Вторник, 14 Август 2018
27
апр
 

Из пресата: За имунизациите, за хосписите, за недоносените деца

Четвъртък, 27 Април 2017 | 15:08:25


„Имаме информация, споделена от родители, че лекари ги съветват да отлагат във времето дадени имунизации. Те дори са им казвали, че децата, ако не са имунизирани в определена възраст поради медицински противопоказания, после са израснали и не подлежат на имунизация.“ Това заявява в интервю за „Монитор“ д-р Радосвета Филипова, експерт в МЗ.

„Това категорично не е вярно. Всеки, който не е обхванат на минималната възраст, заложена от Националния имунизационен календар, подлежи на имунизация до тогава, докато не бъде имунизиран. Изключение може да има само ако медицинските противопоказания са трайни, независимо дали става въпрос за дете или за възрастен“, уточнява тя.

По думите й, в подобни случаи самите лекари недооценяват значимостта на ваксинопрофилактиката. „Такива лекари проявяват безотговорно отношение, защото всеки културен и информиран човек, още повече медик, е запознат със значението на ваксините“, коментира д-р Филипова.

Тя припомня и какви са глобите по закон за лица, възпрепятствали по някакъв начин имунизацията: „При първо нарушение санкцията е от 50 до 100 лева, а при второ - до 200 лева. Има глобени, но броят им е много малък“, признава тя.

Изданията продължават да фокусират вниманието си върху скандала с хосписа в Елин Пелин. „Собственичката на хосписа в Елин Пелин д-р Йорданка Неферова е в ареста, съобщи БиТиВи. Това е постановил районният съд в града, но лекарката е настанена в затворническата болница. Прокуратурата я разследва за измами с имоти на нейни пациенти, след като Димитър Чешмеджиев от Поморие се оплака, че е упоен с лекарства, за да прехвърли жилището си на нейно име. След акцията в приюта д-р Неферова получи инсулт и влезе в болница, но според прокуратурата тя е симулирала“, четем в „24 часа“.

„Монитор“ пък информира, че 53 хосписа в страната са затворени заради високите цени и проблеми в тези институции за последните 4 години. „Отглеждането на човек в тях струва не по-малко от един бон месечно, а ако пациентът е на скъпи лекарства, таксата може да надхвърли 1000 лева“, пише изданието, като уточнява, че тъкмо високите цени отказват хората от тази услуга.

„В цялата страна хосписите, вписани в регистрите на районните здравни инспекции, са общо 43, като от тях 35 са частни, а 8 са общински и държавни в болниците. Последните обаче не са обособени като отделни сгради, а са част от общия брой болнични легла в лечебните заведения и престоят там е ограничен от условията на съответната клинична пътека, по която пациентът е приет. Само преди четири години хосписите в страната наброяваха 96 с общо 5 171 места. Сега местата за настаняване са близо два пъти по-малко“, пише още ежедневникът.

„Телеграф“ пък се спира на новата услуга на болница „Шейново“ за недоносени деца. „Родените в столичната АГ болница "Шейново" недоносени деца ще получават домашна грижа от екип на лечебното заведение, докато станат на 3 години.

Според анализа на лекарите там и специалистите от българо-немската фондация „Приятели“ първите месеци след като новородените и майките напуснат болницата са най-критични, съобщи БНТ. Затова проектът включва освен медицински грижи за бебето, обучение на родителите и помощ за емоционалното адаптиране на близките и детето към новата ситуация в живота им. Когато един такъв мъник се прибере вкъщи, стресът е най-вече за родителите. То определено изисква по-специални грижи, за които няма ръководство“, пише вестникът.

„Освен медицинска и социална, родителите често се нуждаят от психологическа подкрепа. И е важно изградената вече доверителна връзка с лекарите в болницата да не се къса. Затова именно сестрите и акушерките от тук ще продължат да помагат на родителите у дома“, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vtUQ


Още новини
Мотористи организират кръводарителска акция във Варна
14.08.2018 13:02:10

Мотористи организират кръводарителска акция във Варна

На 15 август от 10.00 до 14.00 часа в Районния център по трансфузионна хематология във Варна ще с ...

Отказът за сключване на договор в Карлово защитава живота и здравето на здравноосигурените
14.08.2018 12:04:22

Отказът за сключване на договор в Карлово защитава живота и здравето на здравноосигурените

„Становището на РЗОК Пловдив е на първо място, че проблемът се политизира и не следва да се ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...