Понеделник, 27 Май 2019
06
юли
 

Из пресата: 20 болници купуват четци за пръстов идентификатор от 6-ти август

Сряда, 06 Юли 2016 | 15:08:25


„Софтуерът за биометричния идентификатор - станал известен като „пръстов от

„Софтуерът за биометричния идентификатор - станал известен като „пръстов отпечатък”, с който ще се влиза и излиза от болница, е почти готов и ще бъде изпробван пилотно в 20 болници, съобщиха от надзорния съвет на здравната каса за "24 часа". Пробното внедряване може да започне до месец, макар че са предвидени по-дълги срокове”, четем днес в ежедневника.

„Проектът ще приключи на 26 юли. От 6 август 20-те болници, които са избрани за пилотно въвеждане на идентификатора, ще започнат да купуват устройствата и софтуера за идентификация”, казаха от пресцентъра на здравната каса. Пилотните 20 са големите държавни - университетски и областни, и частни болници, които приемат най-много пациенти. Срокът за купуване и монтаж бил 2 месеца, а първите пациенти ще бъдат хоспитализирани с пръстов отпечатък в началото на септември. Тогава оперативното ръководство на НЗОК, оглавявано от управителя д-р Глинка Комитов, щяло да покаже официално как работи новата система”, допълва изданието.

„Всяко устройство-четец струвало по около 200 лв., а болниците ще преценяват по колко им трябват и ще ги купуват със свои средства. Месец по-късно биометричният идентификатор ще влезе и в останалите болници. До края на годината лечебниците ще приемат и изписват и с пръстов отпечатък, и с електронна проверка на личната карта, както е в момента”, пише още „24 часа”.

„Електронният идентификатор не е пръстов отпечатък, защото прави анализ само в 19 точки на пръста, обясниха от касата. Всяка точка „произвежда” цифра, а цифрите формират уникалния идентификационен код на пациента за здравната система - сега за достъп в болниците, а догодина и за аптеките и личните лекари. След първоначалната регистрация кодът ще бъде криптиран и няма да може да се използва без знанието на пациента, увериха от касата”, уточнява публикацията.

„Капитал Daily” информира за решение на Върховния административен съд, според което наша хранителна добавка действа по-бързо от антибиотик. „Хранителните добавки са част от диетата и нямат свойства на медикаменти, които да излекуват определена болест. Това са медицинските разбирания, подобно е и тълкуването в законите за лекарствата и за храните. Според две решения на Върховния административен съд обаче две научни публикации в чуждестранни издания и една експертиза на вещо лице за 1000 лв. са достатъчни, за да може да се твърди, че хранителна добавка действа по-бързо от антибиотик и че е най-добрата на пазара”, пише вестникът. Става въпрос за две решения – на тричленен и петчленен състав на ВАС, които отменят глоба от общо 66 940 лв. на компании от сферата на хранителни добавки, наложена от КЗК.

Пред Комисията от компаниите представят две статии, които трябва да докажат, че продуктът им, който се използва срещу цистит, повлиява симптомите за 24 часа, докато антибиотик, с който се сравнява, действа едва на 46-ия час. „Едната е проучване на Северозападния медицински университет в Чикаго от далечната 1979 г. за разпространение на ешерихия коли към епителните клетки на пикочните пътища у човека, а другата е от 2011 г. - на генералния директор на френската агенция за храни, околна среда, здравословни и безопасни условия на труд за потенциалните ефекти на червената боровинка върху инфекциите на пикочните пътища”, уточнява публикацията и продължава: „КЗК решава, че информацията от двете статии е подбрана частично, на потребителя се представя сравнение, което не може да провери, а при сравнението с антибиотик се постига внушение, че рекламираният продукт е лекарствено средство. КЗК е анализирала и протокола за изпитване на "Цистостоп Рапид" и е установила, че изпитването е по отношение на съдържанието на съставки, докато рекламните послания представляват пряк ефект от действието на продукта. КЗК налага глоба за заблуждаваща реклама, защото е приела, че посланията могат да заблудят пациентите и лекарите.”

ВАС от своя страна кани вещо лице, което се произнася, че твърденията в рекламните послания на "Неофарм" са верни и научно обосновани. Освен това то посочва, че след като продуктът блокира 95% от възможностите на бактериите да се прикрепват и да провокират цистит, може да се направи научно обоснован извод, че "Цистостоп Рапид" е три пъти по-силен от останалите продукти. В съдебното заседание вещото лице, чието име не е посочено, обяснява, че има много повече статии по темата, но тези две са достатъчно авторитетни и че "Неофарм" не са изопачили информацията в тях, разказва още материалът и допълва: „Съдът възприема заключението поради специалните познания на вещото лице в областта на хранителни добавки, с които самият съд не разполагал, решава, че няма заблуждаваща реклама, и отменя решението на КЗК. Петчленният състав потвърждава това решение, като все пак решава да намали съдебните разноски, които КЗК трябва да плати по делото.

Това решение, естествено, отваря вратата пред още по-агресивната реклама на хранителните добавки за всякакъв вид проблеми”, коментира изданието.

„Дума” се спира на проектонаредба на МЗ, която регламентира с какви заболявания нямате право да работите с деца. „На задължителен медицински преглед подлежат педагогическите специалисти, които работят с деца. Това предвижда новата Наредба на МЗ за определяне на заболяванията и отклоненията, които застрашават живота и здравето на децата и учениците. Разпоредбите й предвиждат педагогически специалисти с форми на шизофрения, разстройства на настроението (афективни разстройства), психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества - злоупотреба с алкохол и психоактивни вещества с последващи конитивни и личностови промени, с епилепсия, психични разстройства на личността и поведението, с болест на Алцхаймер и др. деменции, да не могат да работят с деца”, пише изданието.

„С деца няма да работят и учители, които страдат от туберкулоза. При кихане, кашляне, говорене болният отделя туберкулозни бактерии, с което поставя под заплаха околните, мотивират се от МЗ. На педофилите също няма да бъде разрешено да работят с деца”, четем още във вестника.

„При заемане на длъжността за пръв път кандидатите за работа представят медицинско свидетелство. Заболяванията и отклоненията, заради които учители не могат да работят с деца, се установяват от психиатри, специалисти по нервни и по белодробни болести”, уточнява публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Avwa


Още новини
МЗ спешно купува метадон
27.05.2019 16:20:57

МЗ спешно купува метадон

Министерството на здравеопазването обяви процедура за доставка на лекарствени продукти за 2019 г. ...

„УМБАЛ-Пловдив“ зарадва 6-ма абитуриенти в неравностойно положение
27.05.2019 15:30:29

„УМБАЛ-Пловдив“ зарадва 6-ма абитуриенти в неравностойно положение

Екипът на „УМБАЛ-Пловдив“ изненада абитуриенти в неравностойно положение и по случай ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...