Неделя, 20 Януари 2019
16
ноем
1
 

Из пресата: Дистрибутор крие кражба на лекарства, нов шеф на надзора, агресията срещу медици

Четвъртък, 16 Ноември 2017 | 09:53:47
1

Дистрибутор крие кражба на скъпи лекарства за онкоболни за над 600 хил. евро вече месец, съобщава днес „24 часа”. „Скъпите лекарства са изчезнали от склад на „Фьоникс” - една от петте големи дистрибуторски фирми у

Дистрибутор крие кражба на скъпи лекарства за онкоболни за над 600 хил. евро вече месец, съобщава днес „24 часа”.

„Скъпите лекарства са изчезнали от склад на „Фьоникс” - една от петте големи дистрибуторски фирми у нас. Компанията - производител на лекарствата, е била уведомена от дистрибутора 4 дни след събитието.

Застрахователят на свой ред научил за кражбата от производителя, но продължава да очаква информация от дистрибутора, а такава липсва”, пише изданието.

„Има съмнения, че това е нова схема на паралелен износ, съчетан със застрахователна измама. Те се подхранват и от факта, че лекарствата са изчезнали от склад със COT, в който имало и други медикаменти. Крадците обаче подминали опаковки с морфин и други скъпи лекарства и взели само партидите за онкозаболявания. Откраднатите лекарства са били предназначени за лечение на рак на гърдата, бъбречноклетъчен карцином, хронична миелоидна левкемия и заболявания на кръвта. Цената на опаковка на само един от откраднатите продукти на едро е близо 7000 лв.”, информира всекидневникът, като уточнява, че откраднатите лекарства се плащат 100% от НЗОК.

„Веднага след като научил за кражбата, застрахователят отправил запитване към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Оттам получил отговор, че агенцията е уведомена, но от производителя, а дистрибуторът мълчи.

На практика това лишило ИАЛ от възможностите да проследи пътя на откраднатите партиди. При навременно уведомяване можело да се поиска информация от системата за бързо уведомяване между агенции от ЕС и да се проследи дали лекарствата са изнесени”, обяснява публикацията, като уточнява, че според подозрени на експерти откраднатите лекарства може да са предназначени за износ през световната нелегална мрежа за продажби по интернет, базирана в Корея

Изданията се спират на вчерашното правителствено решение за нов шеф на надзора на НЗОК. „Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева е новият председател на Надзорния съвет на Здравната каса, решиха министрите вчера. Тя, другият зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков и Росица Велкова-Желева, зам.-министър на финансите, бяха определени за представители на държавата в Надзорния съвет на НЗОК”, пише „Стандарт” и допълва: „Жени Начева е отговаряла за бюджета и финансите в Националната здравноосигурителна каса, която по-късно оглавява. До назначаването си за заместник-министър на здравеопазването тя бе директор на дирекция в Министерството на финансите.”

„Телеграф” разговаря с д-р Лъчезар Захариев от „Пирогов” за агресията срещу лекарите. В интервюто ортопедът разказва за случай на проявена срещу него агресия: „Беше точно преди година. Дребна жена беше дошла с дъщеря си в кабинета по ортопедия. Момичето беше на около 20 години и беше с навехнат глезен. В един момент майката реши, че я пререждат хора от опашката и трябва да вземе нещата в свои ръце. Нахлу в кабинета. Куриозното е, че самият скандал стана в момент, в който се опитвах да вкарам нейната дъщеря да влезе по-бързо. Майката зае много твърда позиция. Каза: "Вие не си вършите работата, аз ще ви оправя, ще се оплача!" Закачи се за дрехата ми и докато не я скъса, не я пусна. Много афектирано се държеше, а нямаше никакъв смисъл. Скъса ми престилката, което беше само по себе си доста неприятно. Дъщеря й също се държа агресивно. По-късно обаче двете прецениха правилно ситуацията и вечерта ми бяха издирили някъде в интернет телефона. Извиниха се”, разказва д-р Захариев.

По думите му, хората като цяло са качествени.” Ние трябва да създадем по-добра организация за тях, това е безспорно. Върху това трябва да се мисли. Второ, има известни изблици, на проява на част от персонала. Изнервят се хората в кабинета, почват да се държат не съвсем както би трябвало с пациентите - не достатъчно приемливо”, коментира той и допълва: „Разбира се, че имаме грешки. И трябва да ги поправим. Иначе хората са много готини. На мен ми доставя удоволствие да си работя с тях. Те ми харесват, но трябва да премахнем нещата, които създават напрежение. Като цяло напоследък имам усещане, че ние се отнасяме зле един с друг. На българина му е нужно да премахне едно напрежение, което в момента съществува. Виждам го и у хората в трамвая, виждам го навсякъде. Общо взето, хората са изнервени, много бързо се палят от нищо, с много малка търпимост са към нещата.”

„Монитор” пък краде авторски материал на Zdrave.net с твърдението, че информацията в него е съобщена от касата. Става въпрос за публикацията на сайта ни, с която съобщихме за преразход при онколекарствата в размер на 5 млн. лв. до края на септември. „Националната здравноосигурителна каса е платила 5,2 млн. лева повече от предвиденото за онколекарства от началото на годината до септември, съобщиха от финансово-осигурителната институция. Те са най-вече за прилагане в болнични условия. При заложен бюджет по това перо 225 565 600 лв. тя им е превела 230 805 322 лева. 22 млн. лева за такива медикаменти са отишли от резерва на касата. От него е доплатено за покриването на сумите за тях през миналия месец”, пише вестникът. В останалата част от материала е дословно копиран авторският коментар по темата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
s4eX

Гост 16.11.2017 11:15:54

Ами нека ви крадат материалите. Това е признание ,че само от тук могат да научат истината за българското здравеопазване. Тук прочетоха и от форума , че Киро е камикадзе и му зададоха въпроса в Парламента. Алооо вестникарите - четете. Само тук се казва истината. Ама нищо няма да ви стане все пак да посочите и източника


Още новини
Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.
19.01.2019 11:27:40

Недоверието към имунизациите в Топ 10 на глобалните заплахи за здравето за 2019 г.

Недоверието към имунизациите бе официално признато за една от основните опасности за здравето. Св ...

Грипна епидемия и в Смолян
19.01.2019 09:28:54

Грипна епидемия и в Смолян

Считано от 18 януари, РЗИ-Смолян обявява грипна епидемия на територията на област Смолян, съобщих ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...