!
Неделя, 08 Септември 2024
13
дек
3
 

И врачанската болница заплаши да спре работа

Сряда, 13 Декември 2017 | 15:06:48
3

Лекарите и медицинските сестри от врачанската болница излязоха с отворено писмо до министър-председателя, министрите на здравеопазването и на финансите, както и до председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание и врачанските депутати,

Лекарите и медицинските сестри от врачанската болница излязоха с отворено писмо до министър-председателя, министрите на здравеопазването и на финансите, както и до председателя на комисията по здравеопазване в Народното събрание и врачанските депутати, информира Дарик.

В него те изтъкват, че МБАЛ „Христо Ботев“ е най-голямото лечебно заведение на територията на област Враца, а неритмичното и частично изплащане на трудовите възнаграждения на персонала е повишило социалното напрежение в навечерието на Коледните и Новогодишни празници. В писмото си те поставят редица въпроси на представителите на Министерствата на  здравеопазването и финансите и настояват за отговор в срок от пет дни.

На първо място медиците питат дали е вярно, че болницата във Враца не е приоритет за запазване от Министерството на здравеопазването, което е принципал на дружеството, както и дали ще продължи да съществува като лечебно  заведение в региона. Те се интересуват и дали ресорното ведомство ще осигури бъде гарант за кредита, необходим за стабилизиране на болницата, както и какви мерки ще се предприемат в нейна помощ.

„Напомняме, че МБАЛ „Христо Ботев“ АД гр. Враца е структуроопределяща в системата на здравеопазването за областта. В лечебното заведение функционират уникални по рода си отделения за региона - Отделение по трансфузионна хематология, което единствено снабдява всички лечебни заведения в областта с кръв и кръвни продукти, Клинична лаборатория и Отделение по образна диагностика  с осигурен 24-часов режим на работа, единственото Спешно приемно отделение в региона, което е  и елемент от националната сигурност“, пишат още медиците от лечебното заведение. В писмото си те изтъкват, че по време на празници МБАЛ „Христо Ботев“  е единственото работещо лечебно заведение в областта и преустановяването на дейността му ще блокира цялата система на здравеопазването в района.

Те отбелязват още, че медицинският колеж също ще преустанови своята дейност, тъй като е единствената му база за обучение.
 
В заключение настояват за спешни мерки, отговор на поставените въпроси и изплащането на дължимите трудови възнаграждения преди Коледа, като заявяват, че ако това не се случи, ще преустановят работа.

„Не желаем повече да бъдем манипулирани и заблуждавани! Искаме да знаем истината и дългосрочната визия относно бъдещето на МБАЛ „Христо Ботев“ АД - Враца, в която ние сме само наемни работници. Не искаме тази агония да продължава и не е наша вината за сбърканата система на здравеопазване в Република България“, посочват в заключение медиците. 

Припомняме, преди дни да спрат работа заплашиха и работещите в болницата в ЛовечПо-рано днес здравният министър Кирил Ананиев коментира проблема, като заяви, че се подготвят оздравителни планове за лечебните заведения. 



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QH@p

Гост 13.12.2017 19:51:53

Колеги, или напускайте НЕЗАБАВНО или престанете да плашите властта със заплахи ,които не сте способни да изпълните, защото ставате вече смешни и още повече унизявате достойнството си на лекари. Махайте се от там и оставете партийните клубове на ГЕРБ и БСП/БКП да лекуват населението. А то не му дреме за вас дали получавате заплати , а дали ще продължи евтинията и безплатните блага на корем. Отивайте си в къщи и обявете ,че ще лекувате с домашни посещения кой каквато специалност има ПЛАТЕНО. Кажете НЕ на мазохизма и съвременното робство.

Гост 13.12.2017 17:13:51

Спирайте работа от Игнажден до Ивановден.Да ги лекува тиквата!

Истината 13.12.2017 15:26:15

ОЩЕ 20 МИЛИОНА ЛЕВА ГРЕШНИ ПАРИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ ЗА 40-ГОДИШНИТЕ СЪВЕТСКИ ТАРАЛЯСНИЦИ:http://www.faktor.bg/bg/articles/oshte-20-mln-lv-za-udalzhavane-godnostta-na-iztrebitelite-mig-29-otpusna-pravitelstvoto "ДЕСНИТЕ" SICАДЖИИ И ПРОРУСКИТЕ "ПАТРИОТИ"... Благодарете на тях за липсата на заплати!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...