Сряда, 23 Януари 2019
10
окт
1
 

Из пресата: Прегледи за бедни неосигурени, кредити за болници, кражба на онколекарства

Вторник, 10 Октомври 2017 | 10:40:50
1

„Държавата да поема прегледите при джипи и специалист на бедните граждани, които не могат да плащат здравни осигуровки. Такова предложение подготвят здравното и социалното министерство, съобщи пред журналисти в Пловдив здравният министър проф. Ни

„Държавата да поема прегледите при джипи и специалист на бедните граждани, които не могат да плащат здравни осигуровки. Такова предложение подготвят здравното и социалното министерство, съобщи пред журналисти в Пловдив здравният министър проф. Николай Петров.

Средствата за доболнична помощ на изпадналите българи ще бъдат осигурени от съществуващия социален фонд към министерството. За целта бюджетът му ще трябва да се увеличи с 2-3 млн. лв., обясни проф. Петров. Той е разговарял със социалния министър Бисер Петков, предстои двамата да изготвят предложение към финансовия Владислав Горанов“, пише днес „24 часа“.

„В момента държавата плаща само за спешна и болнична помощ на бедните неосигурени граждани. Според проф. Петров въпросът с достъпа до извънболничната може да бъде решен именно с допълване на ресурса на социалния фонд“, допълва изданието.

„Стандарт“ се спира на друга идея на министъра. „План за спасяване на закъсали болници има здравният министър проф. Николай Петров. Той и финансовият му колега Владислав Горанов обсъждат възможността за създаване на фонд за подпомагане на лечебните заведения, които имат финансови затруднения. Това съобщи самият министър Петров в Пловдив, където откри новия Университетски информационно административен център към Медицински университет под тепетата“, четем във вестника.

„С премиера Бойко Борисов и министър Владислав Горанов обсъдихме вариант за създаване на фонд, откъдето болниците да могат да теглят кредити - без лихва или с минимална. Идеята е да използват парите, за да се разплащат и да предоговарят стари борчове“, посочи проф. Николай Петров. По думите му е важно решението да бъде законово издържано, за да не доведе до дискриминация на лечебни заведения. Здравният министър подчерта, че държавата няма право да дава пари на болниците, тъй като те са търговски дружества и трябва сами да осигуряват средства за заплати и разчистване на дългове“, пише още вестникът.

„Дума“ пък се спира конкретно на ситуацията около врачанската болница. „БСП има екшън-план за задлъжнялата и заплашена от фалит болница във Враца. Ако изгубим тази болница, ще последва ефектът на доминото и с други, предупреди депутатът от „БСП за България“ и зам.-шеф на здравната комисия в НС доц. Георги Йорданов. Социалистите разкриха как здравното заведение е било източвано от частни клиники на нейна територия. Болницата е сключила договор с отделение по инвазивна кардиология, който й носи само задължения и загуби, докато приходите отиват в частни клиники, обясни Йорданов. Според него врачанската болницата се нуждае от кредитиране, за да бъдат изплатени заплатите на персонала. Той е категоричен, че трябва да бъде променена и цената на клиничните пътеки, която е фиксирана от 2006 г.

Болницата е с огромна значимост за регион от над 200 000 души и всяко говорене за закриването й е посегателство върху сигурността на хората, подчерта проф. Георги Михайлов“, разказва ежедневникът.

„Телеграф“ пък съобщава за безпрецедентна кражба на онколекарства. „Лекарства за хора, болни от рак, на стойност близо 800 000 лв. бяха откраднати от склад на фармацевтична фирма в София.

Новината потвърдиха пред „Телеграф“ от Министерството на здравеопазването и от МВР. Наглото посегателство било извършено в петък срещу събота от обект на компанията на Околовръстното шосе“, информира публикацията.

„В нощта срещу събота охранителят на склада с лекарства забелязал на камерите трима маскирани мъже, които проникнали в помещението. Възрастният мъж, който е пенсионер, незабавно натиснал паник-бутон и след броени минути пристигнали сотаджии. Крадците обаче успели да се измъкнат. Повече от половин час по-късно представител на фирмата позвънил на тел. 112 и подал сигнал за липсващите илачи. По прогнозна стойност те били около 800 000 лв. От здравното ведомство не успяха да обяснят дали кражбата на лекарствата ще окаже влияние на онкоболни, какъв ще бъде техният брой и има ли компанията доставчик други количества, с които да подсигури раково болните пациенти“, допълва материалът и уточнява: „Тепърва ще се нищи дали зад посегателството стои конкурент или става въпрос за опит да се навреди на компанията. Ченгета ще разследват и дали не става въпрос за опит да се прикрият липси на илачи, като се инсценира кражба, а те са изнесени зад граница“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZYjK

Гост 10.10.2017 18:53:01

'Бедните неосигурени' имат пари за цигарти тоест 100 лева на месец., Така,че при ОПЛ ще си плащат 20 лева за преглед , както и другите тарикати неосигурени, които не си внасят здравни вноски. Айде избЕгвайте да точите парите на данъкоплатците за сульо и пульо


Още новини
Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари
23.01.2019 16:51:40 Надежда Ненова

Е-системата за проследяване на лекарствата стартира тестово през февруари

Електронната система за проследяване на лекарствата ще стартира тестово през февруари. Това съобщ ...

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС
23.01.2019 16:32:52 Надежда Ненова

Готовността на България за системата за верификация е съизмерима с тази в ЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването нямат за цел да създав ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...