Вторник, 19 Февруари 2019
01
ноем
 

Из вестниците: Агресия в спешното, извинителни бележки, подкуп за лекар

Вторник, 01 Ноември 2016 | 15:08:25


„Районният съд в Пазарджик постанови постоянен арест за 18-годишния Димитър

„Районният съд в Пазарджик постанови постоянен арест за 18-годишния Димитър Костадинов, който в четвъртък преби д-р Гергана Анчева и охранител в спешното отделение на местната държавна болница.“ Това пише днес „24 часа“, като припомня, че Костадинов е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностни лица при изпълнение на служебните им задължения.

„Аргументът на съдията е, че обвиненият може да извърши друго подобно престъпление. Решението му ще бъде обжалвано пред окръжния съд“, уточнява публикацията.

„Димитър поиска да бъде освободен от ареста, защото се грижи за по-малката си сестра, тъй като баща му, който е пожарникар, бил на постоянни дежурства. Майката на момчето е починала от тежко онкологично заболяване. По време на делото стана ясно, че вече са разпитани 10 свидетели и са назначени три съдебни експертизи - две медицински за установяване на телесните повреди на пострадалите и психиатрична на обвиняемия. „24 часа“ научи, че при разпитите Димитър твърдял, че нищо не си спомня за случилото се, което наложило да му бъде назначена психиатрична експертиза“, четем още във вестника.

В коментар на този и подобни случаи председателката на асоциацията на спешните медици д-р Десислава Кателиева отбелязва пред „Стандарт“: „Да, факт е, че през последната година има намаление на броя физически нападения над нас, но лошото е, че те стават все по-яростни. Лошото е, че тази година има два случая, в които младежи ни нападат, 16-18-годишни младежи, и не ни е ясно откъде тази ярост от тези хора, които нямат достатъчно житейски опит. Преди време дедите ни са възпитавани с уважение към лекаря, към учителя, попа и кмета, а сега бият лекари и деца.“

По думите й, вербалната агресия в спешните отделения е често срещана. „Вие разбирате ли, че влиза пациент, който страда, пациент, на който трябва да му помогнеш, а близките му започват да ти крещят и да те заплашват, да те обиждат. Нямате представа каква ескалация на вербална агресия в момента е в спешните отделения. Те ни заплашват още на вратата, преди да сме видели за какво идват. Заплашват ни вътре в кабинета например, не можем да изведем придружителите навън, защото нямаме нормални чакални, в които да чакат. Никъде по света придружителят няма място в спешното отделение. Те ни отнемат времето, в което ние трябва да се грижим за пациентите си, като ни обиждат. Смятате ли, че без да те провокират, ти ще обидиш някого? Да не казвам за случаи, в които ни предупреждават, че когато излезем от болницата, ще се саморазправят с нас. Това е една агресия спрямо нас, която аз не мога да разбера от какво е породена. Ние не сме имали още контакт помежду си и вече агресията е факт“, разказва д-р Кателиева.

Според близките на младежа обаче ситуацията е била коренно различна. „След като синът ми Сашо бе докаран с линейката, Димитър и шофьорът на линейката са го свалили и е бил оставен в коридора, където дълго време е лежал безпомощен. Никой не го е прехвърлил в друга носилка и не е дошъл лекар да го поеме. Момчето е с размазана глава, разкъсано лице, обезобразен. Въпросната лекарка излиза и започва да пъди племенника ми Димитър от коридора, те дори не са били в отделението. Лъжа е, че тя е преместила момчето на другата носилка - това са направили брат ми, племенникът ми, съпругата ми и шофьорът на линейката. А д-р Анчева се обърна и заяви: "Аз този няма да го лекувам!". И си замина. Синът ми е лежал от 11.30 до 17.30 часа - 6 часа - в Бърза помощ. Чак тогава го настаниха в УНГ отделение“, разказва чичото на арестувания младеж Ангел Костадинов. Според него момчето не е удряло лекарката. „Няма удари, нито един! Имаше блъсканица - ръце в тяло, като първа започна тя. Започна с нецензурни думи, които ме е срам да цитирам, може да попитате нея, да видите как псува лекар“, коментира пред „Стандарт“ той.

Ежедневниците се спират и на решението, взето по отношение на извинителните бележки в училище. „Отсъствията по болест вече ще се извиняват с медицинска бележка, в която обаче лекарите ще посочват номер от амбулаторния лист, от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение. Това съобщиха от МОН. Още в началото на учебната година вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че ще работи в посока пресичане на порочната практика, при която учениците си извиняват отсъствията с фалшиви медицински бележки“, пише „Монитор“.

„След разговори между нея и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов бяха предприети действия за стриктно регламентиране на случаите на отсъствие от училище по медицински причини, както и за документиране и контрол на тези случаи, обясниха от ведомството“, допълва вестникът и продължава: „Д-р Москов е поискал директорите на регионалните здравни инспекции да информират болници на територията на областта за новите изисквания.

В указанията се посочва, че отсъствие от училище по болест, което например налага лечение у дома или процедури в амбулаторни условия, се извинява от лекаря в съответната болница, център за спешна помощ или спешно отделение. Това важи например за случаи, когато детето е болно от грип или е било прието в спешен кабинет.“

Пресата отбелязва и друга информация, оповестена през вчерашния ден. „48-годишен лекар от Велико Търново е задържан и обвинен в получаването на пари за лечение от пациентка, съобщиха от МВР.

В хода на разследването е установено, че 48-годишният лекар е поискал и получил на три пъти сумата от общо 600 лв. от семейство от Габрово за лечението на тяхна близка, която страдала от рак на гърдата. При извършен личен обиск в медика били намерени пари, получени за извършен в същия ден медицински преглед, хоспитализиране и лечение. След доклад на материалите в прокуратурата докторът е привлечен в качеството на обвиняем“, пише „Телеграф“.

„Взета му е мярка за неотклонение "подписка". По неофициална информация подкупният лекар е работил в Комплексния онкологичен център във Велико Търново. По време на разпитите той се оправдал, че взел парите от пациентката, защото мислел, че са му дадени като благодарност, за да се почерпи“, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
By#2


Още новини
Д-р Бойко Пенков за агресията срещу медици: Това не се търпи
19.02.2019 17:15:37 Надежда Ненова

Д-р Бойко Пенков за агресията срещу медици: Това не се търпи

„Нечовешко е да посегнеш на някой, който е дошъл да те спаси, да ти помогне и да облекчи ст ...

Над 1,6 млн. лв. намерили у двама лекари във Варна
19.02.2019 16:30:03

Над 1,6 млн. лв. намерили у двама лекари във Варна

Шестима души са основата на организираната престъпна група, която е издавала фалшивите ТЕЛК решен ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...