Понеделник, 21 Януари 2019
25
ян
 

Из пресата: Нов служебен кабинет, лечение на хепатит С, студ в ДКЦ

Сряда, 25 Януари 2017 | 15:08:25


Естествено, темата за служебния кабинет буди най-голям интерес у вестниците днес. Част от националните еже

Естествено, темата за служебния кабинет буди най-голям интерес у вестниците днес. Част от националните ежедневници са успели да отразят указа на президента за назначаване на проф. Огнян Герджиков на премиерския пост, други, поради късния час – не. Всички обаче пишат за кандидат-министрите, посетили „Дондуков“ 2 вчера. Някои от тях се спират и на избора на д-р Илко Семерджиев за служебен здравен министър.

„Той вече е бил на този пост в правителството на Иван Костов. Напоследък в постовете си във фейсбук той често критикуваше властта, но се изказа доста ласкаво за речта на новия президент пред депутатите. Очаква се Семерджиев да получи и вицепремиерски пост с ресор социална политика“, четем в „24 часа“.

„Сега“ пък пише за него: „Той бе член на ДСБ, а после стана председател на коалицията от партии „Десните“. Семерджиев е сред най-противоречивите здравни управници. Бе сред основните двигатели на промяната в здравния модел през 2000 г., при която се създаде здравната каса. Първият й директор бе именно Семерджиев. По негово време се появиха личните лекари и заплащането за извършена дейност. Семерджиев е сред защитниците на пазарния принцип в здравеопазването и бе противник на промените, налагани от Петър Москов. Преди години стана клиент на прокуратурата заради договора за информационната система на НЗОК с компанията „АремисСофт“, но делото бе прекратено заради липса на данни за престъпление.“

„Труд“ и „Стандарт“ излизат с цели кабинети.

Имената, посочени от „Труд“, са дванайсет заедно с премиера. Ето кои са те: проф. Огнян Герджиков, служебен премиер; Кирил Ананиев, служебен министър на финансите; Ради Найденов, служебен министър на външните работи; Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика; Рашко Младенов, служебен министър на културата; Пламен Узунов, служебен министър на вътрешните работи; Илко Семерджиев, служебен министър на здравеопазването; Теодор Седларски, служебен министър на икономиката; Христо Алексиев, служебен министър на транспорта; ген. Стефан Янев, служебен министър на отбраната; Николай Павлов, служебен министър на енергетиката и проф. Даниела Дашева, служебен министър на спорта.

Кабинетът на „Стандарт“ пък е по-голям с две министерски кресла и различен с едно име. Тук се добавят имената на Николай Денков като министър на образованието и доц. Христо Бозуков като министър на земеделието. Също така според изданието министър на спорта няма да е проф. Дашева, а Валентин Йорданов.

Извън политиката, здравните теми, които вълнуват пресата, не са много. „Дума“ обаче информира, че НЗОК е одобрила лечението на 130 души с хепатит С. „По неофициална информация на 20 януари са били разгледани около 130 просрочени протокола за отпускане на безинтерфероново лечение на хепатит С. Това научи ДУМА от пациентската организация "ХепАктив". Става дума за същите протоколи, за които НЗОК бе взела категорично решение да бъдат върнати за преразглеждане“, съобщава изданието и цитира Силвана Лесидренска от „ХепАктив“: „Очевидно ясно заявената пациентска позиция, откритото лекарско възмущение, широкото медийно отразяване и предприетите от нас законови действия дават резултат. Надяваме се, че и останалите 130-150 протокола, подадени през 2016 г., ще бъдат разгледани в най-кратък срок“.

„Монитор“ пък съобщава за ниски температури в столичен ДКЦ – същият, за който преди почти 20 дни информира Нова телевизия. „Пациенти мръзнат при 10 градуса в коридорите на 9-а поликлиника в столичния кв. "Орландовци". Това отчете термометърът на екип на "Монитор" в ден, когато температурите навън бяха минус 2,5 градуса.

Когато живакът падне под 10 градуса, в коридорите е около нула, разказаха лекари. Затова и повечето от тях въобще не отварят кабинетите в такива дни, а преглеждат пациентите си по домовете“, четем във вестника.

„Първата, въвела тази практика, е общопрактикуващият лекар д-р Мая Балевска. Струва ми обикаляне пеша из квартала в студа, но по-добре аз да ходя по визити, отколкото хората да се доразболяват от чакане в ледените коридори, казва д-р Балевска“, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ReE%


Още новини
Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница
21.01.2019 15:42:11

Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница

В затруднено положение посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро-гинекологично от ...

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави
21.01.2019 15:09:14

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави

„Хемодиализното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ – Видин ще получи седем нов ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...