Понеделник, 21 Септември 2020
25
ян
 

Из пресата: Нов служебен кабинет, лечение на хепатит С, студ в ДКЦ

Сряда, 25 Януари 2017 | 15:08:25


Естествено, темата за служебния кабинет буди най-голям интерес у вестниците днес. Част от националните еже

Естествено, темата за служебния кабинет буди най-голям интерес у вестниците днес. Част от националните ежедневници са успели да отразят указа на президента за назначаване на проф. Огнян Герджиков на премиерския пост, други, поради късния час – не. Всички обаче пишат за кандидат-министрите, посетили „Дондуков“ 2 вчера. Някои от тях се спират и на избора на д-р Илко Семерджиев за служебен здравен министър.

„Той вече е бил на този пост в правителството на Иван Костов. Напоследък в постовете си във фейсбук той често критикуваше властта, но се изказа доста ласкаво за речта на новия президент пред депутатите. Очаква се Семерджиев да получи и вицепремиерски пост с ресор социална политика“, четем в „24 часа“.

„Сега“ пък пише за него: „Той бе член на ДСБ, а после стана председател на коалицията от партии „Десните“. Семерджиев е сред най-противоречивите здравни управници. Бе сред основните двигатели на промяната в здравния модел през 2000 г., при която се създаде здравната каса. Първият й директор бе именно Семерджиев. По негово време се появиха личните лекари и заплащането за извършена дейност. Семерджиев е сред защитниците на пазарния принцип в здравеопазването и бе противник на промените, налагани от Петър Москов. Преди години стана клиент на прокуратурата заради договора за информационната система на НЗОК с компанията „АремисСофт“, но делото бе прекратено заради липса на данни за престъпление.“

„Труд“ и „Стандарт“ излизат с цели кабинети.

Имената, посочени от „Труд“, са дванайсет заедно с премиера. Ето кои са те: проф. Огнян Герджиков, служебен премиер; Кирил Ананиев, служебен министър на финансите; Ради Найденов, служебен министър на външните работи; Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика; Рашко Младенов, служебен министър на културата; Пламен Узунов, служебен министър на вътрешните работи; Илко Семерджиев, служебен министър на здравеопазването; Теодор Седларски, служебен министър на икономиката; Христо Алексиев, служебен министър на транспорта; ген. Стефан Янев, служебен министър на отбраната; Николай Павлов, служебен министър на енергетиката и проф. Даниела Дашева, служебен министър на спорта.

Кабинетът на „Стандарт“ пък е по-голям с две министерски кресла и различен с едно име. Тук се добавят имената на Николай Денков като министър на образованието и доц. Христо Бозуков като министър на земеделието. Също така според изданието министър на спорта няма да е проф. Дашева, а Валентин Йорданов.

Извън политиката, здравните теми, които вълнуват пресата, не са много. „Дума“ обаче информира, че НЗОК е одобрила лечението на 130 души с хепатит С. „По неофициална информация на 20 януари са били разгледани около 130 просрочени протокола за отпускане на безинтерфероново лечение на хепатит С. Това научи ДУМА от пациентската организация "ХепАктив". Става дума за същите протоколи, за които НЗОК бе взела категорично решение да бъдат върнати за преразглеждане“, съобщава изданието и цитира Силвана Лесидренска от „ХепАктив“: „Очевидно ясно заявената пациентска позиция, откритото лекарско възмущение, широкото медийно отразяване и предприетите от нас законови действия дават резултат. Надяваме се, че и останалите 130-150 протокола, подадени през 2016 г., ще бъдат разгледани в най-кратък срок“.

„Монитор“ пък съобщава за ниски температури в столичен ДКЦ – същият, за който преди почти 20 дни информира Нова телевизия. „Пациенти мръзнат при 10 градуса в коридорите на 9-а поликлиника в столичния кв. "Орландовци". Това отчете термометърът на екип на "Монитор" в ден, когато температурите навън бяха минус 2,5 градуса.

Когато живакът падне под 10 градуса, в коридорите е около нула, разказаха лекари. Затова и повечето от тях въобще не отварят кабинетите в такива дни, а преглеждат пациентите си по домовете“, четем във вестника.

„Първата, въвела тази практика, е общопрактикуващият лекар д-р Мая Балевска. Струва ми обикаляне пеша из квартала в студа, но по-добре аз да ходя по визити, отколкото хората да се доразболяват от чакане в ледените коридори, казва д-р Балевска“, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JtGy


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Мъж и жена пребиха лекар пред варненска болница
21.09.2020 15:14:45

Мъж и жена пребиха лекар пред варненска болница

Лекар е бил нападнат пред варненска болница в петък вечер, съобщи МВР-Варна. Нападателите - мъж и ...

Деменцията да бъде ясно призната като увреждане в световен мащаб
21.09.2020 14:30:13

Деменцията да бъде ясно призната като увреждане в световен мащаб

Днес, на 21 септември – Международният ден, посветен на борбата с болестта на Алцхаймер, Ме ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...