Понеделник, 10 Август 2020
20
дек
 

Из пресата: За самоубийствата, за МУ – София, за евентуалното ново правителство

Вторник, 20 Декември 2016 | 15:08:25


„Поне 8 българи правят опит за самоубийство и за един от 10 решението завършва фатално по последни д

„Поне 8 българи правят опит за самоубийство и за един от 10 решението завършва фатално по последни данни. Сред пожелалите да сложат край най-много са безработните - 29%, или всеки трети. След тях се нареждат пенсионерите (22,54%), следват работещи хора (21,26%). Това съобщиха психиатри от Националния център за обществено здраве и анализи”, пише днес „24 часа”. „Конфликт в семейството е причината за опита на близо половината. На второ място е психично разстройство, най-често това е депресията, и с малка разлика на трета позиция е несподелената любов. С по-малък дял като причина са болест, раздяла с любим. Финансовите проблеми идват чак на 6-о място”, изрежда вестникът.

„Най-много са самоубилите се българи в Североизтока – 12 умирания на 100 хил. души, а най-малко са в Северозападния регион”, допълва още изданието.

„Монитор” се връща към скандала около Общото събрание на МУ – София, на което бе сменен ректорът му. „11 нарушения в документацията от общото събрание на Медицинския университет в София, което избра проф. Виктор Златков за ректор, бяха констатирани от Звеното за вътрешен одит на МОН. Проверката беше разпоредена от вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева на 6 октомври 2016 г.”, четем във вестника.

„Одиторите са установили, че в състава на Контролния съвет на МУ-София не е бил включен представител на Студентския съвет. Същият Контролен съвет е прехвърлил правомощията си, като е изразявал становища по незаконосъобразността на действията и решенията на бившия ректор проф. Вихра Миланова, както и по отношение правото и да сключва и прекратява трудови договори.

На проверяващите не е бил предоставен документ, че проф. Ваньо Митев е бил упълномощен от членовете на Академичния съвет да насрочи и ръководи заседанието на общото събрание от 20 септември 2016 г. Проф. Митев е предал болничен лист за периода от 14 до 27 септември 2016 г. На ръководеното от него заседание Академичният съвет прекратява неправомерно дисциплинарно производство”, изброява публикацията.

„Друго нарушение е, че според Правилника за устройството и дейността на МУ-София, дейността на Академичния съвет се регламентира с приети от него вътрешни правила. Одиторите са били уведомени писмено, че такива правила не са били изготвяни”, информира още ежедневникът и продължава: „Общото събрание е гласувало състав и председател на изборна комисия, различни от определените от Академичния състав от 20 септември 2016 г. Не е спазено изискването 10 календарни дни преди общото събрание в канцеларията на ректора на МУ-София да се депозират кандидатурите за ректор и да се предоставят на Комисията по кандидатурите.

Одиторите на МОН са констатирали несъответствие между броя на присъстващите на общото събрание по протокол и броя на регистриралите се изборните бюра.”

„Телеграф” съобщава за осъдена за имами санитарка. „Санитарка от Пазарджик бе осъдена на 4,5 години лишаване от свобода заради серия от измами на пациенти, на които обещавала пенсии по европейски програми или пенсия по болест.

Мариана А. успяла да оплете в мрежите си 8 пациенти на ТЕЛК, от които присвоила близо 100 000 лв. Измамничката толкова вещо обяснявала на бъдещите пенсионери как ще вземат големите пенсии и пред тях по телефона се свързвала с д-р Гълъбова от НОИ, с която уж потвърждавала солидните размери на европенсиите. Докторката по-късно им звъняла от скрит номер и естествено, това била изпечената санитарка "под прикритие", която държала "клиентите си" в течение какви документи трябвало да подадат и предварителни суми за обезпечение. Някои от мераклиите за европейски пенсии олекнали с близо 40 000 лв. След като измамата била разкрита санитарката била уволнена за измами и злоупотреба със служебното положение, но тя не спряла да си набира нови "клиенти" и извън работното място”, разказва публикацията.

Всички ежедневници отразяват вчерашните разговори между Реформаторския блок и ГЕРБ във връзка с възможността за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент. „Въпросът ще има ли кабинет с мандат на Реформаторите не получи отговор и вчера.

Преговорите между представителите на блока с ГЕРБ и Патриотите продължиха през целия ден.

Обнадеждаваща версия дойде от ГЕРБ. "Има ясно изразено парламентарно мнозинство за ново правителство с мандата на Реформаторския блок, обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Другата съществена новина от него беше, че има възможност партията му да се включи със свои министри в кабинета. Сред тях твърдо няма да са Владислав Горанов и Томислав Дончев, които вече са декларирали пред Бойко Борисов, че няма да работят в кабинет на друг министър-председател”, пише „Стандарт”.

„Най-спрягани за премиерския пост са здравният министър в оставка Петър Москов и зам.-шефът на СДС Румен Христов, научи "Стандарт" от участници в преговорите. Вариантът с Божидар Лукарски е бил отхвърлен вчера с мотива, че е по-добре за блока да не излъчва за премиер лидер на някоя от партиите. С това се зачерква и името на Меглена Кунева. Петър Москов пък се оказа изключен от ДСБ още в неделя. Според слуховете хората на Радан Кънев са поискали по-бързо да се разграничат от Москов именно защото са чули слуха, че може да стане премиер. Зам.-шефът на СДС Румен Христов пък бил предложен от ГЕРБ”, четем още във вестника.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
akL6


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 4 пъти са намалели случаите на вирусен хепатит през юни в сравнение с януари
10.08.2020 17:13:30

Над 4 пъти са намалели случаите на вирусен хепатит през юни в сравнение с януари

Драстично са намалели случаите на вирусен хепатит през юни в сравнение с януари месец на тази год ...

Регистрираха COVID-зараза в Център по хемодиализа в Добрич, няма да го затварят
10.08.2020 16:47:16

Регистрираха COVID-зараза в Център по хемодиализа в Добрич, няма да го затварят

Пациенти и медицински персонал в частен център за хемодиализа в Добрич са положителни на заболява ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...