Вторник, 11 Декември 2018
09
ноем
 

Из вестниците: Резултати от одита в КОЦ – Пловдив, листа на чакащи, лекар с обвинение за измама

Сряда, 09 Ноември 2016 | 15:08:25


Очаквано, една от основните теми от здравния сектор в днешния печат е одитът в пловдивския комплексен онко

Очаквано, една от основните теми от здравния сектор в днешния печат е одитът в пловдивския комплексен онкологичен център. „Изпълнителната агенция "Медицински одит" откри нарушения при лечението на 8 пациенти на Комплексния онкологичен център в Пловдив, съобщиха от МЗ. Те са свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, които гарантират качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите. Докладът на "Медицински одит" е изпратен на прокуратурата”, четем в „Дума”.

„Министърът на здравеопазването Петър Москов вчера издаде заповед за отнемане правата на патолога в КОЦ д-р Петко Маслев да упражнява медицинска професия в страната за 2 години. Министърът подписа разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита на живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Това е превантивна мярка, тъй като проверките на ИАМО, НЗОК и прокуратурата продължават”, пише още вестникът.

„Междувременно Москов изпрати писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на общинския съвет с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика, промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление, както и да се въведе постоянен контрол на качеството на работата”, допълва изданието и уточнява, че със заповед на Москов "Медицински одит" започва цялостна проверка на онкоцентъра в града под тепетата.

„Труд” обръща поглед към националната листа на чакащи за лечение в болниците, която се публикува на сайта на НЗОК. „Националната листа на НЗОК за планов прием на здравноосигурени пациенти главоломно нараства. Към момента тя наброява близо 4200 души, сред които онкоболни и пациенти със сърдечносъдови проблеми. Още отсега част от тях са насочени за лечение и/или диагностика за 2019 и 2020 г.”, пише ежедневникът.

„Най-много се чака за комплексните онкологични центрове в големите градове в страната, за УМБАЛ-Плевен - близо 600 души, "Д-р Марко Антонов Марков" във Варна - 433, "Св. Иван Рилски" в София - 323. "Сити клиник" - 349, УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив - 259, и др.”, изрежда публикацията.

„Ако пациентите не искат или не могат да чакат тогава да проведат терапията или изследванията си, ще трябва да си платят на частно, независимо че са здравноосигурени, или да потърсят възможност в друго от определеното лечебно заведение”, пише още вестникът.

Пресата се спира и на повдигнато обвинение срещу хирург. „Обвинителен акт за подбуждане на вещо лице към престъпление и за измама в съучастие е внесла в районната прокуратура в Разград срещу хирурга от МБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Бранимир Мичев. Това е второ обвинение срещу доктора, срещу който има и друго дело за измама на пациенти, съобщи говорителят на апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева”, четем в „Монитор”.

„Лекарят, който работел в местната хирургия в Разград, е предаден на съд заедно с управителя на охранителна фирма от Кубрат Борис П. Двамата според прокуратурата се свързали с бащата на осъден и успели да го въведат в заблуждение, че срещу 10 600 лева ще го изкарат на свобода и ще отложат изтърпяването на ефективна присъда в затвора”, пише изданието.

„Бащата на осъдения Синан. П. дал исканите 10 600 лева, но това не било достатъчно. На 21 ноември 2014 г. д-р Мичев отишъл в Цар Калоян, където живеел бащата на затворника, и казал, че е извършен преглед и е уредено приемането на сина му в болница. След престоя в болничното заведение щяло да настъпи и самото освобождаване за домашно лечение. Това обаче щяло да струва още 5000 лева.

Таткото отказал да дава повече пари и само по тази причина престъплението останало недовършено”, разказва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5Nv8


Още новини
Баркодът на лекарствата влиза в сила в цяла Европа идния февруари
11.12.2018 16:44:10

Баркодът на лекарствата влиза в сила в цяла Европа идния февруари

Лекарствата, които купуваме с рецепта от аптеките, ще притежават уникален номер на продукта, сери ...

Религиозните общности в България обещаха подкрепа за донорството на органи
11.12.2018 15:59:26

Религиозните общности в България обещаха подкрепа за донорството на органи

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отправи молба към представителите на религиозните об ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...