Петък, 21 Септември 2018
14
май
1
 

Из пресата: Още за медсестрите, за източването на Касата, за протестите в Ловеч

Понеделник, 14 Май 2018 | 09:16:30


Протестът на професионалистите по здравни грижи, проведен в събота, намери сериозен медиен отзвук. И днес някои издания се спират на проблемите на съсловието.

„Медицински сестри и други работещи в сферата на здравните грижи поискаха по-високо заплащане, по-добри условия на труд и перспективи за кариерно развитие.

Нека да разгледам тези искания не толкова от синдикалната им страна, а от гледна точка на перспективите и стратегическите предизвикателства пред здравеопазването ни”, пише Боян Захариев в „24 часа”.

„За страна със застаряващо население като България медицинските сестри са много важна професия. Подобно на други държави от Южна и Източна Европа губим лекари и медсестри, но нямаме целенасочена дългосрочна политика за справяне с този дефицит”, отбелязва той.

„Всъщност от началото на века миграцията на медицински сестри между развиващите се и развитите страни е повишена. Причините са основно икономически - заплащането на труда. В това отношение много от по-богатите държави имат целенасочена политика по привличането на такива кадри. А и големите им болници и техните асоциации също имат свои стратегии за привличане на медици от по-слаборазвити страни. Този процес е достигнал точката, при която здравните системи в много от богатите държави няма да могат да функционират нормално без непрестанен приток на медици от чужбина.

По-бедни държави като България не са достатъчен източник за задоволяване на нуждите от медицински кадри на здравните системи в големите страни от Евросъюза. Затова притокът от държави извън ЕС продължава да е значителен. Например във Великобритания и Ирландия работят медсестри от почти 100 чужди държави.

Емиграцията на такива кадри е и загуба за икономиката. Тя се изчислява, като се съберат всички публични разходи за обучението им, а медицинското образование е скъпо”, посочва още авторът и отчита: „Поглед върху недостига (и излишъка) на медсестри по света може да ни даде глобалната база данни на Световната банка. По този индикатор се вижда огромно неравенство в достъпа до здравеопазване. Например в България през 2014 г. съотношението е 5,32 на 1000, а в момента е около 5 на 1000 - 35 хиляди на малко над 7 милиона население. В най-бедния район на света - африканските страни на юг от Сахара, средно над 1 медицинска сестра се грижи за 1000 души (в някои страни по една се пада на 10 хиляди души). В широкия регион на Европа и Централна Азия, който включва и много и доста по-слаборазвити страни, средният брой медсестри на 1000 души от населението е над 8, а ако се изключат страните с най-висок БВП на глава от населението - над 7”.

Вестникът се спира и на развитието около случая с арестуваните за източване на Касата нейни служители. „Пистолет без номера и над 500 патрона са били открити в луксозното имение в с. Тюркмен, където е живял арестуваният началник от пловдивската здравна каса Иван Деспотов.

Назначена е експертиза за годността на боеприпасите, изяснява се дали са притежавани законно. „Най-вероятно ще се стигне до обвинение. Няма физическо лице, на което някой да разреши да има толкова много патрони”, каза прокурор Светлозар Чераджийски в окръжния съд в Пловдив. Там беше гледана мярката за неотклонение на Деспотов и колегата му Влади Манев, който е шеф на отдел „Контрол на аптеки” в здравната каса в града”, пише „24 часа”.

„Двамата бяха арестувани преди дни заради корупционна схема за източване на над 1 млн. лв. от НЗОК чрез аптеки фантоми. Освен с дублиране на лекарства за тежко болни пари били присвоявани и с фалшиви рецепти.

Мозъкът на аферата бил 39-годишният Деспотов, твърдят разследващи. Той предоставял на аптекарския бос Николай Александров и подставеното лице Димитър Йотинов, който е управлявал виртуалните фармацевтични обекти, листчета с имена и ЕГН на пациенти. На тях касата покривала скъпоструващи медикаменти. Според адвокатите на задържаните шефове от здравната каса клиентите им не познавали Александров и Йотинов. Прокуратурата обаче е на противоположното мнение”, пише още изданието.

„Стандарт” се спира на поредния протест в Ловеч. „За втори път за седмица персоналът на ловешката болница блокира за час главния път София-Варна вчера. Над 200 лекари, медицински сестри, санитари и граждани затвориха движението при пътен възел Абланица. За да не предизвикват задръстване, те пропускаха през 10 минути натрупалите се коли. Работещите в държавната болница са недоволни от неизясненото бъдеще на болницата. Те настояват за среща-разговор с премиера Бойко Борисов и нов оздравителен план за финансово бедстващото здравно заведение, от което са източени милиони левове”, пише всекидневникът.

„Подкрепа за протестиращите бе присъствието на областния управител Георги Терзийски и депутата Милко Недялков”, уточнява публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yD7G

Гост 14.05.2018 10:00:00

www.bnt.bg, 12.05.2018 г. "Валентин Радев: Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай, работим в цялата държава, защото има изтичане на големи суми, това каза при посещението си в Пловдив министърът на вътрешните работи Валентин Радев" От НЗОК започвайте. С който и да започнете няма да сбъркате. РЗОК-тата са дребните риби.


Още новини
ББА: От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите
21.09.2018 18:13:31

ББА: От най-съществено значение е преходът към нов модел да не се отрази негативно на пациентите

Българска болнична асоциация, която обединява лечебни заведения за болнична помощ, приветства реф ...

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция
21.09.2018 17:33:47 Надежда Ненова

Развитието на здравеопазването ни ще се осъществи най-добре в условията на конкуренция

Доц. Иванов, как ще коментирате двете предложения за промяна на здравноосигурителния моде ...
Актуална тема
Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...