Събота, 19 Януари 2019
14
май
1
 

Из пресата: Още за медсестрите, за източването на Касата, за протестите в Ловеч

Понеделник, 14 Май 2018 | 09:16:30
1

Протестът на професионалистите по здравни грижи, проведен в събота, намери сериозен медиен отзвук. И днес някои издания се спират на проблемите на съсловието. „Медицински сестри и други работещи в сферата на здравните грижи поискаха по-ви

Протестът на професионалистите по здравни грижи, проведен в събота, намери сериозен медиен отзвук. И днес някои издания се спират на проблемите на съсловието.

„Медицински сестри и други работещи в сферата на здравните грижи поискаха по-високо заплащане, по-добри условия на труд и перспективи за кариерно развитие.

Нека да разгледам тези искания не толкова от синдикалната им страна, а от гледна точка на перспективите и стратегическите предизвикателства пред здравеопазването ни”, пише Боян Захариев в „24 часа”.

„За страна със застаряващо население като България медицинските сестри са много важна професия. Подобно на други държави от Южна и Източна Европа губим лекари и медсестри, но нямаме целенасочена дългосрочна политика за справяне с този дефицит”, отбелязва той.

„Всъщност от началото на века миграцията на медицински сестри между развиващите се и развитите страни е повишена. Причините са основно икономически - заплащането на труда. В това отношение много от по-богатите държави имат целенасочена политика по привличането на такива кадри. А и големите им болници и техните асоциации също имат свои стратегии за привличане на медици от по-слаборазвити страни. Този процес е достигнал точката, при която здравните системи в много от богатите държави няма да могат да функционират нормално без непрестанен приток на медици от чужбина.

По-бедни държави като България не са достатъчен източник за задоволяване на нуждите от медицински кадри на здравните системи в големите страни от Евросъюза. Затова притокът от държави извън ЕС продължава да е значителен. Например във Великобритания и Ирландия работят медсестри от почти 100 чужди държави.

Емиграцията на такива кадри е и загуба за икономиката. Тя се изчислява, като се съберат всички публични разходи за обучението им, а медицинското образование е скъпо”, посочва още авторът и отчита: „Поглед върху недостига (и излишъка) на медсестри по света може да ни даде глобалната база данни на Световната банка. По този индикатор се вижда огромно неравенство в достъпа до здравеопазване. Например в България през 2014 г. съотношението е 5,32 на 1000, а в момента е около 5 на 1000 - 35 хиляди на малко над 7 милиона население. В най-бедния район на света - африканските страни на юг от Сахара, средно над 1 медицинска сестра се грижи за 1000 души (в някои страни по една се пада на 10 хиляди души). В широкия регион на Европа и Централна Азия, който включва и много и доста по-слаборазвити страни, средният брой медсестри на 1000 души от населението е над 8, а ако се изключат страните с най-висок БВП на глава от населението - над 7”.

Вестникът се спира и на развитието около случая с арестуваните за източване на Касата нейни служители. „Пистолет без номера и над 500 патрона са били открити в луксозното имение в с. Тюркмен, където е живял арестуваният началник от пловдивската здравна каса Иван Деспотов.

Назначена е експертиза за годността на боеприпасите, изяснява се дали са притежавани законно. „Най-вероятно ще се стигне до обвинение. Няма физическо лице, на което някой да разреши да има толкова много патрони”, каза прокурор Светлозар Чераджийски в окръжния съд в Пловдив. Там беше гледана мярката за неотклонение на Деспотов и колегата му Влади Манев, който е шеф на отдел „Контрол на аптеки” в здравната каса в града”, пише „24 часа”.

„Двамата бяха арестувани преди дни заради корупционна схема за източване на над 1 млн. лв. от НЗОК чрез аптеки фантоми. Освен с дублиране на лекарства за тежко болни пари били присвоявани и с фалшиви рецепти.

Мозъкът на аферата бил 39-годишният Деспотов, твърдят разследващи. Той предоставял на аптекарския бос Николай Александров и подставеното лице Димитър Йотинов, който е управлявал виртуалните фармацевтични обекти, листчета с имена и ЕГН на пациенти. На тях касата покривала скъпоструващи медикаменти. Според адвокатите на задържаните шефове от здравната каса клиентите им не познавали Александров и Йотинов. Прокуратурата обаче е на противоположното мнение”, пише още изданието.

„Стандарт” се спира на поредния протест в Ловеч. „За втори път за седмица персоналът на ловешката болница блокира за час главния път София-Варна вчера. Над 200 лекари, медицински сестри, санитари и граждани затвориха движението при пътен възел Абланица. За да не предизвикват задръстване, те пропускаха през 10 минути натрупалите се коли. Работещите в държавната болница са недоволни от неизясненото бъдеще на болницата. Те настояват за среща-разговор с премиера Бойко Борисов и нов оздравителен план за финансово бедстващото здравно заведение, от което са източени милиони левове”, пише всекидневникът.

„Подкрепа за протестиращите бе присъствието на областния управител Георги Терзийски и депутата Милко Недялков”, уточнява публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DLXc

Гост 14.05.2018 10:00:00

www.bnt.bg, 12.05.2018 г. "Валентин Радев: Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай Източването на Здравната каса в Пловдив не е изолиран случай, работим в цялата държава, защото има изтичане на големи суми, това каза при посещението си в Пловдив министърът на вътрешните работи Валентин Радев" От НЗОК започвайте. С който и да започнете няма да сбъркате. РЗОК-тата са дребните риби.


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...