!
Неделя, 08 Септември 2024
25
ноем
 

Излезе от печат бр.39 на вестник „Форум Медикус”

Понеделник, 25 Ноември 2019 | 09:25:35


„Да помълчим до края на разследването” – такъв призив избира специализираното медицинско издание, за да обобщи всичко, казано, написано и изречено, по повод на акцента от отминалата седмица – смъртта на тригодиш

„Да помълчим до края на разследването” – такъв призив избира специализираното медицинско издание, за да обобщи всичко, казано, написано и изречено, по повод на акцента от отминалата седмица – смъртта на тригодишно дете от скоротечна тежка пневмония. По темата са обобщени факти и данни, размисли. Над всичко „Форум Медикус” извежда разбирането, че в деликатната сфера за живота и смъртта журналистиката също трябва да бъде деликатна – да се чуят всички страни, да се питат експертите, да се видят клиничните факти – и тогава да се огласяват не предположения, а реални резултати.

По другата актуална тема – как да се изплащат болничните, вестник „Форум Медикус” избира цитат на доц. Л. Киров, който обобщава, че лекарите не са страна в спор, свързан кой и кога да дава „едни пари”.

В бр. 39 изданието огласява далеч по-важни и изискващи размисъл факти и данни от изпълнението на целите на националната здравна стратегия през 2018 г. Анализиран е експертен доклад, където с числа и данни се откроява докъде е стигнала България в стратегически важните задачи по ограничаване на детската смъртност, повишаване ефективността и ефикасността на структурата и организацията на системата и др. Става дума за основополагащи действия за преодоляване на системни неблагополучия, които – съвсем ясно – се отразяват както върху цялото, така и върху конкретните възможности да се помогне за здравното благополучие на всеки човек.

В научно-пропедевтичен аспект в броя на „Форум Медикус” се открояват статия за антикоагулацията – за възможностите на новите антикоагулантни средства, определени чрез способите на медицината, основана на доказателства. Изданието отделя място за награди в сферата на иновациите в здравната система, както и на безспорно постижение на екип от УБ „Св. Ив. Рилски” в столицата в областта на неврохирургията. Защото добрите новини заслужават също толкова голямо внимание.

Съвременни насоки в управлението на здравната система” е заглавие на нова книга на авторски колектив, чиято рецензия е представена в бр. 39 на „Форум Медикус”. Книгата представлява интерес не само за вземащите решения в здравеопазването, но и за всички, които мъдро се опитват да свържат конкретиката на действията с очакваните положителни промени въобще. А и европейският и световният опит, събран между страниците на книгата, винаги би бил полезен, когато у нас се опитваме да утвърдим един или друг управленски подход.

В новия брой на „Форум Медикус” се съдържат още новини и съобщения от последната седмица, вести от дейността на медицински университети в страната, обяви за предстоящи научни събития и др.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1hHn


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...