!
Неделя, 08 Септември 2024
17
дек
 

Излезе от печат бр.37 на вестник „Форум Медикус“

Понеделник, 17 Декември 2018 | 08:43:40


„Да не забравяме, че медицината е мисия“ – това призовава доц. Александър Парашкевов в специално интервю за вестника. Променил наскоро попрището – от военните медицински мисии зад граница към от

„Да не забравяме, че медицината е мисия“ – това призовава доц. Александър Парашкевов в специално интервю за вестника. Променил наскоро попрището – от военните медицински мисии зад граница към отговорния пост на изпълнителен директор в университетската болница „Канев“ в Русе, доц. Парашкевов споделя своите разбирания по основни теми на здравната система – за развитието на лечебното заведение в крайдунавския град, за ролята на областните болници, за кадрите, за необходимостта отвъд парите, клиничните пътеки и нормативите да се мисли единствено и главно за болния човек.

В новия брой на специализираното издание е отразена националната конференция на общопрактикуващите лекари, организирана съвместно с конгрес на асоциацията на семейните лекари от Югоизточна Европа. В кратко изявление избраната за „Семеен лекар на годината“ д-р Гергана Николова от София казва „Ние живеем с адреналина, с високото напрежение“. Като прибавим факта, че тя е участвала в активности на „Лекари без граници“, става ясно, че и тя възприема изпълнението на отговорните лекарски задачи като мисия.

Своеобразен отчет на свършеното през отиващата си година прави и проф. Татяна Бенишева в брой 37 на вестника. Тя обобщава дейностите на Българската асоциация за лекарствена информация, насочени към изясняване у нас и прилагане на добри практики в толкова важната и обществено наблюдавана сфера на лекарствената политика, където регулацията играе изключителна роля.

Как научните постижения навлизат във всекидневието на диагностичната и лечебната дейност – отговор на въпросите дават няколко публикации във „Форум Медикус“. В рубрика „Събития в Медицинския университет в София“ са представени  впечатляващи резултати от Националния университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания, където съчетанието между експертиза и технически възможности прави възможно всяко постижение в тази динамично развиваща се дейност бързо да достигне до пряката медицинска практика. В рубриката присъстват също две информации – за „Тържество на мъдростта“ по повод на 100 години от създаването на Катедрата по физиология, както и за 50-годишнината на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение към Медицинския факултет.

Акцент в новия брой на „Форум Медикус“ е статия с атрактивното заглавие „Дигитални решения за по-приветлива здравна система“. Водени от разбирането за необходимостта от модернизиране на медицинската дейност, 11 компании и организации учредяват Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. Целта е изолираните и „бутикови“ засега иновации бързо да станат част от всекидневието в лечебните заведения.

Темата се допълва и с кореспонденцияза новата онлайн платформа за социалнозначими заболявания, която да свързва търсещите информация и медицинска грижа с професионалистите, които могат да я предложат. Цел на създателите е да достигнат и до окръжаващата болния среда, като подпомагат близките и семейството със съвети и насоки.

Акцентите от отминалата седмица присъстват на страниците на новия брой на „Форум Медикус“ – отглас от Европейска среща на министрите на здравеопазването по въпроса за болестите, предотвратими чрез ваксинация, решения на Министерския съвет, свързани със системата, и др.

Специализираното издание откроява две събития:

- Проекта за промени в наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК – публикувани са мотивите, срокът за обсъждане е до 25 декември, а в предложенията има какво да се прочете. И най-вече – да се коментира.

- Огласената през седмицата Позиция на Българската православна църка по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки. Както е известно, позицията бе поискана от министъра на здравеопазването за подкрепа на предстоящи инициативи за увеличаване на разбирането за смисъла на донорството. Доколко, според позицията, целите ще бъдат постигнати – остава открит въпрос.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vBC$


Всичко за коронавируса
Още новини
Нови случаи на западнонилска треска у нас
07.09.2024 09:52:48

Нови случаи на западнонилска треска у нас

Нови три случая на западнонилска треска у нас. Така от началото на годината случаите са общо шест ...

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?
06.09.2024 11:10:00

Можем ли да получим е-направление за специалист дистанционно?

Може ли личният Ви лекар да Ви издаде дистанционно електронно направление за преглед при специали ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...