!
Неделя, 08 Септември 2024
04
дек
 

Из вестниците: Становище за здравноосигурителния модел, агресия в спешното

Вторник, 04 Декември 2018 | 09:08:25


„Предлаганият модел Б на едновременно задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане няма аналог в нито една европейска държава. Това пише в открито писмо от работодателите до здравния министър Кирил Ананиев във връзка с про

„Предлаганият модел Б на едновременно задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане няма аналог в нито една европейска държава. Това пише в открито писмо от работодателите до здравния министър Кирил Ананиев във връзка с промяната на здравната система”, четем днес в „Дума”.

„Необходимите за изграждането и функционирането на модела Застрахователен пул, Осигурителен пул и Гаранционен фонд ще доведе до намаляване на сумите, постъпващи в здравната система (понеже ще бъдат отклонени към изграждането на пуловете и фонда). Парите би трябвало да се разходват за медицински дейности. Тези аргументи ни дават основание да отхвърлим модел Б, пише в писмото”, допълва вестникът.

„Становището на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е, че действащата здравна система не работи ефективно. Според тях е необходимо подобряване на здравословното състояние на гражданите и снижаване на смъртността. „Липсват ясно разписани правила за качество на медицинската помощ, на финансовата и правната рамка. Липсват внедрени стандарти, които да осигуряват възможно най-обективно и точно събиране и отразяване на информация за извършените дейности, позволяваща по-ефективен контрол”, пише в позицията.

От БТПП акцентират на доплащанията и солидарността в здравния сектор. Те се позовават на анализ на НАП за намаляване на сивия сектор. В него е упоменато за еднаквите здравни права, които имат гражданите, независимо от техния осигурителен принос”, допълва още изданието. Това, което вестникът не споменава, е кой е моделът, предпочитан от БТПП – а именно, модел А, който предвижда възможност за осигуряване в няколко равнопоставени здравни каси.

„Монитор” отразява развитието около случая с мъжа, който преди време руши спешното отделение на пернишката болница. „Пиян отива на съд, след като изпотрошил спешното отделение на болницата в Перник. Мъжът посетил хирургичния кабинет на лечебното заведение през август и поискал от лекаря да редактира вече издаден амбулаторен лист, който удостоверявал травматични увреждания. Медикът отказал и пациентът си тръгнал, но по-късно вечерта, след употреба на алкохол, се върнал в болницата и вдигнал скандал. Около 3 ч през нощта той влетял в спешното, взел метален стол и изпотрошил прозорците в хирургичния кабинет. След това обърнал операционната маса и унищожил множество медикаменти. Пристигналите на място полицейски служители го задържали, а впоследствие било образувано досъдебно производство. Предстои съдът да насрочи заседание по делото”, пише вестникът.

Изданията се спират и на думите, с които социалният министър Бисер Петков отбеляза вчерашния ден на хората с увреждания. „2018 година премина под знака на реформирането на политиките за хората с увреждания, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в изявление по повод Международния ден на хората с увреждания, съобщиха от пресцентъра на МТСП. Преди 26 години Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. През настоящата 2018 година фокусът при отбелязването на тази дата е насочен към овластяването на хората с увреждания и осигуряването на условия за тяхното пълноценно приобщаване в обществото. Реализирането на тези цели е продължителен процес, който изисква провеждане на активна, целенасочена и последователна политика, както и общо разбиране и добро сътрудничество между действията на институциите на държавно и местно ниво и гражданското общество, отбелязва Петков”, пише „Земя”.

„Днешният ден е и повод за равносметка какво е направено за гарантирането и пълноценното упражняване на всички права и свободи на хората с увреждания. В тази връзка убедено мога да кажа, че 2018 година премина под знака на реформирането на политиките за хората с увреждания, заяви министърът, цитиран от Фокус”, допълва публикацията.

„И през 2019 г. Министерството на труда и социалната политика ще работи активно за изпълнение на приоритета от управленската програма на правителството за гарантиране на правата на хората с увреждания. Усилията за усъвършенстване на нормативната база в тази област ще продължат с фокус върху създаването на условия и гаранции за равнопоставеност и пълноценно участие на хората с увреждания във всички области на обществения живот и осигуряване на социално-икономическата им защита”, казва още министър Петков”, пише изданието.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T%s$


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...