Вторник, 22 Януари 2019
18
окт
 

Из пресата: Нова болница пред фалит, отмяната на НЗК, бюджета на здравната каса

Сряда, 18 Октомври 2017 | 09:46:17


Още една болница е в плачевно финансово състояние. След тези в Ловеч, Враца, Стара Загора, Видин и Поморие, и болницата в Белоградчик е пред затваряне, научаваме от публикация на „Стандарт”. „Дълговете й стигат 1 млн. лв., съобщи кмет

Още една болница е в плачевно финансово състояние. След тези в Ловеч, Враца, Стара Загора, Видин и Поморие, и болницата в Белоградчик е пред затваряне, научаваме от публикация на „Стандарт”. „Дълговете й стигат 1 млн. лв., съобщи кметът Борис Николов. Съществуването й е оставено само на грижите на общината, а тя може да отпуска средства само за капитапови разходи. Тя повече пари и не може да осигури, тъй като всички предприятия са затворени и приходите й са много малко. Самата тя е потънала в дългове и от години работи със запорирани сметки”, пише вестникът.

„Въпреки че обслужва 56 села и два града от общините Белоградчик, Чупрене, Ружинци и Димово, годишно през болницата преминават под 2000 души. Лекарите напускат, а тези, които са останали, не са получавали заплати от миналата година. Те живеят само с авансите си”, допълва изданието, като уточнява, че според кмета държавата трябва да приеме тези болници в отдалечените райони за социални заведения и да ги финансира.

Окончателната отмяна на Националната здравна карта очаквано попада във фокуса на вестниците. „Върховният административен съд обяви за нищожна Националната здравна карта. Заедно с наредбата за основния пакет, която беше отменена на първа инстанция, това е последният документ от т.нар. реформа на д-р Петър Москов, който беше отменен или обявен за нищожен.

Преди това Конституционният съд отмени разделянето на здравните услуги на основен и допълнителен пакет, а Върховният административен съд отмени пръстовите отпечатъци при ползване на болнични услуги, наредбата за основния пакет, наредбата за удовлетвореността на пациента, наредбата за реда, по който здравната каса избира с кои болници да сключва договор, и множество медицински стандарти”, пише „Капитал Daily”.

„Сега екипът на здравното министерство вероятно ще трябва да съставя нова здравна карта или пък да реши, че пазарът ще определи кои болници да продължат да съществуват и кои не, без да ги ограничава. Според отхвърления от съда документ министърът на здравеопазването имаше последната дума за това какви ограничения на болниците и лекарските практики в страната да има”, допълва изданието.

По темата откриваме мнението на здравния министър, изказано на форум вчера и цитирано от „Стандарт”. „Работна група от юристи обсъжда казуса с отменената от ВАС Национална здравна карта”, каза проф. Петров. Правните последици за сектора, както и бъдещите действия, които здравното министерство трябва да предприеме след отмяната на здравната карта, се обсъждат доста преди произнасянето на петчленката. Юристите са тези, които трябва да кажат какво да се прави, коментира проф. Петров. „На този етап нямаме решение, но работим. Аз съм за това да има здравна карта”, категоричен беше той. Картата е необходим на системата нормативен акт, за да регулира броя на увеличаващите се лечебни заведения. Затова, ако бъде отменена, ще бъде приета отново”, четем в ежедневника.

Изданията се спират и на информацията, излязла от последното заседание на Надзорния съвет на касата, където бе разгледан проектобюджетът за идната година. „Двойно по-голям ще е ръстът в бюджета на здравната каса за 2018 г. в сравнение с предните години и традиционно ще отиде за болници и лекарства - перата с най-големи преразходи и съмнителен контрол при разходването на средствата. Парите на НЗОК догодина ще скочат с 407 милиона лева, като общо бюджетът ще е над 3.8 милиарда лева, стана ясно след заседание на надзорния съвет на касата. В последните години най-голямото увеличение на бюджета беше за тази - с под 250 млн. лв.”, пише „Сега”.

„Най-голям ще е ръстът за болнична помощ, за която за 2018 г. са предвидени 1.802 млрд. лева, обяви новоназначеният говорител на надзорния съвет Мария Петкова. За тази година за болници в бюджета имаше 1.457 млрд. лв. Не се съобщава да са набелязани мерки за повече контрол и промяна в модела - касата спуска бюджети на всяка болница, не отказва договори на новопоявилите се и продължава да финансира всяка структура, която си е набавила нужните кадри и апаратура”, допълва вестникът и уточнява: „Единствената очаквана промяна от повишения бюджет на касата е да скочат цените на някои клинични пътеки. Ще се направи и пореден опит да се калкулира цената на труда на лекарите в тях.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
r9kJ


Още новини
Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща
21.01.2019 16:28:01

Вашата хуманна специалност носи заряда на надеждата, че няма невъзможни неща

„От свое име и от името на целия Управителен съвет на Столична колегия на БЛС Ви поздравява ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...