!
Вторник, 02 Юли 2024
19
юли
7
 

Какво предлагат партиите в бюджета на НЗОК

Сряда, 19 Юли 2023 | 17:14:50 Надежда Ненова
7

Редица промени в бюджета на НЗОК внесоха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и ИТН в бюджета на НЗОК за 2023 г. Срокът за предложенията по законопроекта изтече снощи. БСП предлагат средствата за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински издели

Редица промени в бюджета на НЗОК внесоха ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, БСП и ИТН в бюджета на НЗОК за 2023 г. Срокът за предложенията по законопроекта изтече снощи.

БСП предлагат средствата за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, получени като трансфер от Министерството на здравеопазването да бъдат увеличени с  5 млн. лв. – от 38 млн. лв. на 43 млн. лв. От левицата предлагат да бъдат увеличени и средствата за лекарства със 120 млн. лв., като се добави отделно перо за лекарствени продукти за домашно лечение на деца до 14-годишна възраст по лекарско предписание, а парите се взимат от болнична помощ, за която остават 2 989 351 100 лв.

От ИТН настояват да бъдат увеличени средствата за СИМП с 6 660 000 лв. за амбулаторна процедура „Диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства“, досега назаплащана от НЗОК. Според вносителя на предложението проф. Андрей Чорбанов средствата могат да бъдат взети от парите за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност, както и за поставяне на ваксини срещу COVID-19 за здравноосигурени лица.

Според ПП-ДБ трябва да бъдат увеличени разходите за медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение с 4 млн. лв., които да бъдат взети от средствата за поставяне на ваксини срещу COVID-19.

По отношение на заплащането на лекарствени продукти, когато няма действащи рамкови споразумения за текущата година от ПП-ДБ предлагат от 1 януари на същата година НЗОК трябва да заплаща лекарствен продукт по по-ниската стойност от стойността по рамковото споразумение от предходната година и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на лечебното заведение. Когато през предходната година не е имало действащо рамково споразумение, НЗОК заплаща лекарствения продукт по по-ниската стойност измежду средноаритметичната стойност, постигната в проведените обществени поръчки от сключилите договор с НЗОК изпълнители на болнична медицинска помощ през предходните шест месеца и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на изпълнителя на болнична медицинска помощ през последните три месеца. Средноаритметичните стойности на отделните лекарствени продукти се оповестяват ежемесечно на интернет страницата на НЗОК. Изпълнителите на болнична помощ пък договарят с търговците на едро условията и реда за заплащане, при отчитане на действащата нормативна уредба и в рамките на стойностите заплащани от НЗОК.

Според мотивите на вносителя доц. Васил Пандов предложенията ще преодолеят невъзможността на лечебните заведения за болнична помощ да определят по реда на Закон за обществените поръчки стойността на лекарствените продукти и да генерират загуби. 

От ГЕРБ в Закона за бюджета изрично да се запише, че Надзорният съвет на НЗОК взема решения за разпределяне на резерва от 1 септември 2023 г. за здравноосигурителни плащания, освен за изплащане на дължимите суми по влезли в сила съдебни решения срещу НЗОК във връзка със здравноосигурителни плащания, по методика, приета от Надзорния съвет на НЗОК, както и че Националните рамкови договори за медицински и дентални дейности се приемат след обнародването на ЗБНЗОК 2023.

По отношение на рамковите споразумения за лекарствата от ГЕРБ предлагат, когато няма действащи споразумения за съответната година, НЗОК да не може да заплаща лекарствените продукти на цена по-висока от най-ниската цена между последно действащите рамкови споразумения и средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходната година всеки лекарствен продукт и цената, на която той е доставен на изпълнителите на болнична медицинска помощ през съответната година, независимо дали те са възложители по Закона за обществените поръчки. Когато за конкретен лекарствен продукт не може да бъде определена най-ниска цена, за такава се смята цената, утвърдена в Позитивния лекарствен списък.

От 1 октомври до 31 декември 2023 г. пък НЗОК да заплаща лекарствените продукти на цена равна на най-ниската цена, определена по реда на Закона за здравното осигуряване.

От ГЕРБ искат още управителят на НЗОК в срок до един месец от деня на обнародването на този закон в „Държавен вестник“ да определя еднократно нов увеличен размер на индивидуалните основни месечни заплати на служителите на НЗОК и РЗОК, без да се надхвърля максималния размер на основната месечна заплата за съответното ниво и степен.

Пълния текст на предложенията на БСП, ИТН, ПП-ДБ и ГЕРБ може да видите тук.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mvta

Гост 20.07.2023 07:55:19

Вместо да заложат реформи, те предлагат усъвършенстване на източването.

Гост 20.07.2023 16:25:15

Реформите значат ти да си плащаш по 60-80 лв за медицински преглед или да се осигуряваш месечно на ниво ,което да покрива тези прегледи .Иначе духаш таратора. Реформи с безплатен труд на лекаря само при твоя комунистическипедал Путин в РаZZсия

Гост 20.07.2023 07:36:01

Политиците последователно осигуряват ресурс за кражби от бялата и фарма мафии.

Гост 20.07.2023 16:22:22

Така ли. Ами не трябва да има никаква НЗОК ,а вие да си плащате директно на доктора, гащници с гащници. Ще видим на колко места ще трябва да работиш, за да може да си плаша медицинския преглед ,пропутински комуняги

аз 20.07.2023 14:12:44

Не ходи при мафиите, бе боклук.

Гост 19.07.2023 23:08:09

Повече за лекарства и бастуни , по-малко за труда на леакрите Завършени кретени от политическата класа корумпирани двукраки. Да не говоримм,че в нормалните западни страни здравните фондове не се занимават с осигуряване на бастуни , патерици и тоалетни столове. Това го прави социалната система и министерства. Само тук уидиотите прехвърлиха това на здравен фонд. Пак нищо от ЕС ,а практики от скапаната Путинландия и другите комунистически дупки.

Гост 19.07.2023 18:59:27

Петко Салчев да “дръпне още от кинтите за помощни средства . ПП през Пандов и Роси Пандова , с любезното съдействие на Таушанов да щипнат от мед изделия за извънболнична и имплантите. Яко! Все по-интересно става! Португалски вина за всички


Всичко за коронавируса
Още новини
Обучение за безопасност на пациента преминаха медсестри от Добрич
02.07.2024 17:29:29

Обучение за безопасност на пациента преминаха медсестри от Добрич

Обучение за медицински сестри на тема „Безопасността на пациента в здравните грижи“ с ...

Отново обявиха конкурс за независим член на Борда на Ортопедията
02.07.2024 17:15:51

Отново обявиха конкурс за независим член на Борда на Ортопедията

Конкурс за независим член на Съвета на директорите на Университетската специализирана болница за ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...