Неделя, 19 Май 2019
14
окт
 

Из вестниците: Акад. Митев с обвинения, пореден скандал в МУ, мъж починал заради грешка на ЦСМП

Петък, 14 Октомври 2016 | 15:08:25


„Бившият ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев ще бъд

„Бившият ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев ще бъде обвинен за 5 неизгодни сделки в петък. Той е призован да се яви в столичното следствие към Софийската градска прокуратура на бул. "Монтевидео" с адвокат, за да му бъде повдигнато обвинението“, пише днес „24 часа“.

„То гласи, че като длъжностно лице е сключил неизгодни сделки, с които е ощетил университета в особено големи размери. За подобно престъпление законът предвижда от 1 до 10 г. затвор“, уточнява вестникът.

„Засега от прокуратурата отказват да разкрият кои са 5-те сделки. Разследването срещу бившия ректор започна в края на септември. Тогава срещу него беше образувано досъдебно производство за безстопанственост и престъпление по служба.

Поводът стана одитен доклад на просветното министерство за периода от 1 януари 2014 до 30 юни 2016 г.

При образуване на делото магистратите съобщиха, че разследват бившия ректор за съмнителни хонорари, получени от Митев, жена му, дъщерите му и сестра му, нерегламентирано премахване на стол в университета, злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти, екскурзии до екзотични места под формата на командировки, както и купуването на автомобил за 180 хил. лв. със служебни пари“, припомня изданието.

Ежедневниците се спират и на поредния епизод от скандала в университета. „След всички екшъни с преврата в Медицинския университет в София, извършен под охрана на частни гардове и полицаи и с пълни съмнения за незаконност, които ДУМА описа подробно в последните два дни, вчера абсурдът достигна пикова точка, след като председателят на криминално проведеното Общо събрание проф. Генчо Начев вчера прати заповед за освобождаването на ректора проф. Вихра Миланова чрез приближените до бившия ректор Ваньо Митев зам.-ректори проф. Угринов и проф. Петкова. МОН изпрати комисия да проверява на място документите на проведеното ОС, но нито бюлетините, нито протоколите не й бяха дадени, те са отнесени в деня на събранието нанякъде от дясната ръка на проф. Митев - бившия гл. секретар на вуза Алексей Алексеев“, разказва „Дума“.

„Според юристи, следящи екшъна, става дума за агресивно самоуправство и груби закононарушения, които трябва да бъдат отнесени към съда“, допълва вестникът.

Изданията продължават да следят и случая, при който мъж почина, докато линейката търсеше адреса, на който е повикана. „Диспечер от Центъра за спешни повиквания подал грешен адрес на шофьора на линейка, чието закъснение се оказа фатално за мъж, починал от инфаркт на улица в столичния квартал "Изток". Това съобщиха от Министерството на здравеопазването“, пише „Труд“.

„Здравният министър Петър Москов още в сряда заяви, че причината за закъснението на линейката бил сбъркан адрес, но едва в четвъртък стана ясно, че грешката не е на човека, подал сигнала, а на диспечера, който го е приел“, уточнява изданието.

Някои вестници отразяват вчерашното изслушване на министър Москов в здравната комисия във връзка с проблемите около Фонда за лечение на деца. „На високи цени и на странни доставчици е плащал медицински изделия Фондът за лечение на деца при старото си ръководство, обяви пред парламентарната здравна комисия министър Петър Москов.

Той даде няколко примера какво се е случвало до 20 април, когато бе арестуван бившият директор Павел Александров. Например фондът е плащал на болница скъпи медицински изделия по цени, по-високи от 26% от цените, на които самата болница е купувала изделията. Москов не каза името на лечебното заведение, но вероятно става дума за изделия за неврохирургията“, четем в „Сега“.

„Оказало се също, че фондът е превел общо около 1 млн. лв. за 1 г. отново за консумативи на 2 фирми. Те били с общ адрес и с управител гъркиня, родена през 1932 г. Москов отново не спомена за коя болница са осигурявали консумативите тези фирми.

Освен това фондът е плащал пълен размер за медицински изделия дори и за тези консумативи, част от които се покриват от здравната каса, т.е. болницата е получавала пари за едно и също нещо от две места“, изрежда публикацията.

„Министърът обясни, че тази практика е прекратена с новия правилник за работа на фонда, според който, за да получи пари от фонда, болницата трябва да покаже фактура за купуване на медицинско изделие.

Според Москов странностите при купуването на медицински консумативи са дадени на прокуратурата за разследването, след което беше арестуван Павел Александров. Те обаче не бяха сред оповестените от самата прокуратура повдигнати обвинения на бившия директор“, пише още вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cyUV


Още новини
Пациент с HIV, постигнал оптимална вирусна супресия, не е заразен
19.05.2019 10:54:44 Надежда Ненова

Пациент с HIV, постигнал оптимална вирусна супресия, не е заразен

Д-р Нина Янчева-Петрова е родена през 1975 г. в София. Средното си образование завършва през ...

Всяка година в Европа откриват 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур
18.05.2019 11:28:18

Всяка година в Европа откриват 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур

Всяка година в Европа се регистрират повече от 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур, съоб ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...