Четвъртък, 04 Юни 2020
07
дек
 

Из пресата: Световен пазар на лекарства, обвинения срещу ген. Тонев, починал пациент в Русе

Сряда, 07 Декември 2016 | 15:08:25


„Пазарът на лекарства с рецепти ще достигне 1.5 трлн. долара до 2021 г., като растежът му през следв

„Пазарът на лекарства с рецепти ще достигне 1.5 трлн. долара до 2021 г., като растежът му през следващите пет години ще се забави. Това показва изследване на Quintiles IMS Holding, цитирано от Reuters. Прогнозата, базирана върху цените на лекарствата на едро, показва, че продажбите ще се увеличат с близо 370 млрд. долара спрямо тази година. Тези в САЩ ще отговарят за 675 млрд. долара от предвиждания обем. С даваните отстъпки глобалните продажби ще бъдат снижени до 1 трлн. долара”, пише днес „Капитал Daily”.

„Забавеният растеж ще се дължи предимно на очакваните по-малки продажби на нови лекарства за рак, диабет и автоимунни заболявания. Очаква се общото повишение да бъде между 4 и 7% на година, докато през 2014 и 2015 г. пазарът се разширяваше с близо 9% главно заради високото търсене на лекарства за хепатит С. (…) Според данните на института през идните години ще бъдат пускани по средно 45 нови лекарства на година, което би било историческо високо ниво. Много от тях ще бъдат свързани със скъпи лечения, но големият брой нови патенти би довел до по-ниски средни цени на пазара”, пише още изданието.

Вестниците се спират и на оповестените вчера от прокуратурата нови обвинения към бившия началник на ВМА ген. Стоян Тонев. „Военноокръжната прокуратура обвини бившия шеф на ВМА ген. Стоян Тонев за сключен неизгоден договор, ощетил болницата с 16,3 млн. лв.”, пише „Труд”.

„Според прокуратурата Тонев сключил пет договора с медико-диагностична лаборатория "Астра" АД и дружеството можело да извършва изследвания с апаратура на ВМА. В два от договорите вместо пазарни цени наемът бил формиран като процент от приходите на дружеството. В останалите три наемната цена била по-ниска от пазарната. Разходите за сервизно обслужване на апаратурата, за консумативи и за резервни части били за сметка на ВМА.

С обвинение е и началникът на катедра "Образна диагностика" А. Иванов, който предоставил свободно и безвъзмездно да се ползва медицински апарати. Стоян Тонев и Иванов са на свобода срещу 10 000 лева всеки”, допълва изданието.

Един от най-тиражираните в пресата случаи днес е този на възрастен мъж, починал в тубдиспансера в Русе. „Поредица от недоразумения излязоха наяве след трагедия, разиграла се в Русе в края на ноември. 80-годишен мъж почина в местния тубдиспансер. Той дошъл за лечение на пневмония, но при кръвната проба било установено, че има малариен плазмодий”, пише „24 часа”.

„Оказало се, че е бил заразен при кръвопреливане в УМБАЛ-Русе. Кръвта била дадена от чуждестранен студент в Русенския университет при акция на 10 ноември. Африканецът написал на анкетната карта, че е боледувал от малария.

Това обаче не било забелязано от отговорника за организираната от студенти по медицина и доброволци от БЧК благотворителна акция за кръводаряване. Освен това маларията не била сред болестите, за които е била тествана кръвта.

Така негодната за употреба кръв влязла в Националната кръвна банка и за нещастие на възрастния арменец от Русе му била прелята в местната УМБАЛ”, разказва публикацията, но продължава така: „Според шефа на тубдиспансера д-р Светослав Дачев е трудно да се каже дали именно маларията има връзка със смъртта на възрастния пациент, настъпила от прогресивно влошаване на сърдечносъдовата и дихателната система. По думите му той не е имал симптоми за малария. Дачев обясни, че не е извършвана аутопсия по изрично настояване на близките на починалия, въпреки че им е било казано всичко, включително и за прелятата, заразена с малария кръв. Починалият е имал и други заболявания - продължителна анемия, кардиологични проблеми.

Според шефа на Русенската болница д-р Иван Стоянов не маларията е причина за смъртта на пациента.”

„Стандарт” пък уточнява реда за кръводаряване: „Желаещите да дарят кръв попълват специална анкетна карта, в която декларират дали страдат от опасни болести - туберкулоза, малария, жълтеници. Болните от хепатит, СПИН, сифилис или други венерически болести не стават за донори. На хората с нисък хемоглобин, със сърдечно-съдови проблеми не се препоръчва да даряват от животворната течност. Според законовите правила взетата кръв не се изследва в центъра по трасфузионна хемотология за малария, а за два вида хепатит, сифилис и СПИН.

Според член 12 от Наредбата за кръводаряване кръводарителят не носи отговорност за увреждания, настъпили у приемателя в резултат на преливане на кръв или биопрепарат, произведен от дарена от него кръв, освен в случаите на съзнателно укриване на заболяване.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QSq6


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Депутатите решиха: Лица, които нямат близки роднини, няма да бъдат донори
04.06.2020 17:31:29 Надежда Ненова

Депутатите решиха: Лица, които нямат близки роднини, няма да бъдат донори

Парламентът прие промени в Закона за донорството и трансплантациите през Закона за лечебните заве ...

Обявиха конкурс за управител на  КОЦ-Пловдив
04.06.2020 16:51:50

Обявиха конкурс за управител на КОЦ-Пловдив

Община Пловдив ще проведе конкурс за управител на Комплексен онкологичен център (КОЦ), съобщи mar ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...