Събота, 19 Януари 2019
23
окт
1
 

Из пресата: Статутът на болниците, е-досиетата, посланик на СЗО

Понеделник, 23 Октомври 2017 | 09:57:26
1

Защо никой не говори за това болниците да не бъдат търговски дружества, а Здравната каса да се демонополизира – това попитал на конференция на Софийската градска организация на БСП бившият депутат от левицата д-р Емил Райнов, научаваме от публика

Защо никой не говори за това болниците да не бъдат търговски дружества, а Здравната каса да се демонополизира – това попитал на конференция на Софийската градска организация на БСП бившият депутат от левицата д-р Емил Райнов, научаваме от публикация на „Дума”. Лидерът на партията Корнелия Нинова също взела отношение по темата с думите: „Категорично да запишем и още през ноември да се борим чрез държавния бюджет и съпътстващите го изменения в законите, на общинските и държавните болници като първа грижа държавата да изплати дълговете. Да, това не изключва отговорността защо са натрупани. Но, държавата да плати 500 милиона за държавните и общинските болници, да ги прекрати като търговски дружества и да ги запише като такива по закона за лечебните заведения. Това ще бъде реално действие, а не приказки за 15 години и после да се самокритикуваме защо не го направихме”, казала Нинова, цитирана от изданието.

„Дайте да видим един житейски пример. Един човек го караха от болница в болница и накрая той почина. Защо? Попитах лекари и те ми казаха, че когато отива в една болница, лекарят преценява, че неговото лечение ще струва много скъпо, а НЗОК ще покрие малка сума и по този начин пациентът ще увеличи дълга на болницата. Не можем да виним този лекар, че разсъждава така. Защото ние, политиците, системата и моделът, който сме изградили, го задължават да мисли по този начин. Но когато мислиш първо дали ще ти се вържат сметките, а след това дали човекът ще оживее, това ще е резултатът”, казва лидерът на БСП.

Електронните здравни досиета пък са тема на дневен ред в Европа. Това научаваме от интервю на евродепутата Мария Габриел за „Монитор”, където се посочва, че ЕК има намерение през следващите две години да направи достъпни електронните здравни досиета. „Това ще улесни не само пациентите. Ще бъде много по-лесно и за практикуващите лекари и болници. Право е на всеки гражданин да има сигурен достъп до информацията за своето лично здраве. Според проучванията повече от 52% от гражданите на ЕС искат онлайн достъп до техните здравни досиета”, казва пред изданието Габриел.

„Електронните здравни досиета ще улеснят пациентите и ще спомогнат за подобряване на грижите за тяхното здраве, като предоставят на здравните и медицинските специалисти по-цялостен поглед върху медицинското минало и историята на пациента. И не само това - по този начин пациентът ще може да контролира целия процес, като следи какви манипулации са му правени, какви лекарства са прилагани. Това ще спомогне и за намаляване на недобрите практики и измамите”, допълва тя.

Евродепутатът информира още: „На 20 юли Европейската комисия стартирахме обществена консултация относно здравното обслужване в контекста на цифровия единен пазар, благодарение на която ще можем да открием начини, по които да осигурим на гражданите, медицинските специалисти и изследователите по-добър достъп до здравни данни, превенция, бърза реакция при опасности от пандемии, персонализирано лечение и грижи. Обмисляме нови цифрови инициативи за улесняване на свободното движение на пациенти и данни, за подпомагане на модернизацията на националните здравни системи. Защитата на данните е ключова и искаме такива електронни здравни досиета да бъдат максимално защитени.”

Няколко издания пък се спират на проблемите около номинацията на СЗО за посланик на добра воля на организацията. „САЩ се възмутиха от номинирането на диктатора на Зимбабве Робърт Мугабе за посланик на добра воля на Световната здравна организация. „Тази номинация ясно противоречи на идеалите на Обединените нации за опазване на човешките права и човешкото достойнство”, заяви Държавният департамент. Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус обясни, че е помолил Мугабе да стане посланик на добра воля, за да помогне за справянето с незаразни болести, като инфарктите и астмата в Африка”, пише „Сега”.

„Труд” пък допълва: „Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че се отказва от назначението на Робърт Мугабе (93 г.) за посланик на добра воля, след като и САЩ разкритикуваха за номинацията на авторитарния президент на Зимбабве. „Изслушах внимателно всички, които изразиха безпокойството си”, посочи Тедрос Гебрейесус, който при обявяване на номинацията в сряда на конференция в Уругвай похвали ангажираността на Мугабе към общественото здравеопазване”, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nXTd

Гост 23.10.2017 19:27:51

'а ги прекрати като търговски дружества и да ги запише като такива по закона за лечебните заведения.' Ми те са регистрирани и днес ТОЧНО ПО ЗАКОНА ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, но тези не са го чели защото там няма възможности за съветски комисионни. Ха-ха-ха. То комуняга е синоним на тъпо и неграмотно копеле, ама това вече е върхът. И такива неграмотници взимат периодично властта да ни оправят....


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...