Сряда, 23 Януари 2019
26
окт
2
 

Из пресата: Починала родилка, протест в болница, проблеми с антибиотиците

Четвъртък, 26 Октомври 2017 | 09:10:51
2

Инцидентът с починалата в „Майчин дом” родилка очаквано фокусира вниманието на днешната преса. „11 лекари се бориха 18 часа, за да спасят 27-годишна родилка. Младата жена е починала, но бебето е било спасено, след като тя е пр

Инцидентът с починалата в „Майчин дом” родилка очаквано фокусира вниманието на днешната преса. „11 лекари се бориха 18 часа, за да спасят 27-годишна родилка.

Младата жена е починала, но бебето е било спасено, след като тя е прехвърлена в изключително тежко състояние от частна клиника в „Майчин дом”, пише „24 часа”.

„В неделя жената е приета в частната болница „Д-р Щерев”, където е била следена цялата й бременност. На 23 октомври, понеделник, обаче в 20 ч в изключително тежко състояние е била преместена в АГ болница „Майчин дом”. Консилиум от водещи специалисти е установил HELLP синдром - най-тежкото усложнение, което настъпва при бременност, и по света почти няма оцелели. Затова е било взето решение да се предизвика изкуствено раждане, за да се спаси малкото човече.

До 14,40 ч на 24 октомври докторите са реанимирали жената, преливали са й кръв. Включили са се национални консултанти по „Акушерство и гинекология” и „Реанимация и анестезия”. За съжаление, организмът на родилката отказал да реагира, обясниха от болницата”, разказва вестникът.

„В „Майчин дом” са водили истинска 18-часова битка да я спасят. „Когато жената угасна, реаниматори се разплакаха от безсилието на медицината пред смъртта. Истински подвиг бе, че бебето, което беше в 30-ата седмица на бременноста, бе спасено”, разказа човек от екипа.

Състоянието на новороденото, което тежи 1,200 кг, е стабилизирано и то е настанено в интензивното отделение на неонатологията”, пише още изданието.

„Дума” се спира на вчерашния протест в димитровградската болница. „Служителите на Димитровградската болница „Св. Екатерина” излязоха вчера на протест. Те не са получавали пълния размер на заплатите си от 2015 г., а в последните месеци получават по между 200 и 300 лв. Според някои от недоволните болницата изплаща дълговете си към кредитори на гърба на служителите. За това към момента здравното заведение има вече около 250 000 лв. дълг към персонала. Отделно болницата има задължения към кредитори”, четем във всекидневника.

„Лекарите и сестрите обясниха, че не желаят да напускат работните си места, но имат готовност да го направят, ако заплатите им останат неизплатени”, допълва публикацията и припомня: „Преди дни управителят на общинската болница в Димитровград д-р Матей Матеев, който подаде оставка, заяви, че НЗОК дължи на лечебното заведение около 150 000 лв., а около 200 000 лв. са необходими за изплащане на пълния размер на заплатите на персонала. Д-р Матеев припомни, че от години не са повишавани цените на клиничните пътеки. „Само като си помислите, че се вдига минималната заплата, че се вдигат осигурителните прагове, а не се вдигат цените на клиничните пътеки. За какво да стоиш? Ако така са решили да закриват част от общинските болници, нека ги закрият”, обясни д-р Матеев. Той не отрече, че общината е помагала многократно на болницата, за да бъдат стопени старите й задължения от над 4 млн. лв. до 1,5 млн. лв. Кметът Иво Димов припомни, че в последните 6 години община Димитровград е дала 1,2 млн. лв. на МБАЛ „Св. Екатерина” и поясни, че няма законен начин една община да дава средства за заплати на работещите в болница, тъй като болниците са търговски дружества. От бюджета за т.г. са изплатени повече от заложените 180 000 лв., предстои общината да преведе още около 20 000 лв., но тези пари няма да стигнат до хората под формата на заплати, посочи кметът. Той е категоричен, че положението в Димитровградската болница не е много по-различно от това на други общински в страната. Според Димов, ако не се вземат мерки на централно ниво и не се увеличи лимитът, едва ли положението в бъдеще ще е по-различно”.

„Стандарт” се спира на доклад на СЗО във връзка с леението с антибиотици. „Доклад на Световната здравна организация предупреждава, че светът е изправен пред сериозна нарастваща заплаха от липсата на ефективни лекарствени препарати, които да атакуват резистентни патогенни микроорганизми. Според документа има дефицит на нови антибиотици, които да могат да се справят с антимикробната резистентност. Повечето от лекарствата, които понастоящем са в процес на клинични изпитания, са модификации на вече съществуващи лекарствени препарати и се определят като краткосрочни решения. В документа също се посочва, че потенциалните възможности за лечение на устойчивите на антибиотици инфекции, идентифицирани от СЗО, които представляват най-голямата заплаха за здравето на човека са твърде малко”, пише вестникът.

„СЗО определя 12 вида патогени като приоритетни. Част от тях причиняват инфекции като пневмония или болести на пикочните пътища, които стават все по-резистентни на съществуващите антибиотици и спешно се нуждаят от нови лечения. Сред най-големите заплахи се посочва и устойчивата на лекарства туберкулоза, която всяка година убива около 250 000 души”, отбелязва още ежедневникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
j4Gb

Гост 26.10.2017 11:21:59

До Кацаров Болтаджиев що така бе Миме от частна в държавна за едните меда за другите жилото Сега като няма правила стандарти нива карта ще си разкривате на воля във всеки гараж болница Кажете бе отлични Мериджеи защо частните ви болници и лаборатори освен че са лъскави за нищо друго не стават освен да смучат манги за измислени дейности

Гост 26.10.2017 13:07:37

Стига соцпропагандата. Това се дължи на идиотските “нива на компетентност”, с които алчните лобисти на които не им стиска да напуснат държавните хранилки се опитват да си насочат пациентите.


Още новини
Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици
23.01.2019 13:18:20

Министър Ананиев сезира главния прокурор за зачестилите нападения над медици

Във връзка с последните два случая на проявена агресия срещу медицински лица на територията на об ...

14-a Национална конференция по е-Здравеопазване
23.01.2019 12:47:05

14-a Национална конференция по е-Здравеопазване

На 14 февруари 2019 г. ICT Media & Фондация „Електронно здравеопазване България“ ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...