Понеделник, 21 Януари 2019
03
ноем
 

Из пресата: За новия министър, за бюджета на касата, за нов вандализъм в болница

Петък, 03 Ноември 2017 | 10:02:35


„Най-вероятно на 10 ноември премиерът Бойко Борисов ще внесе в парламента кандидатурата на новия здравен министър. Това обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и допълни, че това ще стане, след като бюджетът за 2018

„Най-вероятно на 10 ноември премиерът Бойко Борисов ще внесе в парламента кандидатурата на новия здравен министър. Това обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и допълни, че това ще стане, след като бюджетът за 2018 г. и останалите данъчни закони бъдат приети на първо четене в зала следващата седмица, когато парламентът ще работи с удължено време”, пише днес „Телеграф”.

„На въпрос дали ГЕРБ ще подкрепят оставката на здравния министър Николай Петров, Цветанов бе категоричен, че ще се съобразят с предложението на премиера Борисов, който имал право да предлага промени в МС”, допълва вестникът.

„Монитор” се спира на вчерашното гледане на бюджета на касата на първо четене. „Системата на здравеопазването е пропита от лични и корпоративни интереси, от нея много се краде. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси, по труда, социалната и демографската политика и по здравеопазването, на което беше обсъден бюджет 2018”, четем в изданието.

„Здравната комисия и обществото трябва да обсъдят колко ресурс е необходим, за да можем да финансираме достатъчно българското здравеопазване. Докато този дебат не се затвори, за Министерството на финансите ще стои по категоричен начин въпросът по най-ефективен начин ли харчим парите, с най-ефективната структура ли го правим и дали МФ е виновно, каоза още министър Горанов”, допълва публикацията.

„Предвижда се разходите за здравеопазване за 2018 г. да бъдат 4.5 на сто от Брутния вътрешен продукт, което е нарастване общо с 485 млн. лева. Зам.- министърът на финансите Кирил Ананиев уточни, че с 402 млн. лв. се предвижда увеличаване на бюджета на НЗОК, но резервът й ще бъде намален от 10 на 3 процента, което ще даде възможност за по-точно планиране по отношение на Националния рамков договор”, пише още всекидневникът.

Няколко издания се спират на поредния вандализъм в болница. „Майката на 4-месечното бебе, което издъхна в болницата в Асеновград на 1 ноември в 10,12 ч, е потрошила прозореца на детското отделение. Нейни роднини от ромската махала „Лозница” пък окупираха здравното заведение и само навременната намеса на охраната предотврати по-сериозен инцидент”, информира „24 часа”.

„Момченцето е умряло от остра двустранна бронхопневмония. То е четвъртото дете на младата циганка. „Лежало е 3 пъти в болницата. При първата хоспитализация е било с бронхопневмония, а вторият му престой е заради ларинготрахеит”, обясниха педиатрите. По думите им пеленачето е било недохранено, а майката не е полагала грижи за него. Оставяла бебето в отделението и бягала.

По случая е назначена вътрешна проверка, информирана е и Районната здравна инспекция”, съобщава още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
TMW@


Още новини
Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница
21.01.2019 15:42:11

Без неонатолози посрещат Деня на родилната помощ в ямболската болница

В затруднено положение посрещат празника на родилната помощ в ямболското акушеро-гинекологично от ...

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави
21.01.2019 15:09:14

Зам.-министър Пенков: Компромис с безопасността на болните хора в МБАЛ Видин не се прави

„Хемодиализното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ – Видин ще получи седем нов ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...