Неделя, 20 Януари 2019
29
ноем
2
 

Из пресата: Мораториум за лекарства, осъдени за агресия над медици, проблеми на хората с увреждания

Сряда, 29 Ноември 2017 | 09:55:45
2

Очаквано, вестниците днес отразяват вчерашния пациентски протест срещу мораториума за финансиране на нови оригинални медикаменти, влезли в ПЛС през 2018 г. „Писмо до дипломатите от ЕС срещу временната забрана внесоха от Българският пациен

Очаквано, вестниците днес отразяват вчерашния пациентски протест срещу мораториума за финансиране на нови оригинални медикаменти, влезли в ПЛС през 2018 г.

„Писмо до дипломатите от ЕС срещу временната забрана внесоха от Българският пациентски форум и се събраха на протест пред мисията на Италия.

Българите ще станат здравни мигранти - ще са принудени да търсят лечение в чужбина, обясниха от организацията защо се обръщат към дипломатите.

Догодина касата ще продължи да заплаща всички терапии, които досега са били изцяло или частично финансирани от нея, реагираха веднага от НЗОК.

Готвеният мораториум се отнася само за нови лекарства, както и за тези, които вече са включени в позитивния лекарствен списък, но реимбурсацията им трябваше да започне догодина, потвърдиха още веднъж от НЗОК. Според проекта те няма да се плащат 1 г., вместо тях касата поема лечение с генерични лекарства”, пише „24 часа”.

„Това според протестиращите е геноцид, защото голяма част от медикаментите са единствените, които помагат при някои групи заболявания като онкологични, белодробни, редки детски болести. Пациентите досега не са иимали достъп и чакат т.нар. нови молекули, които са животоспасяващи, обясни Иван Димитров от пациентския форум. При подобен мораториум в Сърбия, който продължава 4 г., вече са се натрупали 400 иновативни препарата и сега касата там трябва да ги реимбурсира.

Целта на подобни забрани е касата „да си поеме дъх”, като за въпросния период не увеличава перото за лекарства, обясни по-рано шефът на НЗОК Камен Плочев.

Животът на нито един пациент няма да бъде застрашен, още по-малко да се засегнат здравето и животът на деца и пациенти с тежки заболявания като белодробните и онкологичните, категорични бяха вчера от НЗОК. 42% от парите за здраве у нас отиват за плащания към търговци и по този показател сме на 1-о място в ЕС, напомнят оттам.

Мораториумът е крайна мярка, но генеричните лекарства като по-евтини осигуряват достъп до лечение на много повече хора - така председателят на УС на Българската генерична асоциация Николай Хаджидончев подкрепи идеята за временно замразяване на новите молекули. Според него обаче готвената забрана трябва да бъде последвана от цялостна реформа в здравеопазването”, допълва изданието.

Няколко вестника се спират на ефективната присъда, дадена за нападение над медици, за която съобщи вчера прокуратурата. „Двама мъже от Омуртаг бяха признати за виновни и осъдени заради това, че са нападнали екип за Спешна помощ. 35-годишният Стелиян и 24-годишният Иордан извършили престъплението на 5 февруари. Тогава фелдшер и шофьор на линейка от Центъра за спешна помощ в Омуртаг посетили болна жена на адрес в града. На тръгване двамата мъже настоявали медиците да им помогнат да избутат закъсалия им в преспите автомобил. След като получили отказ, нападателите започнали да удрят фелдшера и шофьора, заплашвали ги с нож, псували и обиждали, фелдшерът получил контузия в гръдния кош, хипертонична криза и силна тревожност. Шофьорът на линейката бил с черепно-мозъчна травма с краткотрайна загуба на съзнанието”, припомня „Стандарт” и допълва: „За дръзкото престъпление 24-годишният Йордан ще лежи в затвора 1 година при строг режим. На съучастника му Стелиян съдът наложи 2000 лв. глоба.”

