Сряда, 23 Септември 2020
07
септ
6
 

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев:

И в момента има тенденция за недофинансиране на болничната помощ

Не може разходите за дейност и лекарства да са изравнени

Четвъртък, 07 Септември 2017 | 10:58:00
6

„И в момента се наблюдава тенденция за недофинансиране на болничната помощ“. Това заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Все пак той допълни, че към момента не очаква да се стигне до затваряне

„И в момента се наблюдава тенденция за недофинансиране на болничната помощ“. Това заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Все пак той допълни, че към момента не очаква да се стигне до затваряне на болници заради финансови проблеми, но отбеляза, че подобен риск е съществувал в периода май-юни. В тази връзка д-р Грозев припомни, че от юни средномесечното финансиране на болниците е в размер на 141,2 млн. лева на фона на 137,5 млн., колкото беше то по-рано. „Аз не казвам, че това е достатъчно, защото ще трябва да се направят анализи“, отбеляза той, като допълни, че от БЛС са изпратили запитване до всички болнични асоциации. Целта е да се провери заплащането спрямо извършената дейност и дали има разминаване.

Д-р Грозев отбеляза още, че при сегашния модел на финансиране на болничната помощ на практика не съществува понятието качество. „За съжаление в България няма единни критерии за качество, които да бъдат гарант  за повишаване на качеството на медицинската услуга, но и за нормално заплащане“, заяви председателят на БЛС. „Само фактът, че лечебните заведения за болнична помощ работят в т. нар. лимитна среда е предпоставка за невъзможност за въвеждане на такава система“, категоричен бе той.

„Лечението, което се осъществява в Република България, не е на ниско качество. Но как да постигаме качество, как да постигаме нормално финансиране, как да се обърнем с лице към проблемите на тези лечебни заведения и не само в болничната, но и в извънболничната помощ, когато няма остойностяването и на медицинския труд“, коментира още д-р Грозев. Според него определянето на качество в сектора е невъзможно без остойностяване на медицинския труд. В тази връзка той посочи, че на среща със здравния министър проф. Николай Петров е взето решение за сформиране на междуведомствена работна група по въпроса за остойностяването в сектора и посочи, че резултати се очакват в средата или края на октомври. Д-р Грозев припомни и изработената от БЛС методика за остойностяване на медицинския труд.

На въпрос къде са най-ниските заплати в сектора, той отговори, че най-зле са възнагражденията в общинските болници. „Има различни специалности в извънболничната помощ, които не са добре финансирани“, отбеляза още той. „В продължение на десет години цените в болничната помощ не са мръднали“, заяви д-р Грозев, като припомни, че в предложението на съсловната организация за бюджета на НЗОК за 2018 г. са заложени 116 млн. лв. повече за болнична помощ, като целта е именно увеличаване на цените на клиничните пътеки. От бюджета на НЗОК за 2018 г. БЛС очаква още завишаване на заплащането на дейност в извънболничната помощ - съответно 23 млн. лв. в  ПИМП и 32 млн. лв. в СИМП.

Той коментира и нарастващите разходи на НЗОК за лекарства, като беше категоричен, че не може разходите за дейност на болниците и тези за медикаменти да бъдат почти изравнени.

На 25 септември БЛС ще обяви началото на кампания „Не на насилието“, насочена срещу агресията над представители на медицинското съсловие, съобщи още д-р Грозев.

БЛС подкрепя и кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция по лекарства, стана още ясно от интервюто му. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XLD4

Гост 11.09.2017 18:52:06

Що е това БЛС и кой е този чичко ?

един 08.09.2017 21:38:38

горкия Венци, кажи нещо ново, повтаряш все едно и също от една година, тия цифри с бюджетите са смешни.....................................................както всичките вие от казионния лекарски съюз!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!\нищо не разбирате освен да лапате пари от членския внос...............

Dr_Doolittle 08.09.2017 10:37:12

По каква причина този чичко си мисли, че се е разминал с фалита на болници това дори и космическата сонда Касини няма да може да ви каже...

лили 07.09.2017 22:34:03

Все още не е отминала опасността от затваряне на общински болници , д-р Грозев! Не се ли заплати надлимитна дейност или подпомогнат, има голяма опасност да се затвори поне една такава през следващия месец.

Elf 07.09.2017 17:50:41

Genialno prozrenie !

Фен на милионери 07.09.2017 12:36:13

Политик от БСП събра очите на всички в Бургас с фамозния си "Ролс Ройс" за 700 бона Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/politik-ot-bsp-sbra-ochite-na-vsichki-v-burgas-s-famozniya-si-rols-roys-za-700-bona-snimki_news541663.html


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Трета руска ваксина излиза на пазара през ноември
23.09.2020 16:09:44

Трета руска ваксина излиза на пазара през ноември

Центърът за изследване и развитие на имунобиологични препарати „П. М.Чумаков“ в Москв ...

Теодора Табакова e новият началник на кабинета на министъра
23.09.2020 15:27:18

Теодора Табакова e новият началник на кабинета на министъра

Новият началник на кабинета на министъра на здравеопазването е Теодора Табакова, показва справка ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...