Петък, 27 Ноември 2020
26
юли
 

Из пресата: Кандидат за шеф на КОЦ, политрокада в ръководството на болница, още за инвитро фонда

Сряда, 26 Юли 2017 | 09:43:22


„Д-р Петър Петров, дългогодишен гинеколог от родилното на ул. „Весела”, е кандидат за шеф на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Той беше единствен, подал документи до вчера на обяд”, информира днес „24 часа”.

„Д-р Петър Петров, дългогодишен гинеколог от родилното на ул. „Весела”, е кандидат за шеф на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Той беше единствен, подал документи до вчера на обяд”, информира днес „24 часа”.

„Това е втори конкурс за избор на управител, тъй като на предишния нито един от кандидатите не спечели. Мястото се оваканти след оставката на д-р Красимир Вальов. След него временно беше избрана проф. Мариана Янева, но тя се отказа да участва в надпреварата”, припомня изданието и отбелязва: „Пловдивският онкодиспансер от края на миналата година е в центъра на скандали.”

„Капитал Daily” пък пише за смяна на ръководството в друга болница. „Смените в бордовете на държавни дружества често са придружени със скандали, а назначенията по правило са политически. Обикновено обаче местните политици не участват явно в кадруването, а кадруването не опира до здравето и живота на гражданите на цял регион.

Не така обаче се получава в едно дружество с мажоритарно държавно участие -многопрофилната болница „Св. Иван Рилски” в Разград, където през миналата седмица бордът и директорът Марин Керчев, назначен при второто правителство на Бойко Борисов, бяха сменени със своите предшественици от времето на Пламен Орешарски и в случая - с новия-стар директор д-р Гечо Жеков, който беше уволнен заради смърт на дете от Петър Москов”, четем във вестника.

„В смяната на борда и директора активна роля играе не толкова принципалът -Министерството на здравеопазването, колкото местният актив на ГЕРБ - депутатът Десислава Атанасова, която представя новите директори на пресконференция в местния офис на партията, обласнтият управител от ГЕРБ Гюнай Хюсмен (преди от ДПС, в момента от ГЕРБ), който пише доклад за състоянието на болницата до Атанасова, както и кметът и координатор на ГЕРБ Валентин Василев и местният общински съвет”, пише изданието.

„След рокадата депутатът Атанасова свиква пресконференция, за да представи новите двама лекари, членове на борда - д-р Гечо Жеков и д-р Иван Петров. После, на събрание на общинската организация на ГЕРБ, тя съобщава, че с отстраняването на Керчев е нанесла удар върху кръга „Капитал”, допълва публикацията.

„Самият директор - д-р Жеков, отбелязва, че поканата да заеме поста е дошла не само от ГЕРБ, но като цяло от местните депутати. От Разград освен Атанасова народни представители са Денчо Бояджиев (БСП), Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ (ДПС).

„Малко помпозно звучи, но ме покани групата депутати от Разград и колеги лекари са ми дали вот на доверие пред тях, тъй като аз мисля, че съм доказал себе си във всяко едно отношение - има много достойни лекари, но са се спрели на мен. Реших да заслужа доверието им и приех да заема поста отново”, казва д-р Жеков.

В същото време обаче 40 лекари бяха обявили, че ще подадат оставка, ако ръководството на болницата бъде сменено. Според д-р Жеков само най-много десетина от тях са напуснали, има някои, които са подали оставка, но се връщат. Десетина лекари обаче също е достатъчно значително число за клиника, в която работят общо 80 доктори”, отбелязва изданието и посочва: „Според отчета в Търговския регистър през миналата година болницата е с приходи 11.090 млн. лв. при 11.270 предишната година, като през миналата година клиниката има 28 хил. лв. печалба, а предишната е била с 1.3 млн. лв. загуба. Там е отбелязано, че през 2016 г. е разкрито отделение по лапароскопска хирургия, микроинвазивна хирургия в АГ отделението, лазерен литотриптер за разбиване на камъни в бъбреците, център за клинични изпитвания, ремонтирани са спешното отделение, патоанатомията и микробиологията. Броят на преминалите болни са се увеличили от 578 хил. през 2015 г. на 606 522 предишната година, като пациентите в болницата са били 16 517.”

„Сега” се спира на готвения нов правилник на инвитро фонда. „По-строг контрол, който ще ограничи броя на клиниките за асистирана репродукция, които имат договори с държавния фонд за инвитро, се предвижда в новия правилник за работа на фонда. Пари ще има само за клиники, „които имат по двама лекари и двама биолози, за да не се допуска специалисти да прескачат по различните центрове”. Новопоявилите се лечебни заведения първо ще трябва да направят по 100 процедури със съответната успеваемост. Договорите ще се прекъсват за тези, които имат под 20 процедури годишно, а тези, които са с над 250 годишно, автоматично ще бъдат проверявани от фонда за инвитро”, обяви д-р Георги Стаменов от столичната клиника „Надежда”. Той е в работната група, която подготвя тези промени”, пише ежедневникът.

„Не е ясно каква част от досега работещите с фонда 33 клиники ще отпаднат при новия правилник, който би трябвало да е в сила до края на годината. Според одита на Сметната палата, който откри нередности при работата на центъра за асистирана репродукция, така или иначе 4 клиники - 2 в София и по една в Пловдив и Тутракан, осъществяват 58 на сто от финансираните от хазната процедури”, отбелязва публикацията.

Изданието се спира и на успеваемостта на инвитро клиниките, като посочва, че у нас достъпна официална статистика изобщо няма. „Данните от одита на Сметната палата са за 28% родени деца от процедурите, финансирани от фонда. Според „Заедно с теб” и „Диабет, предиабет и метаболитен синдром” това не са показателни данни, тъй като често при инвитро се раждат по две деца и реално успеваемостта е под 20%. Директорът на фонда Мария Георгиева обаче не можа да се спомни каква е средно успеваемостта за постигнати бременности. Данни няма и на сайта на фонда. „Клиниките отчитат при нас данни за бременности, раждания и родени деца. Без съгласието им обаче не мога да ги дам”, каза тя.

Според одита на Сметната палата „отчетената успеваемост по лечебни заведения се изменя в широки граници от 0.6 на сто до 56.3 на сто за всички извършени процедури по данни на агенцията по трансплантация и от нула до 47 на сто за процедурите, финансирани от фонда”. Освен това „надеждността на информацията, която лечебните заведения представят в отчетите до фонда не е убедителна”. Съпоставка на данните показва, че те отчитат едни данни пред агенцията и други пред центъра за асистирана репродукция”, четем във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mj2U


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Николай Костов: Намалява презапасяването с лекарства
27.11.2020 11:13:03

Николай Костов: Намалява презапасяването с лекарства

"Пазарът не е нормален, не е уравновесено търсенето и предлагането, все още има в някаква степен ...

Доц. Кунчев: Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия
27.11.2020 10:29:59

Доц. Кунчев: Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия

Когато се опитваме да правим изводи, ние обикновено изчисляваме и сравняваме данните на 14-дневна ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...