„Труд” пък се фокусира върху проблеми с плащането на помощни средства за хора в неравностойно положение. „Инвалиди от Великотърновска област алармират, че от държавната хазна се източват огромни суми чрез различни схеми за плащане на помощни средства за хора с увреждания. Потърпевшите настояват да се промени регламента за осигуряването на тези пособия, които са изключително скъпи, а в повечето случаи се оказват некачествени и неизползваеми. До куриозни случаи се стига при набавянето на специални ортопедични обувки, на принадлежности за диабетици, приспособления за автомобили на инвалиди”, четем във вестника.

„Самата аз съм потърпевша от тези неуредици. Имам скъсяване на единия крайник и се наложи да си купя ортопедични обувки”, разказва Йотка Вълева, която е председател на регионалната организация на Съюза на инвалидите във Велико Търново.

Тя обяснява, че Агенция социално подпомагане отпуска суми от порядъка на 400-500 лева за закупуване на два чифта обувки-зимни и летни.

„Поръчах си обувки, купих ги и така не успях дори да ги обуя. Освен това не мога да се съглася, че един чифт такива обувки струва 250 лева”, сподели пред "Труд" Йотка Вълева. 43-годишната търновка не крие и възмущението си от дългото разтакаване между институциите и фирмата доставчик на въпросните пособия.

„Цялата тази тромава и кошмарна процедура трябва да се осъществи в срок от 3 месеца”, казва Вълева. Тя добавя, че инвалидите правят и невъзможното, за да спазят тези условия и това е изключително изтезание за тях, защото им се налага минимум 7 пъти да ходят до отделните ведомства и фирма. Имало случай, при който инвалид не успял да спази 3-месечния срок и се стигнало до съд. Препатилият Илиян Бояджиев разказва, че сагата се разиграла миналата година, когато социалните служби му отпуснали 476 лева за обувки.

Инвалидите предлагат тези пари да не минават през тях. Освен това е нужен по-сериозен контрол на лицензираните фирми за пособия, които са изключително много. Само във Велико Търново те са десетина”, пише изданието.

Вестникът дава и друг пример: „Друг показателен случай е със Станислав Добрев, който страда от детска церебрална парализа и е с над 90 % инвалидност. Мъжът обаче управлява автомобил. Преди десетина години първата му кола била пригодена чрез специално ръчно приспособление, което му струвало около 200 лева. Неотдавна обаче търновецът си купил ново возило и се наложило отново да бъде пригодено към възможностите му. За да бъде монтирано приспособлението обаче, трябвало да преодолее тежката процедура между Агенция социално подпомагане, лицензираната фирма, която е в София, и човекът изработващ тези устройства, който пък е от Стара Загора. В крайна сметка за изделието държавата платила 2000 лева.

„Не мога да приема за нормално това устройство да е поскъпнало от 200 на 2000 лева. Ако има по-строг контрол, държавата ще спести пари за нашите пенсии”, гневи се Вълева”, четем още в ежедневника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7U3h

UK doctor 05.12.2017 15:00:09

Съгласен съм с по-долния коментар. Няма страна в света, която да реимбурсира новите лекарства без оценка от икономическа гледна точка. Това в UK се прави от NICE. Който иска скъпи лекарства да се осигурява допълнително. Пицата е постна както знаем всички.

willy 29.11.2017 12:22:43

"Новите лекарства" не са като новата мода в облеклото. Има достатъчно примери как прибързаната оценка на новата формула е имала вредни , даже катастрофални последици. Какви възторжени писания и монографии имаше за Практолола /Ералдин/, ами случая с Талидомида...Щатската FDA e много по-строга и въздържана при допускането на нови препарати отколкото е Европа...А при нас тези лаици, задъхващи се в патоса си и надуващи свирката, работят повече за нечии търговски интереси...В РБ лекарства има-страда диагностиката поради пренебрежение и недооценяване на изкуството медицина и труда на тези които го упражняват.


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...