13:42:29

Какви са тези социалистически брътвежи, другари? Това е пазар и става дума за частна компания направила многомилионна инвестиция, а не за благотворително дружество. Държат лиценза и произвеждат върросния препарат и могат да го продават на такава цена на каквато им се иска, докато някой друг не произведе по ново и по добро лекарство или не успее да купи лиценза, за да произвежда и той. Като сте такива хуманитаристи - откривайте нови молекули и произвеждайте вие. На кривата ракета - космосът и е крив!


Още новини
Преподаватели от МУ-Пловдив призоваха за разумна употреба на антибиотици
17.11.2018 14:07:46

Преподаватели от МУ-Пловдив призоваха за разумна употреба на антибиотици

Медицински университет-Пловдив отбелязва Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците 18 ...

Психологическа помощ за родители на недоносени бебета предлага ДМСГД – Варна
17.11.2018 12:46:04

Психологическа помощ за родители на недоносени бебета предлага ДМСГД – Варна

Психологическа помощ за родители на недоносени бебета е най-новата услуга, предлагана в Дома за м ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...