Четвъртък, 24 Януари 2019
13
окт
 

Из пресата: Общини да определят заплати на лекари, застаряващи медици, проблеми във Враца

Петък, 13 Октомври 2017 | 09:56:52


„КНСБ настоя да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници. В момента те се разпореждат само с имуществото и техниката. Вицепрезидентът на синдиката Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната

„КНСБ настоя да се даде право на общините да определят заплатите на лекарите в общинските болници. В момента те се разпореждат само с имуществото и техниката. Вицепрезидентът на синдиката Иван Кокалов, който е член на Надзорния съвет на Здравната каса, припомни, че макар кметът да e избиран мажоритарно и дава обещания, дори да има пари, не може да увеличи заплатите на персонала”, четем днес в „Дума”.

„Това е нон сенс и трябва да се смени законът, коментира Кокалов. Той каза още, че дори бюджетът на НЗОК да бъде завишен с исканите от Българския лекарския съюз 400 милиона лева през 2018 г., това няма да бъде усетено осезаемо. Според него реалното завишение ще е с около 300 милиона лева и това едва ли ще даде възможност на Лекарския съюз да договори някакво чувствително увеличение на цени. Кокалов определи НЗОК като голяма аптека”, пише още изданието.

„Монитор” се спира на поредното алармиране за застаряването на медиците у нас. „Всеки втори лекар в България е на възраст над 55 години и се оплаква, че е стресиран в работната си среда. При общопрактикуващите доктори процентът на хората в предпенсионна възраст стига до 60. Това отчете зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова по време на дискусия за психо-социалните рискове в здравеопазването и взаимодействието с регионалните, местните и националните власти, която се проведе по инициатива на здравния синдикат на КНСБ”, пише ежедневникът.

„Хвалим се, че у нас практикуват медици на по 95 години, но това не е за хвалба. Дали тези възрастни хора работят пълноценно, при това лекуват хора... Пита се дали те работят заради ниските си пенсии, или защото искат да помогнат на медицината и лечебното заведение, коментира д-р Павлова и припомни, че на повечето медици се налага да работят на две места, за да връзват двата края”, допълва публикацията.

И още: „От КНСБ съобщиха, че над 50 на сто от всички загубени дни поради болест или някакво отсъствие от работа се дължат именно на стреса на работното място. Общият разход в Европа, свързан с психичните разстройства, възлизал на 240 млн. евро годишно.

Синдикатите подчертаха, че трябва да се обърне повече внимание на жените, заети в здравния сектор, тъй като, от една страна, те са под постоянен стрес за здравето и живота на пациентите, а от друга - са натоварени и с домакинските си задължения. Затова синдикалистите смятат, че е редно да се помисли за по-гъвкави механизми за трудовата заетост които да намалят натоварването им.”

„Земя” обръща поглед към врачанската болница. „Животът на двама пациенти във врачанската болница е бил застрашен заради липсата на дежурен в реанимация, предупреди представител на синдикатите в закъсалото лечебно заведение, което продължава протестите си вече 10-и ден въпреки обещанията на властта, че ще се направи нещо за спасяването на лечебницата, предупреди лидерът на КТ "Подкрепа" в лечебното заведение д-р Емил Младенов”, пише всекидневникът.

„Липсата на лекар в реанимация доведе до две много драматични последствия. Дете с остър апендицит пред перфорация трябваше да бъде транспортирано до софийска болница за спешна операция, защото тук нямаше кой да му даде упойка. А интубиран пациент с инсулт, който бе в кома, трябваше да бъде превозен до болницата в Монтана, защото нямаше кой да му осъществи интензивното наблюдение”, обясни д-р Младенов. Той и колегите му, които протестират пред болницата във Враца за пореден ден, бяха категорични, че някой трябва да понесе отговорността за това, което се случва в лечебното заведение, която е пред фалит”, четем още във вестника.

Няколко издания пък съобщават за дарение на ИСУЛ. „3 инфузоматни апарата на детската онкология в ИСУЛ дари митрополит Гавриил, който оглавява културно просветния отдел на Св. синод. Ценната техника е купена с пари от благотворителната акция "Деца рисуват за деца", която синодът организира с подкрепата на Сдружение "Маринела" и в партньорство с "24 часа", пише часовият вестник.

„Рисунки и фотографии на малчугани, печелили награди от националния конкурс "Рождество Христово", бяха изложени във фоайето на хотел "Маринела" и всеки можеше да откупи творба, като пусне пари в кутията на доброто. Само за 3 месеца в нея и по сметката на кампанията са събрани 10 хил. лв. Целта бе да се дарят на болни деца.

След разговори на дядо Гавриил с началника на клиниката по детска хематология и онкология на ИСУЛ проф. Добрин Константинов се стига до идеята да се купи техниката. "Добрите хора искат да видят, че отсеща е някой, на когото може да се има доверие. И тогава даряват. Кажете на децата в клиниката, че тези апарати са дарени от други деца, които са рисували с голяма любов. Господ да ви дава здраве и сили, за да лекувате пациентите си", обърна се митрополитът към проф. Константинов. А той обеща малките му пациенти да се включат в следващото издание на конкурса. Има и идея на големи християнски празници да се извършват катехизистични беседи с децата, които се лекуват там”, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6V@p


Още новини
Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната
24.01.2019 12:58:33

Думите на д-р Дечев за частните болници са обида за две трети от медиците в страната

„В изявление пред Българската национална телевизия, управителят на НЗОК, д-р Дечо Дечев наб ...

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения
24.01.2019 12:25:31

Министърът: Открити са нарушения при издаването на ТЕЛК решения

„Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност по ред ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...