Събота, 19 Януари 2019
09
май
 

Из пресата: Протест на медсестри, протест на лекари, медик, заплашен с пистолет

Сряда, 09 Май 2018 | 09:27:05


Предстоящият протест на професионалистите по здравни грижи, анонсиран вчера от асоциацията им, очаквано е във фокуса на вниманието на днешните вестници. „3000 медицински сестри, акушерки, фелдшери и здравни специалисти излизат в събота на протест

Предстоящият протест на професионалистите по здравни грижи, анонсиран вчера от асоциацията им, очаквано е във фокуса на вниманието на днешните вестници. „3000 медицински сестри, акушерки, фелдшери и здравни специалисти излизат в събота на протест с искане за по-високи заплати. Те настояват за промяна на модела на финансирането на системата, като стартовата заплата да е поне три минимални”, пише „24 часа”.

„Основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др.”, допълва „Дума” и уточнява: „В момента у нас работят около 25 хил. медицински сестри, а на системата са нужни още 30 хил., акушерките са около 4 хил., нужни са още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките - 51 г., коментират от КНСБ. Проверка на ДУМА показа, че по последни данни на НСИ към 31 декември 2016 г. у нас работят общо 46 930 медицински специалисти по здравни грижи. От тях 30 976 са медицински сестри от всички специалности, а акушерките са 3254, медицинските и рентгеновите лаборанти са 5962, фелдшерите са 2255. Най-малко са медицинските сестри в Северен централен район - 3119, а областта с най-малко сестри е Видинска – 269”.

Друга публикация в изданието се спира на продължаващия протест на медиците в Ловеч. „Медиците от ловешката болница продължават протеста си за запазване на изпадналото в тежко финансово състояние лечебно заведение.

ДУМА припомня, че в четвъртък по време на блиц контрола в парламентарната Комисия по здравеопазване министър Кирил Ананиев заяви, че на 8 май ще бъдат подновени преговорите с ръководството на частната „Кардиолайф” за вдигане на запора. Частната болница е един от големите кредитори на държавната болница в града.

Изпълнителният директор на болницата д-р Анка Георгиева отново призова държавата за предприемане на спешни мерки за спасяване на лечебното заведение”, четем в ежедневника.

Няколко вестника отразяват и информацията за медика, заплашен с пистолет. „Телеграф” пише: „Мъж на 42 години е бил арестуван в Кубрат, след като насочил пистолет срещу екип на Спешна помощ, съобщи говорителят на ОДMBP в Разград Илияна Георгиева. Оръжието е било газово, а мъжът, чието име не се съобщава, не е успял да гръмне”.

„Според Илияна Георгиева инцидентът с медицинския екип е станал на Гергьовден. Към 15,30 ч в дома на 42-годишния К. Б. от Завет бил повикан екип на Спешна помощ. Мъжът звъннал на 112, тъй като жената, с която живеел на семейни начала, не се чувствала добре.

След като пристигнала линейката, по време на прегледа К. Б. извадил пистолет и го насочил срещу фелдшера от Спешна помощ. Опитал се и да произведе изстрел, но не успял. Медикът успял да извика полиция, К. Б. бил арестуван, а оръжието му иззето. Оказало се, че пистолетът е газов”, разказва публикацията.

„Монитор” пък се спира на промените, свързани с медицинските изделия за хора с увреждания. „По-кратък ще бъде срокът за отпускане на допълнителна парична помощ за пътни разходи в страната за изработване, покупка или ремонт на медицинските изделия на хората с увреждания. От 1 юли срокът се намалява от 10 на 5 дни от предоставяне на документите, съобщиха от агенцията за социално подпомагане.

Променя се механизмът, по който се предоставя изплащането на помощта, като ще се преустанови практиката парите да се дават на ръка на правоимащите. Хората с увреждания вече ще получават необходимите им помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия от производителите, вписани в регистъра на Агенцията за хората с увреждания, срещу представяне на заповед, издадена от шефа на Дирекция „Социално подпомагане”. Изделията ще се заплащат от агенцията след представяне на искане за плащане и необходимите документи”.

По досегашния ред беше предвидено да се изплащат и отчитат само целевите помощи за закупуване на обувки за протези, припомня вестникът и допълва: „С промените ще бъдат включени и нови медицински изделия - детски рингови инвалидни колички, детска инвалидна количка и вертикализатор от седнало в изправено положение за деца с увреждания. Лица над 18-годишна възраст с нисък ръст също ще имат възможност да се възползват от възможността за закупуване на детска рингова инвалидна количка.

От 1 юли влизат в сила и още няколко промени - социално-икономическата подкрепа на лице с увреждане ще бъде оказвана по настоящ адрес, а не както беше до момента по постоянен адрес. Последните изплатени суми по постоянен адрес ще бъдат тези, които са отпуснати преди влизането в сила на промените в Правилника за месечните добавки. Целта е намаляване на административната тежест”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TbRX


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...