Четвъртък, 16 Август 2018
24
апр
 

Из пресата: За здравния модел, за малките болници, за домовете за стари хора

Понеделник, 24 Април 2017 | 15:08:25


„Около 94% от българите възприемат здравния модел в страната като неефективен, показва проучване, изнесено по време на най-големия медицински форум у нас. (…) Данните показват още, че на 54% от здравноосигурените българи се е налагало да доплащат за медицински услуги, които им се полагат законово“, пише днес „Труд“.

„По думите на зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова, ако не се предприемат спешни промени в здравната система (нормативна база, финансов ресурс, кадрова обезпеченост), ще се задълбочи сега съществуващият тотален дисбаланс и ще настъпи кадрова катастрофа“, допълва изданието.

„24 часа“ информира за идеи на кмет за законодателни промени в сектора. „Кметът на Поморие Иван Алексиев ще свика извънредно заседание на ОбС веднага след встъпване на новото правителство, за да обсъди и предложи законодателни промени в здравеопазването. Те се налагали, за да не фалират малките болници в страната, сред които е и поморийската“, пише вестникът.

„В закона за лечебните заведения има много дискриминационни текстове за общинските болници и трябва да отпаднат. Ако не ни се пречи, ще спасим много болници с предложените промени“, заяви Алексиев.

Според него местни общински съветници работели умишлено да се затвори поморийската МБАЛ“, четем още в ежедневника.

„Монитор“ съобщава за отказ на ЦФЛД да финансира разделянето на сиамските близнаци, които се родиха в Сливен. „Фондът за лечение на деца в чужбина за втори път даде отказ за разделянето на сиамските близнаци от Сливен. За това съобщиха близките на децата, родени в края на август миналата година, информира Нова тв.

Състоянието на двете бебета се влошава, но въпреки това все още никой не се наема да ги оперира у нас“, пише вестникът.

„Първият отказ на комисията беше заради мнението на специалисти, че операцията е много рискована, а вторият, че има обжалване, уточни бабата на децата“, допълва ежедневникът.

„Заради общата храносмилателна система е и много тежкото състояние на близнаците.

Те са настанени в дом майка и дете в Бургас.

Още преди няколко месеца 14-годишната майка отправи молба въпреки опасността за живота на децата хирурзите да предприемат рисковото разделяне на близнаците“, пише още изданието.

„Земя“ пък се спира на скандала около дома за стари хора в Елин Пелин. „Прокуратурата и МВР забелязаха дом за стари хора в Елин Пелин, след като един от неговите обитатели - Димитър Чешмеджиев, подаде сигнал, че са го упоявали, държали са го там въпреки волята му и са го накарали да прехвърли имотите си на собственичката на дома д-р Йорданка Неферова, съобщи Би Ти Ви.

При последвалата проверка се оказа, че домът няма разрешително да работи като хоспис, а здравната инспекция откри над 100 различни сънотворни и успокоителни, както и наркотични вещества, за които липсват документи“, пише вестникът.

„За по-малко от година в дома за стари хора в Елин Пелин са починали 9 души, а смъртните актове са подписани от собственичката на хосписа д-р Неферова, припомни репортерът на Би Ти Ви Мариета Николаева. Тя успя да разговаря с Йорданка Неферова, която е в болница и твърди, че е много зле. Собственичката на хосписа признава, че възрастните хора са й приписвали имоти, но не вижда нищо нередно в това - тя пък се грижила за тях“, четем в ежедневника, който уточнява, че Неферова има дом за стари хора и в Банкя от 16 години.

„Според д-р Александър Златанов, директор на Регионалната здравна инспекция София-област, наредбите, които регламентират разкриването на домове за възрастни хора и хосписи, са много стари. Това е и една от причините контролът да е слаб.

Констатира се безконтролно съществуване на подобни домове, коментира и Наталия Николова, окръжен прокурор на София. „Започнаха проверки на такъв вид домове на територията на София-област. Налице е законодателен пропуск“, обяви Николова.

Тя уточни, че разследването по случая с Димитър Чешмеджиев е в начална фаза. Ще бъдат проверени и деветте смъртни случая в дома“, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
t%3y


Още новини
Фалшивият сайт е резултат от липсата на регламент за работа на медсестри в извънболничната помощ
15.08.2018 17:11:01

Фалшивият сайт е резултат от липсата на регламент за работа на медсестри в извънболничната помощ

Подаденият сигнал от Пациентски организации „Заедно с теб“ за наличието на ...

В Деня на спасението: Поклон пред медиците, загинали, за да живее друг
15.08.2018 16:37:06 Надежда Ненова

В Деня на спасението: Поклон пред медиците, загинали, за да живее друг

С минута мълчание и вой на сирени за 14-а поредна година ...
Актуална тема
Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала
19.12.2017 16:11:09 Ирина Пекарева

Законът за бюджета на НЗОК или законът на скандала

Законът за бюджета на НЗОК за 2018 г. вече е неоспорим юридически факт. ...

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?
13.11.2017 14:15:45 Полина Тодорова

Дошъл ли е моментът за създаване на нови съсловни организации?

От години представители на различни здравни професии настояват за свои законово представени и рег ...