Събота, 25 Май 2019
21
юни
 

Из вестниците: Наказани лекари, медицинска помощ в Банско

Вторник, 21 Юни 2016 | 15:08:25


„Деветима лекари от Спешна помощ са наказани от миналата година, защото не

„Деветима лекари от Спешна помощ са наказани от миналата година, защото не са превозвали пациентите до най-близкото лечебно заведение, а до избрана болница. Това каза по Нова телевизия д-р Светла Богданова, зам.-директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София“, пише днес „Труд“.

„Линейките водят пациентите в определени болници. Плаща се 100 лв. и това е публична тайна“, заяви проф. Генчо Начев, директор на "Св. Екатерина". От своя страна Богданова увери, че подобни практики не се толерират от ръководството на ЦСМП“, допълва изданието.

„Случаят, разказан от Нова телевизия, е завършил трагично. Преди няколко месеца майката на Марияна Ганева е намерена от дъщеря си паднала на земята в апартамента им в "Хаджи Димитър". Линейката обаче подминава ИСУЛ, Окръжна болница, "Софиямед", не поема и към "Пирогов" въпреки желанието на близките на пациентката, а се озовава в частната ортопедична болница "Витоша" до Студентски град. Там обясняват, че се налага спешна смяна на тазобедрена става. При операцията настъпват усложнения. Жената е преместена в друга болница, но лекарите не могат да я спасят и тя умира“, разказва „Сега“.

„За пореден път виновни ще са редовите спешни медици“, коментираха от Националната асоциация по спешна медицинска помощ. „Ръководството на ЦСМП-София не толерира, но всъщност дирижира кои болни къде да се хоспитализират. Но за пред медиите и МЗ виновни ще са редовите спешни медици“, смятат от асоциацията. „Позицията на д-р Богданова е изключително слаба, защото всъщност не обяснява защо неосигурените или полиморбидни пациенти се карат в едни болници, а останалите заминават за други“, допълват оттам“, пише още ежедневникът.

„Монитор“ пък коментира така: „Има няколко професии, които са по-скоро призвание. Не за друго, а защото трябва да помагат на хората. И дори да спасяват човешки животи. Сред тях са и лекарите. Жалкото е, че все ще се намери по някоя черна овца в стадото, заради която ще страдат и останалите. Така всички минават под един знаменател. От миналата година до сега са били наказани деветима лекари от Спешната помощ заради търговия с пациенти. Те са карали пациенти до конкретни болници, от които са получавали пари, за да им бъдат доставени болни. Понякога обаче това може да коства живота на пациента, защото вместо да бъде откаран до най-близкото отделение, го запращат в по-далечна болница. Не е лошо тези медици да си спомнят за Хипократовата клетва и етичните правила в медицината. Нали мисията им е да помагат на хората. Ако не смятат, че това е така, по-добре изобщо да не влизат в системата.“

„Стандарт“ пък разказва за организацията на медицинската помощ в община Банско. „Една медицинска сестра ще пътува всеки ден в селата, а лекар специалист - поне един път месечно, за да преглежда хората. Много по-лесно е да закараш един човек при 20, отколкото 20 при един. Това твърди кметът на община Банско Георги Икономов. В населените места ще бъдат оборудвани и медицински кабинети - в тях ще има необходимите медикаменти, медицински уреди, техника. Това ще стане след реализацията на проект за предоставяне на медицинска помощ във всички селища в района - Филипово, Гостун, Кремен, Места, Осеново и Обидим. Това е една от възможните дейности, които се предвиждат по Програмата за трансгранично сътрудничество с Гърция“, пише вестникът.

„За мен и екипа ми винаги е било приоритет здравеопазването в цялата община, а не само в общинския център и град Добринище. Непрекъснато сме обсъждали как да осигурим медицински грижи в малките населени места, някои от тях са отдалечени и това също е проблем. Надявам се да осъществим това наше намерение“, казва Икономов, цитиран от изданието.

„Сега“ пък се спира на мерките на правителството за борба с корупцията и резултатите от тях. „Не само метлата ще играе, но и с парцала ще забършем“, отсече в средата на март премиерът Бойко Борисов. Гневно обеща акции и операции срещу корупцията всеки ден. Арестувани мафиоти. Закрити държавни агенции, където корупцията процъфтява. И за начало - спря куп обществени поръчки за милиарди левове“, припомня изданието и отбелязва: „Четири месеца по-късно нищо подобно не се е случило - няма уволнени служители, нито закрити агенции. Голяма част от спрените обществени поръчки бяха отново пуснати, някои дори са с по-високи стойности, кандидатите да ги спечелят са същите, даже козината си не са променили. Равносметката на "успехите" е една все още ненаказана схема за подкупи в ДАИ и една силно съмнителна акция във Фонда за лечение на деца.“

По отношение на Фонда в ежедневника четем: „Според обясненията на премиера, операцията там се била забавила, защото службите се били научили да си съберат доказателствата и после да действат и говорят. Но и там обвиняеми няма, доказателствата също са доста спорни. Сигурно е само, че работата на фонда е тотално блокирана и над 200 деца чакат седмици наред да им бъдат разгледани документите за лечение. При условие че и един ден забавяне може да е фатален.“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
SA%Y


Още новини
Четири фарма компании вдигнали цената на медикамент със 700%
25.05.2019 10:33:05

Четири фарма компании вдигнали цената на медикамент със 700%

Четири фармацевтични компании във Великобритания са обвинени в незаконно сключване на договори за ...

Проф. Балтов: Болниците трябва да са поне със 100 по-малко
24.05.2019 12:09:25

Проф. Балтов: Болниците трябва да са поне със 100 по-малко

Всички знаят, че има голям недостиг на медицински сестри и той ще се увеличава в следващите годин ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...