Вторник, 19 Ноември 2019
24
юни
 

Из вестниците: Пръстова идентификация, общински лечебни заведения на загуба, проблеми в Спешна помощ

Петък, 24 Юни 2016 | 15:08:25


„Пилотен проект за пръстова автоидентификация ще стартира в 20 лечебни заве

„Пилотен проект за пръстова автоидентификация ще стартира в 20 лечебни заведения. Болниците ще са тези с най-голям брой хоспитализации за миналата година. Това е решил надзорният съвет на здравната каса“, пише днес „Труд“.

„На заседанието става ясно, че здравната каса очаква 70 милиона лева да постъпят до края на ноември в бюджета й. Те са от отстъпки в цените на лекарствата, които касата плаща“, допълва ежедневникът и пише още, че Надзорният съвет на Здравната каса е утвърдил и допълнителен брой направления за специалисти, издавани от личните лекари във Враца, Добрич, Благоевград, Велико Търново, Смолян и Ловеч.

„Монитор“ оповестява, че седем общински поликлиники и две болници в София са приключили на червено през 2015 г., като се позовава на финансовите резултати, които Столичният общински съвет гласува. „Общо здравните заведения са на минус около 2 млн. лв. Общинските здравни заведения работят в изключително конкурента среда, но въпреки всичко те обслужват около 45% от пациентите в София, обясни зам.-кметът по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов“, четем в ежедневника.

„Всички директори трябва да предложат оздравителен план за лечебниците. Най-големите проблеми пред тях са остаряла материална база, високи режийни разходи, липсата на персонал и много пенсионирани лекари. Формирали сме работна група, която да изготви план за стабилизирането на лечебниците и освен това общинското здравеопазване трябва да се реформира, но така, че то да стане по-качествено и по-ефективно, а не просто да затваряме и отписваме общински болници, каза още Барбалов. Освен това осем поликлиники в София ще имат нови шефове до есента“, пише още вестникът.

Изданията се спират и на проблемите на столичния ЦСМП. „Медици от Центъра за спешна помощ в София протестират, тъй като при предвиденото увеличение на заплатите в "Бърза помощ" те ще получат по-малък процентен скок, отколкото администрацията“, пише „Сега“.

„Пред Нова телевизия лекари обясниха, че средното увеличение за административните длъжности е 16.2%. С най-много се увеличава заплатата на завеждащия архивохранилището - 35.4% и той вече ще получава повече от старша сестра. При медицинския персонал средното увеличение на заплатите е 9.2%, лекарите с две специалности ще получават 7% по-високи заплати“, допълва вестникът.

И още: „Ръстът на заплатите в спешна помощ тази година е 10 на сто, обясни директорът на столичния център Георги Гелев. В момента начинаещ лекар започва с 1260 лева, а след година заплатата му става 1370 лева. Лекар с една специалност взема 1480 лева, лекар с две специалности - 1500 лева, а завеждащият - 1680 лева основна заплата.

„Проблемът, който тревожи нашите хора, са три заплати, в които незнайно защо са се вторачили. Това са на главния юрист, на който от 1000 лева става 1300, на специалиста по условия на труд - по същия начин, и на завеждащия архива ни. Няма кой да ме убеди, че един юрист трябва да получава примерно колкото една сестра“, допълни Гелев пред БНР.“

„Телеграф“ пък информира за липсващо лекарство срещу глисти. „Глисти налазиха децата, а в аптеките няма лекарства срещу паразитите. За това сигнализираха притеснени майки пред "Телеграф".

Оказва се, че проблемът с хапчетата е от няколко години. Фармацевтите признават, че единственият разрешен у нас медикамент срещу глисти при децата ту се появява, ту изчезва, а търсенето е голямо. От Изпълнителна агенция по лекарствата също са наясно с проблема. Още през април фирмата, притежател на разрешение за употреба, е подала уведомление за недостиг поради производствени проблеми. Според експерти в столичните аптеки обаче липсата ще е поне до края на годината“, пише изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HXfQ


Още новини
552 300 са здравнонеосигурените българи за 2018  г.
19.11.2019 17:41:31 Надежда Ненова

552 300 са здравнонеосигурените българи за 2018 г.

Броят на здравнонеосигурените български граждани намалява и през 2018 г. такива са 552 300 д ...

Почина проф. Драгомир Коев
19.11.2019 16:52:48

Почина проф. Драгомир Коев

На 18.11.2019 г. ни напусна  многоуважаваният и обичан преподавател, лекар и приятел, проф. ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...