!
Неделя, 08 Септември 2024
23
окт
6
 

Из вестниците: Фундаментални промени в системата през бюджета на Касата

Вторник, 23 Октомври 2018 | 09:22:04
6

Очаквано, една от основните теми в днешната преса е приетият вчера от Надзора на НЗОК проектобюджет на фонда за идната година. Също закономерно, вниманието на пресата привличат не числата в бюджета, а разписаните на повече от 40 страници фундаментални

Очаквано, една от основните теми в днешната преса е приетият вчера от Надзора на НЗОК проектобюджет на фонда за идната година. Също закономерно, вниманието на пресата привличат не числата в бюджета, а разписаните на повече от 40 страници фундаментални промени в основните здравни закони през преходните и заключителни разпоредби на бюджета.

„Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина се закриват, а функциите и дейността им се поемат от здравната каса”. Това предвижда една от големите промени, заложени в преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета на НЗОК, приет в понеделник от надзора й, пише „24 часа”, като припомня, че идеята беше залегнала в концепцията на новия шеф на касата д-р Дечо Дечев.

„Пациентски организации реагираха остро, че „този експеримент с болните деца” не трябва да се прави сега. Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда”, пише „Стандарт” и уточнява: „Пациентските организации са най-разтревожени от въпроса дали ще се закрие Общественият съвет, който обсъждаше заявленията на родители на болни деца. Според Начева обаче „това не е най-важният въпрос”.

„Телеграф” избира друг акцент от промените. „Едно от измененията заложени в проектозакона задължава лечебните заведения да оповестят публично ценоразпис за всички предоставяни услуги. В документа е записано, че информацията трябва да е поставена на общодостъпни места в сградите на лечебниците или да е обявена на сайтовете им. Освен това тя задължително ще бъде поместена на официалната интернет страница на здравното министерство. В нова алинея пък изрично се посочва, че болниците за длъжни да издават на пациентите финансов документ за всички заплатени от тях суми във връзка с обслужването им”, четем във вестника.

И още: „Публично ще се оповестява и информацията за дълговете на болниците. Те ще бъдат качени на сайта на МЗ още в началото на следващата година. В проектозакона за бюджета на здравната каса се създава и възможност лечебниците да участват в рейтингови системи за оценка на качеството на осъществяваните от тях дейности. За целта те могат да взаимодействат помежду си и със съсловни и пациентски организации. Ако се включат в такава система обаче лечебниците ще бъдат длъжни да публикуват данните и да поддържат актуална информация за оценките, които получават”, допълва всекидневникът.

„Сега” пък се спира на създаването на мегаагенция за контрол в сектора. „Безпрецедентна власт ще се съсредоточи в нов мегаорган, който ще контролира почти всички сфери на здравната система. С преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за бюджета на НЗОК за 2019 г. управляващите предлагат създаването на Агенция за медицински надзор. Тя получава огромни правомощия да влияе върху болници и дейности, включително трансплантациите и асистираната репродукция”, четем в изданието.

„След близо тричасов разгорещен дебат вчера Надзорният съвет на здравната каса одобри план-сметката, с която институцията ще плаща за лечение и ще се опитва да погаси старите си дългове догодина. Наред с новината, че за това през 2019 г. са предвидени 4.350 млрд. лв. - с 490 млн. лв. повече спрямо т.г., надзорниците направиха сериозни изменения в няколко основни за здравната система закона - за здравното осигуряване, за лечебните заведения, за лекарствата и за здравето. Фундаменталните промени са събрани в 40-те страници, пъхнати в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета на НЗОК, който не се публикува за обществено обсъждане, а минава през Надзорния съвет на касата, тристранката и МС, преди да влезе в парламента”, пише още вестникът и уточнява: „Именно начинът на прокарване на промените предизвика напрежение сред надзорниците вчера - проектът беше одобрен с шестте гласа на представителите на държавата, КНСБ и пациентите, против гласува КРИБ, а БСК и КТ „Подкрепа” се въздържаха”.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KdpW

Гост 23.10.2018 11:03:07

Тия няма да се откажат докато не изгонят и последния читав лекар от България.

Гост 23.10.2018 10:11:32

Добре, създава се мега орган за контрол към министерството на здравеопазването, ама от какъв зор ще продължава да съществува НЗОК с целия си антураж чиновници, като парите от здравни осигуровки могат да са на управление на МЗ с тяхна канцелария?

gost 23.10.2018 09:48:01

Тези хора горе са извън времето и пространството,особенно един от тях ,който не е с медицинско образование и особенно ,ако не си се отдалечавал много от пл.Св.Неделя.Няма хора за работа вече бе хорааааа,вие мега органи ще ми правите,щели сме да се пререгистрираме,ами ние вече си знаем и егн-тата и рожденните дни и лекарствта ,които пием ! Реформата едно време я направи И.Костов и Семерджиев,какво има още да се прави.има държавно здравеопазване,има частно,има здравна каса и това е ! Единственото ,което е необходимо да се ОПТИМИЗИРАТ,А НЕ НАМАЛЯВАТ РАЗХОДИТЕ. И запомнете следното-никога разходите за здраве ,няма да намаляват ,те винаги ще се показват,ако това разберете значи сте разбрали всичко.

друг 23.10.2018 12:20:33

Съвършено вярно.

Гост 23.10.2018 10:14:06

Стига лъга и набива в главите на хората неистини.

Хм 23.10.2018 09:30:01

Предложение: Всички закони да отпаднат, барабар с Конституцията и да остане сал един - великия алхимичен ЗБНЗОК!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...